+ mer
MODERNE: Kaliber GP09400-1035 forener merkets historie med moderne arkitektur. Foto: Girard-Perregaux

Skjør klokke til 2,7 millioner kroner

Girard-Perregaux Quasar Azure har et ytre av blått safirglass.

I Norge prates det ikke så ofte om Girard-Perregaux, men den sveitsiske urprodusenten er en av industriens eldste og stolteste. Sportsmodellen Laureato har riktignok fått noe oppmerksomhet blant de klokkeinteresserte, men havner likevel litt i skyggen av mer profilerte konkurrenter som Audemars Piguet, Patek Philippe og Vacheron Constantin. Likevel er det verdt å følge med på utviklingen hos den kapable underdogen fra La Chaux-de-Fonds

200 arbeidstimer

Girard-Perregaux Quasar Azure levner definitivt ingen tvil om nettopp det. Den nye modellen er en ubeskjeden oppvisning i moderne haute horlogerie, hvor den spesielle utsiden er minste like imponerende som den kompliserte innsiden. Kassen på 46 mm er utført i transparent asurblått safirglass, som ifølge Girard-Perregaux har en produksjonstid på rundt 200 arbeidstimer per eksemplar. Motstandsdyktigheten mot riper skal være god, men faller klokken i bakken vil den trolig gå i tusen knas.

GLASS: Quasar Blue har en urkasse av gjennomsiktig blått safirglass. Foto: Girard-Perregaux

Både fronten og baksiden er dekket nøytralt safirglass, som gir fullt innsyn til klokkens mekaniske indre. Fremfor en tradisjonell dekkende urskive, har Girard-Perregaux gått for en åpen løsning hvor blikket umiddelbart møter urverket. Å kalle kaliber GP09400-1035 for "skjelettert" er likevel en underdrivelse – for det er ikke snakk om et konvensjonelt urverk som har gjennomgått noen runder med baufilen. GP09400-1035 har et formålsrettet tredimensjonalt design, hvor fjærhuset, viserne og tourbillonen holdes på plass av hver sin respektive bro.

Ideen er imidlertid ikke helt ny av dato, men er gitt en moderne og arkitektur-inspirert touch. «Tourbillon med tre gullbroer» har mange år vært en av Girard-Perregaux' signaturer, og er et konsept med røtter tilbake til slutten av 1800-tallet. Spesielt verdt å nevne er det ekstravagante lommeuret «La Esmeralda» fra 1889, som samme år sikret Girard-Perregaux en gullmedalje fra verdensutstillingen i Paris.

MODERNE: Kaliber GP09400-1035 forener merkets historie med moderne arkitektur. Foto: Girard-Perregaux

Hvitt gull

I motsetning til hva øynene tror de ser, er urverket i Quasar Azure av den selvtrekkende sorten. Skjult under det skjeletterte fjærhuset klokken 12 sitter en liten mikrorotor av hvitt gull, som holder klokken fullt opptrukket til en gangreserve på 60 timer. Tourbillonen med lyreformet bur er nok likevel det største blikkfanget, og sørger for at det åpne designet virkelig kommer til sin rett.

Girard-Perregaux Quasar Azure er produsert i kun åtte eksemplarer, og har fått en heftig pris på 274.000 sveitsiske franc – rett i underkant av 2,7 millioner kroner etter dagens kurs. Klinker man til med et kjøp legger Girard-Perregaux ved en ekstra blå alligatorrem, som matcher den gjennomsiktige kassen.

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen Motor i august 2020. 

Premium
Klokker