+ mer
SER DU HVILKEN SOM ER FAKE? Omegaen med det blå klistremerket (til venstre) er ekte. Klokken til høyre er en ulovlig replika. Fra avstand kan de se like ut, men i detaljene revner illusjonen.  Foto: Fratellowatches.com

Falske klokker – ekte bedrageri

Selv eksperter og entusiaster lar seg lure av replikaer og frankenklokker.

Oscar Wilde skrev at «imitasjon er den mest oppriktige formen for smiger». Produksjonen av falske klokker er imidlertid drevet av en annen motivasjon enn ren beundring, og flere studier har de seneste årene knyttet kopivarer opp mot både finansiering av grovere kriminell aktivitet og terrorisme. For entusiaster i klokkemiljøet finnes det heldigvis knapt en større synd enn å gå med uekte vare på håndleddet.

Kopiklokkene pleide å være enkle å peke ut, avslørt av underlige proporsjoner, slurv med detaljene, samt en og annen skrivefeil. 

Skulle man fortsatt være i tvil, var det bare å åpne klokkens baklokk for en bekreftelse. Nei, en Rolex Datejust går definitivt ikke på batterier, ei heller et mekanisk urverk av den simpleste kinesiske sorten.

Nye tider

De falske klokkene er imidlertid ikke hva de engang var. Samtidig som kundenes kunnskapsnivå, etterspørsel og betalingsvillighet for luksusklokker har økt betraktelig, har de lysskye virksomhetene fått større økonomiske insentiver, samt tilgang på bedre teknologi og produksjonsmetoder.

FORSKJELLER: Det ekte uret er til venstre, med blått klistremerke. Heliumsventilen (med rød o-ring) skrur lengre ut på repllikaen. Finisjen og urverket på den falske, ulovlige klokken er også uraffinert. Foto: Fratellowatches.com

Spesielt utsatt er de mest populære sportsklokkene fra Rolex, etterfulgt av en håndfull modeller fra merker som Patek Philippe, Audemars Piguet, Omega, Hublot og Richard Mille.

Men hvor naturtro er egentlig denne nye generasjonen kopiklokker? I videoer på YouTube har både bruktklokkeforhandleren Watchfinder & Co., og det anerkjente klokkenettstedet Fratellowatches.com, satt originalene og kopiene side om side. Funnene bør alarmere selv erfarne klokkeentusiaster. Fra utsiden kan de mest eksakte kopiene kun identifiseres av bittesmå avvik, som høy modellspesifikk kunnskap og trente øyne. Skremmende nok kopierer de mest ambisiøse fake-produsentene nå også den indre mekanikken – men foreløpig kan urverkene avsløres av dets manglende finesse.

Også blant de eldre

Den økte klokkeinteressen er også merkbar i markedet for vintage, hvor prisene på sjeldne og ettertraktede modeller har skutt i været. Fullstendige kopier av gamle klokker er ennå ikke noe utbredt fenomen, men desto oftere støter man på såkalte «frankenklokker». 

Begrepet er en referanse til Mary Shelleys Frankenstein, og forstås oftest som klokker der komponentene ikke samsvarer med en original konfigurasjon fra det aktuelle merket. I beste fall kan det dreie seg om en urskive eller sett med visere av riktig fabrikat men feil modell. I verste fall er det snakk om en utspekulert miks av ekte og falske deler, satt sammen for å få en klokke til å fremstå som noe den ikke er.

Per definisjon vil nok de færreste vil nok hevde at profesjonelt restaurerte urskiver, servicedeler eller kasser korrigert for overpolering eller dype sår, faller under frankenklokker. Likevel kan slike avvik fra opprinnelig stand i mange tilfeller påvirke klokkens verdi i vesentlig negativ grad. Det betyr ikke at man på død og liv må styre unna ærlige frankenklokker eller restaurert vintage – snarere at selgers beskrivelse og kjøpers betalingsvillighet bør reflektere klokkens reelle stand.

Kan skje den beste

Det kan ofte være lettere sagt enn gjort, og selv ikke proffene klarer alltid å holde tungen rett i munnen. Tidligere denne måneden presenterte det velrenommerte auksjonshuset Bonhams «Making Waves» – en nettauksjon i to deler, dedikert eldre og nyere klokker fra Seiko. Under forhåndsvisningen av auksjonsobjektene, rynket imidlertid flere eksperter og samlere kraftig på nesen. Flere av de mest attraktive modellene var i beste fall tvilsomme, mens andre var åpenbare frankenklokker uten noen redegjørelse fra Bonhams. Auksjonshuset reagerte til slutt med å fjerne materialet fra nettet, men senere returnerte auksjonen i en redigert form uten de mest omdiskuterte klokkene.

«FRANKEN»: En Seiko 6105 fra den aktuelle auksjonen, hvor flere av objektene viste seg å ha feil deler. Foto: Bonhams

Fallgruvene ved kjøp av klokker har de seneste årene blitt flere og dypere. For splitter nye klokker gir handel gjennom en autorisert forhandler høyest grad av trygghet. 

Ved bruktkjøp er grundig due diligence alfa og omega – både på aktuell klokke og selger. Lytt gjerne til innspill fra entusiaster og samlere på nett og sosiale medier, men ha en sunn skepsis til selvutnevnte «eksperter». Med litt tålmodighet kan falske klokker stort sett unngås – men for vintage er absolutt urørt originalitet noe som sjelden kan garanteres.

Premium
Klokker