+ mer
BERØMT EIER: Flypioneren Amelia Earhart stolte på Longines' kronografer i luften. Nå lanserer den sveitsiske produsenten en ny klokkeserie til hyllest for de tidlige pionerene.  Foto: NTB

Nye pilotklokker hedrer gamle helter

Longines Spirit er en hyllest til historiske helter fra egen kundeliste.

Side om side med navn som Rolex, Patek Philippe og Heuer, står Longines som et av de mest attraktive merkene for samlere av vintageklokker. 

I tillegg til å stå bak en rekke minneverdige modeller og oppfinnelser, har klokkene til Longines hatt en rekke kjente eiere, inkludert eventyrere og piloter som Amelia Earhart, Paul-Emile Victor, Elinor Smith og Howard Hughes. Historiske profiler og deres felles pionerånd danner nå grunnlaget for den nyeste kolleksjonen fra Longines.

Tre grunnmodeller

Ved lansering består Spirit-kolleksjonen av tre mekaniske grunnmodeller – samt en rekke valgmuligheter. To av modellene byr på tidsvisning og dato, men har forskjellig kassestørrelse på henholdsvis 40 eller 42 mm. Duoen har selskap av den 42 mm store Spirit Chronograph, som er størst både i dimensjoner, funksjoner og pris.

«NY-VINTAGE»: Longines Spirit er moderne klokker med historiske stiltrekk. (1 / 3)

I motsetning til klokkene i Heritage-kolleksjonen er ikke de nye Spirit direkte kopier av modeller fra fordums tid. Til tross for at designet formelt sett er nytt, mangler det imidlertid ikke på historiske referanser. Den store kronen sender tankene til gamle pilotklokker, mens urskiven minner om klassiske militære feltklokker. Spesielt gjelder dette utgavene med matt svart urskive, mens uttrykket trekkes mer mot det sivile med urskiver i sølvfarget kornet eller blå solstråle-mønstret finisj.

De ulike variantene kan leveres på en solid metallenke, eller eventuelt med matchende mørkebrun, lysebrun eller blå lærrem. Modellene uten kronograf er dessuten tilgjengelige i en såkalt «Prestige edition», som inkluderer to forskjellige lærremmer og lenke med oppgradert lås. Både remmene og lenken i denne dyrere pakken er utstyrt med hurtigskift-funksjon for raskere og verktøyfritt bytte.

Priser fra 21.000

Teknisk drives Spirit Automatic 40 mm og 42 mm av Longines kaliber L888.4 med 64 timer gangreserve. Kronografen drives av et kaliber L688.4 med kolonnehjul, hurtigskifte av dato via egen knapp, og 60 timer gangreserve. Begge de selvtrekkende urverkene er produsert av Longines' søskenselskap ETA, og begge har spiral av antimagnetisk silisium. De mekaniske urverkene er dessuten COSC-sertifiserte, som sikrer en høy grad av presisjon.

Alle modellene i Longines Spirit-kolleksjonen har ripefritt safirglass i front, og er vanntette til 100 meter. De veiledende prisene starter på 21.390 kroner for både Spirit Automatic 40 mm og storebror på 42 mm. Kronografen ligger naturlig nok noe høyere i pris, og har en startpris på 30.990 kroner på lærrem.

Denne artikkelen var først publisert i Finansavisen Motor 12. september 2020. 

Premium
Klokker