+ mer
VARMEGRADER: Hva kjennetegner den perfekte sommerklokken? Finansavisen Premiums klokkeskribent har svaret.  Foto: Produsenten

Sommerklokken 2020

Bli sesongklar på under fire uker – uten sultediett og treningsøkter.

Enkelte startet forberedelsene allerede mens gradestokken fortsatt viste minus. For de mer bedagelige av oss var nok tanken på sommer, sol og lett bekledning så altfor langt unna. Øyeblikkelig nytelse og hedonistiske fristelser stod desto sterke. Brått står man her igjen, klar for å nyte sjø, strand og sosiale evenementer – men helt uten «game».

Glem sommerkroppen – vi snakker naturligvis om sommerklokken. Kategorien omtales gjerne i spøkefulle ordelag blant samlere og entusiaster, og en formell definisjon eksisterer ikke. En kan likevel driste seg til å sette opp en håndfull kriterier (se egen boks) – og ikke minst serverere konkrete tips til dem som fortsatt ikke har sommerklokken på håndleddet.

KONG RETRO: Certina DS Super PH500M. Foto: Produsenten

Lun retro

Certina lager mer enn bare batteridrevne konfirmasjonsklokker. Det folkelige merket har en lang og rik historie, og har de seneste årene gjort flere vellykkede dypdykk i arkivet. DS Super PH500M er en ny retromodell inspirert av Certinas dykkerklokker fra 60- og 70-tallet. La deg imidlertid ikke lure av det lekne designet – DS Super PH500M er en ISO-sertifisert profesjonell dykkerklokke, og byr på et moderne urverk med antimagnetisk Nivachron-spiral.

Finansavisen Premiums ideelle sommerklokke

«Raison d'être»

Følgesvenn, prikken over i-en, gledesspreder og samtalestarter.

Stil

Sporty retro, sporty moderne eller sporty luksus.

Fargepalett

Sterke farger eller duse, sommerlige toner.

Lenke og remmer

Nei til svette lærremmer – ja til lenker, tekstil og gummiremmer.

Vannresistens

Må tåle både svømmetur og champagnesprut (minst 100 meter).

Urverk

Fortrinnsvis mekanisk (men lekne kvartsklokker er akseptabelt).

GLEMT TUDOR: Modellen Heritage Chrono Blue er inspirert av merkets kronografer fra 70-tallet. Foto: Produsenten

For samlere av Tudor er 70-talls-kronografen «Montecarlo» en av det Rolex-eide merkets mest ettertraktede klokker. Tudor Heritage Chrono Blue er en moderne nytolkning av modellen, som langt på vei fanger originalens uanstrengte kulhet. Den blå og oransje godbiten er også motstrøms nok til ikke å innebære kjipe ventelister, og styrer helt unna stempelet som en «budsjett-Daytona».

SPLITTER NY OG GAMMEL: Breitling Superocean Heritage '57 «Rainbow». Foto: Produsenten

Dobbel regnbue

Sommerklokker kan gjerne være litt rampete. Breitling Superocean Heritage '57 «Rainbow» er en oppsiktsvekkende spesialmodell med sterke farger og et hint av sjøsmak. Tøffest er den kanskje på en av Breitlings tekstilremmer av økologisk «ECONYL», men uansett rem kan man bære klokken med god samvittighet. Fra salget av de 1.000 eksemplarene donerer Breitling 500.000 sveitsiske franc (rundt 5 millioner kroner) til veldedige organisasjoner som støtter helsearbeidere i land som er hardt rammet av coronapandemien.

FARGERIK: Rolex Yacht-Master 40. Foto: Produsenten

Rolex må nok likevel sies å være kongen av «regnbue-klokker». Spesielt kjent fra Daytona-modellen, men også Yacht-Master 40. Den var allerede en snasen og sommerlig sak, men utgaven med regnbuefargede edelstener (lansert på Basel-messen i 2018) tar det hele til et nytt nivå. I kombinasjon med rødt gull og svart gummirem er dette en ekte sommerklokke. 

ROYAL OAK OFFSHORE: Audemars Piguets dykkerklokke på gummirem, med intern vridbar bezel, er et kremvalg for sommeren. Foto: Produsenten

Sporty luksus

Sommerlig luksus kan også komme i en litt mer diskré innpakning. Side om side med Patek Philippe og Vacheron Constantin, regnes Audemars Piguet for å være en av «de tre store» innen den tradisjonelle, sveitsiske urindustrien. Royal Oak Offshore Diver er imidlertid en sportsklokke av mer moderne sort, og en barskere slektning av den ikoniske Royal Oak. Sporty, maskulin og luksuriøs – uten å være vulgær.

EL PRIMERO: Urverket stammer fra 1969, men innpakningen er helt ny. Foto: Produsenten

Dersom en Royal Oak blir for ordinær, har Zenith løsningen. Med en Defy 21 Ultraviolet på håndleddet vil man neppe møte noen med samme klokke. Det iøynefallende, lilla temaet er trolig ikke noe for alle og enhver, men gjør modellen desto mer unik. En skjelettert front gir innsyn til det egenproduserte urverket, som er en moderne utgave av det legendariske kronografverket El Primero fra 1969. Tidtakingsfunksjonen har en presisjon på oppsiktsvekkende 1/100 sekund, hvor den sentrerte viseren gjør én full rotasjon pr. sekund. Klager klokkesnobbene over den skrikende fargen, tier de nok raskt når kronografsirkuset aktiveres.

Premium
Klokker