+ mer
HARDHAUS: Eventyrer Mike Horn forteller om sin ekspedisjon med Børge Ousland – og hans nyeste samarbeid med klokkemerket Panerai.  Foto: Panerai

Mike Horn serverer ekspedisjon om du kjøper hans Panerai

Ny råtass fra Panerai – med en unik invitasjon fra Mike Horn.

– Vi følte oss godt forberedt, men ekspedisjonen ble veldig annerledes fra våre tidligere eventyr i Arktis. Klimaendringer har ført til store forandringer i de naturlige omgivelsene, som sammen med ustabile temperaturer gjorde ferden svært krevende, sier Mike Horn (53).

I fjor sommer la han og Børge Ousland ut på ferden som skulle vise seg å bli en av deres livs mest utfordrende ekspedisjoner. Målet for de erfarne sørafrikanske og norske eventyrerne var å krysse Polhavet fra Alaska til Svalbard med seilbåt og ski. En langtrukken og risikabel tur over Nordpolen, som ingen hadde gjennomført siden Fridtjof Nansen og Hjalmar Johansen på 1890-tallet. Ekspedisjonen ble fullført i desember, etter en trøblete og dramatisk sluttetappe med bred mediedekning.

TIL SJØS: Mike Horns egne seilbåt, Pangaea. Foto: Panerai

Norsk og sørafrikansk samarbeid

– All motgangen førte egentlig bare Børge og meg tettere sammen. Uten et nært vennskap hvor begge har den samme forståelsen for utfordringene man står ovenfor, ville en slik ekspedisjon vært helt umulig å fullføre.

På våre breddegrader er samarbeidet med polfareren Børge Ousland velkjent. For norske klokkeentusiaster er det likevel et annet mangeårig partnerskap som assosieres med Horn. I 2002 kom Panerai inn som sponsor for ekspedisjonen Arktos, og har senere vært en viktig støttespiller for Horns aktiviteter.

– Samarbeidet med Panerai har aldri vært kun kommersielt. Jeg beundrer merkets historie, og deler både lidenskapen for havet og forståelsen for hvor viktig det er å beskytte planeten vår. Klokkene er mine faste reisekamerater, og har alltid vært til å stole på selv under de mest krevende av forhold.

Setter navnet på enda ny klokke

Flere spesialmodeller med Panerai har sett dagens lys. Under årets digitale koronautgave av klokkemessen Watches & Wonders (tidligere SIHH), ble en ny tikkende tøffing med Horns signatur presentert. Panerai Submersible Ecopangaea Tourbillon GMT 50 mm Mike Horn Edition – eller bare «PAM 1108» – er en ny limited edition i kun fem eksemplarer.

DET ALLER NYESTE: Eventyreren Mike Horn beskriver sin PAM 1108 som et lite mesterverk. Foto: Panerai

– I år har jeg realisert drømmen om å designe en klokke laget av resirkulert materiale fra seilbåten min, Pangaea. Sånn sett føler jeg meg tettere knyttet til prosjektet enn noensinne, ettersom jeg tok del i selve designfasen.

Horn beskriver PAM 1108 som et lite mesterverk – noe det er vanskelig å være uenig i. Den røslige kassen på 50 mm er utført i resirkulert stål fra den 35 meter lange drivakselen fra Pangaea. På innsiden jobber et skjelettert urverk av titan, som byr på GMT-funksjon med 24-timersindikator, gangreserveindikator og en spesiell 30-sekunders tourbillon roterende på vinkelrett akse. Kaliber P.2005/T er utviklet og produsert av Panerai, og er en type urverk som fort kan gi entusiaster en tåre i øyekroken.

«Miljøsensitiv»

Selv beskriver Panerai modellen som «en miljøsensitiv klokke». I tillegg til å leveres på svart gummirem, leveres klokken også med en tekstilrem laget av resirkulerte PET-flasker. For den heftige prisen på 190.000 euro er det imidlertid noe enda mer interessant som følger med i boksen: Hver og en av de fem heldige eierne inviteres med på en opplevelsesferd til Arktis ledsaget av Mike Horn.

POLE2POLE: Horn med en annen av hans spesialmodeller hos Panerai, PAM 719. Foto: Panerai

– Dette er en unik mulighet til bevitne klimaforandringenes ødeleggelser med egne øyne, men også teste egne grenser. Selv om det i dag er en viss bevissthet rundt miljøspørsmål, gjenstår det fortsatt mye for å folk til å forstå omfanget og konsekvensene.

Horn har hatt sett naturen fra en side de fleste av oss bare har sett på skjermen. Han mener verden ikke kan fortsette å overse hvor sårbar planeten er, og at bevaring av naturen er en forpliktelse vi må ha hver dag.

– Det er på tide å våkne opp og endre tankesettet til noe mindre egoistisk. En god start er å begynne å føle oss som en del av den samme moder jord, avslutter Horn.

EN DEL AV HABITATET: Panerai Submersible «Pole 2 Pole». Foto: Panerai

Premium
Klokker