+ mer
KLOKKESLANG: «Wristshot» er et ord mange bruker om et bilde man selv har tatt av eget håndledd.  Foto: Jon Henrik Haraldsen

Klokkeuttrykkene du burde kunne

Begrepene og kallenavnene alle klokkeinteresserte bør kjenne til.

Oppmerksomheten rundt klokker er trolig nær en all-time high, og her hjemme dyrkes interessen nå åpenlyst både i sosiale medier og på dedikerte fora. Tar man første skritt inn i klokkenes verden, vil man fort kunne støte på visse språklige barrierer – og vi sikter faktisk ikke til tunge-tvistende sveitsiske merkenavn som Audemars Piguet, Jaeger-LeCoultre og Girard-Perregaux.

I likhet med de fleste entusiastmiljøer, preges også klokkehobbyen en egen slang og sjargong forbeholdt de innvidde. Her er vår lille oversikt over klokkespråket alle nybegynnere, entusiaster og samlere bør kjenne til.

AD

Forkortelse for engelske «authorized dealer». En autorisert forhandler har en formell avtale med et gitt klokkemerke vedrørende salg av deres produkter.

Daily beater

Forstås ofte som en hverdagsklokke «det ikke er så nøye med», men dikteres egentlig mer av eierens bruksmønster enn spesifikke egenskaper. En daily beater kan i realiteten være alt fra en billig Seiko til en Patek Philippe.

Desk diver

En dykkerklokke som ikke benyttes i dypvannsaktiviteter, men snarere brukes mest ved skrivebordet. Begrepet kan også referere til den kontorarbeidende brukeren.

FAUXTINA: Denne nye utgaven av Blancpain Fifty Fathoms har en kraftig brunet farge på lumen. Foto: Produsenten

Fauxtina

Teleskopord av «faux» (falsk) og «patina» (se eget oppslag). Beskriver en ferdigslitt, kunstig aldret eller vintage-inspirert finisj, som brukes for å oppnå et brukt og/eller gammel uttrykk.

Flipper

En person som kjøper og selger klokker i høyt tempo. Drevet av motivasjonen om å teste ulike klokker, men kanskje like ofte av et profittmotiv.

Frankenklokke

Klokker satt sammen av ulike originale og/eller falske komponenter, som i sum utgjør en konfigurasjon som ikke har vært tilgjengelig fra produsenten.

Grail

En drømmeklokke som er langt utenfor økonomisk rekkevidde – både nå og i overskuelig fremtid.

Gråmarked

Profesjonelle (videre)selgere av klokker uten noen formell avtale med merkene de tilbyr. Aktiviteten er lovlig men kan innebære ustemplet ekthetsbevis og frafall av produsentens garanti.

GTG

Forkortelse for «get together». Beskriver et fysisk treff hvor deltakerne møtes for klokkeprat og visning av egne klokker.

NATO: Remmen har blit svært populær. Først for militære, men nå aller mest blant sivile. Foto: Omega

In-house

Beskriver urverk som er produsert ved merkets egen fabrikk, fremfor å være innkjøpt av fra en underleverandør som ETA, Sellita, Soprod eller lignende.

Invistor

En humoristisk og lett nedsettende betegnelse for en person som kjøper klokker i den hensikt å tjene noen raske kroner. Basert på observasjoner om at invistorene ofte har dårlig kontroll på norsk rettskrivning.

Keeper

Klokker tiltenkt som en langsiktig eller permanent del av en samling. I realiteten et forhastet løfte som de fleste entusiaster bryter over en lav sko.

Nato

En spesiell tekstilrem med tre metallhemper og spenne, som ble designet for det britiske forsvarsministeriet (MoD) i 1973. Navnet stammer fra remmens «NATO Stock Number» (NSN), som brukes for standardisert forsvarsmateriell.

NOS

«New old stock» eller på godt norsk «overliggere». Klokker eller andre produkter av gammel dato, som aldri tidligere har vært solgt eller tatt i bruk.

Patina

Naturlige aldringstegn på materialer og deler. Kan referere til alt fra gulnet selvlysende materiale, til mer ekstreme forandringer i komponenters farge og tekstur.

IN-HOUSE: Den tyske produsenten A. Lange & Söhne er kjent for sin in-house-produksjon. Foto: Produsenten

Pepsi

Opprinnelig et kallenavn for Rolex GMT-Master og GMT-Master II med blå og rød bezel. Brukes nå ofte for å beskrive alle bezel i samme fargekombinasjon.

Safe queen

En klokke som sjelden eller aldri brukes, men enten er "for fin til å brukes" eller lagres av en invistor for å forhindre verditap som følge av bruksslitasje.

Sexpile

En stor samling av klokker med ulike eiere, dandert på tilsynelatende uvørent og tilfeldig vis. Hensikten er primært fotografering, og aktiviteten forekommer ofte på en GTG.

Speedy

Kallenavn for den ikoniske Omega Speedmaster, også kjent som "måneklokken".

Tropical

Beskriver en sterkt patinert bezel eller urskive, hvor fargen har blitt kraftig bleket eller endret tone som følge av solen og elementene. Anses av enkelte samlere som et svært attraktivt trekk.

PATINA: Denne gamle Rolex Submarineren har en klar patina. Med andre ord er den full av bruksmerker og en kan tydelig se tidens tann på urskiven. Foto: Produsenten

Verktøyklokke

En presis, robust og vannresistent klokke, med god lesbarhet og enkle praktiske funksjoner. Fortrinnsvis av rustfritt stål, og definitivt uten unødvendig dilldall.

WIS

«Watch Idiot Savant». En humoristisk og uhøytidelig beskrivelse av en klokkenerd som har fordypet seg i hobbyen til det punktet hvor det ikke er noen vei tilbake.

Wrist check

Den tidvis sosialt pussige handlingen hvor man spør en annen person om hvilken klokke de har rundt håndleddet. Bør utøves særdeles varsomt!

Wristshot

Et selvskutt bilde av en klokke på eget håndledd, som gjerne deles på fora og sosiale medier. Klokkeentusiastenes selfie, som fort kan resultere hevede øyenbryn eller hoderisting fra utenforstående observatører.

Premium
Klokker