+ mer
MOTEKLOKKE ELLER IMPONERENDE? Hermes er ikke først og fremst et klokkemerke. Men likevel er de blant produsentene som virkelig leverer på urfronten i disse dager.  Foto: Produsenten

Moteklokker for entusiaster

La deg ikke lure av navnet på urskiven.

Stereotypien er en «snobbehobby» forbeholdt spesielt interesserte med like tykke briller som lommebøker. I realiteten har klokker utviklet seg til å bli en interesse for folk fra alle lag, hvor entusiastmiljøet preges av barnlig glede og stor takhøyde. For de fleste er en kostbar Richard Mille eller komplisert Patek Philippe like akseptert som en vintage Certina eller budsjettvennlig Seiko.

Tikkende gods signert hippe motemerker og ærverdige motehus er imidlertid et unntak. Spjåkete armbåndsur hvor logoen på urskiven er ment å veie opp for inflaterte priser, tvilsom kvalitet og lite gjennomfør design. Ikke overraskende høster «moteklokker» som Armani, Dior, Gucci, Tommy Hilfiger og Versace lite kjærlighet fra de genuint klokkeinteresserte. Ja, for enkelte entusiaster er det faktisk bedre med ingen klokke.

KLAR: Ikke Chanel No. 5, men «Monsieur». Foto: Produsenten

Kjoler og klokker

Likevel bør man være forsiktig med å forhåndsdømme på bakgrunn av merke – som perfekt eksemplifisert av Chanel. Side om side med ikoniske 2.55, «den lille sorte» og No. 5, tilbyr det franske motehuset ur hvor kvalitet og design matcher de «ekte» klokkemerkene tilsvarende prisklasse. Bak klokkene står et solid nettverk av egne underselskaper og strategiske eierinteresser.

Selv om det er ukjent for mange entusiaster, har Chanel vært minoritetsaksjonær i klokkemerket Bell & Ross siden slutten av 90-tallet. Enda mer ukjent er det tidligere samarbeidet med Audemars Piguet, og eierinteressene i de velrenommerte haute horlogerie-merkene F.P. Journe og Romain Gauthier. Sistnevnte skal ha vært instrumentell i utviklingen av den lekre Chanel Monsieur, som kombinerer «hoppende» digital timevisning med 240 graders retrograd minuttvisning. Urverket er utviklet spesielt for modellen, og er et skue som bærer preg av independent watchmaking.

BAKSIDEN: Chanel leverer på urverksiden. Det er nok til å imponere selv den mest innbitte urfantast. Foto: Produsenten

Hos Louis Vuitton har lærvarene tradisjonelt vært av høyere kvalitet enn klokkene. Fortsatt domineres kolleksjonen av ur med minimal appell for klokkeinteresserte, men merkets dyreste klokker kan få selv kresne entusiaster til å sperre opp øynene. I 2012 kjøpte det franske luksusmerket urverkspesialisten La Fabrique du Temps, som ble grunnlagt av Michel Navas og Enrico Barbasini. Duoen er kanskje mest for sine tourbilloner, hvor navn som Laurent Ferrier og Speake-Marin var å finne på kundelisten.

Seriøse saker

Louis Vuitton leker ikke høyhorologi, men har nå ferdighetene og den tekniske kunnskapen til være en seriøs utfordrer på øverste hylle. Et ferskt eksempel er den futuristiske Tambour Curve Tourbillon Volant – en lettvekts tourbillon med skjelettert urverk, huset i en kurvet kasse av karbonkompositt. Selv om uttrykket er moderne, er klokken produsert i tråd med kriteriene for det prestisjetunge Poinçon de Genève.

IKKE EN VESKE: Tambour Curve Tourbillon Volant fra Louis Vuitton. Foto: Produsenten

Eksklusive Hermès satser også tungt på «skikkelige klokker», men har valgt en litt annen tilnærming. Siden 2006 har merket sittet på en betydelig eierandel i sveitsiske Vaucher Manufacture – også kjent som urverkfabrikken til Parmigiani Fleurier. Her produseres alt fra enkle kalibere til avanserte komplikasjoner, som tilbys både eierselskapene og øvrige kunder. Selv om produksjonen foregår på en betydelig skala, er urverkene mer eksklusive og håndverksorienterte enn hos de sedvanlige leverandørene ETA og Sellita.

Klokkene fra Hermès fremstår ikke som noen ettertanke, men utmerker seg med særegent design og teknisk innovasjon. En av merkets mest kritikerroste klokker, Arceau L'Heure De La Lune, ble utviklet i samarbeid med urverkspesialisten Chronode. Selskapet ledes av den anerkjente urmakeren Jean-François Mojon, som blant annet har designet kompliserte klokker for merker som MB&F, HYT og IWC. 

Arceau L'Heure De La Lune byr på en unik dobbel månefaseindikator, som er realisert gjennom en Chronode-designet modul og baseurverk fra Vaucher. Resultatet er ikke bare slående vakkert – det er også et fantastisk stykke urmakerkunst enhver klokkeentusiast ville båret på håndleddet.

Premium
Klokker