+ mer
POPPIS: Den franske skuespilleren Catherine Denevue er kjent for sin forkjærlighet for Cartier. her har hun på seg en Cartier Baignoire.  Foto: NTB Scanpix

Urets bedre halvdel

Motehistoriens ikoner har gitt de aller mest tidløse klokkene stjernestatus ved å bære dem med stil.

Verdura Curb-Link Bracelet Watch + Greta Garbo (1905-1990)

SVENSKEN: Greta Garbo. Foto: Getty Images

Den svenske skuespillerinnen Greta Garbo var kjent for sitt vakre utseende og sin atletiske, samt feminine stil. I 1925 reiste hun til Hollywood, og spilte i sin første film, The Torrent. Hun ble straks en av stumfilmens største stjerner, og fasinerte med sitt nordiske utseende og talent. Med en kjent personlighet kommer naturligvis stilen frem i rampelyset i tillegg. 

Garbo uttalte tydelig at hun ikke ønsket noe stjernestempel, men det var lettere sagt enn gjort. Skuespillerinnen ble i tillegg til talentet sitt kjent for sin tilbakelente stil, og ble stadig observert i herresko og minimalt med tilbehør. Selv om hun ofte foreviget i perlekjeder og ekstravagante hatter, var dette kun foran kamera. Noe som likevel var en gjenganger på håndleddet hennes var en Curb-Link Bracelet-klokke fra Verdura. 

PÅ HÅNDLEDDET: Curb-Link Bracelet-klokke fra Verdura. Foto: Produsenten

Etter Garbo spilte i sin siste film i 1941, ble hun sjelden sett uten. I dag er klokken synonymt med tidløs stil, noe også skuespilleren ble kjent for. På portretter tatt av skuespilleren var hun ofte sett i en pologenser, en blazer, samt klokken rundt håndleddet. Hun paret det ofte sammen med et armbånd fra samme kolleksjon, som fortsatt er en trend og blir brukt av dagens stilikoner.

Verdura er i dag kjent for sine maksimalistiske kreasjoner, og blir ofte sett i kongelige tilstelninger. Nå er merkevaren opptatt av å snakke til en ny målgruppe, og designer ofte smykker ut i fra gamle skisser – samt at de legger til en moderne vri. Garbo-klokken kan fortsatt fås tak i, og er et av merkets aller mest populære produkter. I dag ligger Curb-Link Bracelet Watch på rundt 300.000 kroner.

Rolex Lady-Datejust + Grace Kelly (1929-1982)

BLE PRINSESSE AV MONACO: Grace Kelly. Foto: Getty Images

Grace Kelly la opp skuespillerkarrieren sin i 1956 og ble prinsesse av Monaco da hun giftet seg med Prince Rainier. Ikke overraskende ble stilen hennes endret i karriereskiftet, selv om Kelly var kjent for sin tidløse eleganse før prinsen entret livet hennes. Et tilbehør som skulle være med på å forme stilen hennes videre var dameversjonen av klokken Rolex Datejust, som ble lansert i 1957. 

En Rolex er ikke for hvem som helst, men prinsessen og Hollywood-yndlingen Kelly gjorde klokken verdensberømt ved å implementere den inn i hennes tidløse og smakelige klesstil. 

PÅ HÅNDLEDDET: Rolex Datejust. Foto: Produsenten

Klokken passer godt til en feminin hånd grunnet den tynne lenken, som skiller seg ut fra den nokså kraftige urkassen. Kelly stylet klokken til både formelle skjorter og fargerike sommerkjoler signert Pucci. Datejust er blitt klassifisert som et svært tidløst armbåndsur med tiden, der funksjon og design er helt uavhengig av bransjens skiftende trender. 

I løpet av årene er flere varianter og modeller blitt lansert, men det er fortsatt et av verdens mest gjenkjennbare ur. Kelly har ikke bare gjort stas på Datejust, hun har også en veske oppkalt etter seg. Hermès Kelly Bag ble ofte sett over armen til prinsessen, og gjorde seg ekstra godt til klokken som hun bar helt til hun døde i 1982.

Bulgari Serpenti + Elizabeth Taylor (1932-2011)

SKUESPILLER: Elizabeth Taylor. Foto: Getty Images

Luksusmerket Bulgari ble lansert av grekeren Sotirio Bulgari i 1884, og ble raskt kjent for sine iøynefallende smykker. Siden 1900-tallet har den ikoniske slangen vært en del av deres sortiment, kanskje best kjent på klokken Serpenti som snirkler seg rundt håndleddet. I både gresk og romersk mytologi representerer slangen helbredelse, beskyttelse og evighet. En slange som selv biter seg i halen er selve betegnelsen på evig liv. 

Selv om designet ikke er enkelt og minimalistisk, er det et tidløst design som er like aktuelt i dag som da ble lansert. En av Bulgaris faste kunder oppgjennom årene ble ingen ringere enn Elizabeth Taylor. Det var ingen hemmelighet at skuespilleren hadde en forkjærlighet for overdådig tilbehør.

PÅ HÅNDLEDDET: Bulgari Serpenti. Foto: Produsenten

I 1963 spilte hun dronning Cleopatra, en kvinne med stor kjærlighet for slanger. Dronningen av Egypt bar smykker, armbånd og kroner med kobraer, og da Taylor ble sett i smykkene til Bulgari under innspillingen fikk merket ben å gå på. Det tok ikke lang tid før man assosierte merket med Taylor, som ble sett med klokken helt frem til hennes død i 2011. Det går stadig rykter om at klokken var en gave fra Richard Burton eller at det var en bonus som var skrevet i kontrakten hennes etter hun spilte Cleopatra. 

Sammenlignet med en Rolex er Serpenti-modellen sett på mer som et smykke enn en klokke, noe som har med merkevaren å gjøre, som er kjent for sine smykker – og ikke armbåndsur. Klokken er likevel blitt verdenskjent takket være Elizabeth Taylor. I dag er stilen hennes husket som glamorøs, feminin og ikke minst modig. Skal man kjøpe klokken med de tilhørende diamantene i dag må man ut med fra 400.000 kroner og oppover.

Cartier Tank + Jacqueline Kennedy Onassis (1929-1994)

PRESIDENTENS KONE: Jackie Kennedy. Foto: Getty Images

Louis Cartier er mannen bak det som omtales som en av verdens mest klassisk armbåndsur for kvinner. Klokken Cartier Tank så dagens lys i 1917, og navnet skyldes inspirasjonen fra en stridsvogn fra første verdenskrig. 

Det var ikke før et par år senere at klokken kunne få sine første eiere, selv om det da var kamp om det eksklusive uret. Cartier laget nemlig bare seks modeller i første omgang, og fikk navnet Cartier Tank Normale. Jacqueline Kennedy Onassis, også kalt Jackie O, skal ha mye av æren for å ha gjort klokken såpass fasjonabel som den er blitt.

PÅ HÅNDLEDDET: Cartier Tank. Foto: Produsenten

Hun giftet seg med John Kennedy i 1953, og ble førstedame syv år senere – noe som resulterte i at hun også ble et stilikon over natten. Presidentfruen ble raskt kjent for sine feminine antrekk, som ofte besto av knelange kjoler, matchende todelte sett, hansker, hatter og perlekjeder. Den ikoniske Cartier Tank var som ofte prikken over i-en, og satte standarden på antrekket til presidentfruen. Stilen hennes ble ofte omtalt som american glamour. 

Klokken var en gave fra hennes svigerbror, som var gift med søsteren hennes Caroline Lee Bouvier. Bak uret ble det inngravert «Stas to Jackie / 23 Feb. 63 / 2:05 AM to 9:35 PM». 

Klokken ble auksjonert bort i 2017 til den nette summen av 379.500 amerikanske dollar, og er derfor den dyreste Tank-klokken noensinne solgt. I dag kommer den i en rekke ulike modeller i ulike priser. Det er likevel den klassiske klokken med sort reim som er blant de aller mest populære.

Premium
Klokker