+ mer
TOURBILLON: Angelus frir til entusiastene med en myteomspunnet mekanisme. Foto: Angelus

Denne klokken trosser tyngdekraften

Angelus U41 er en sporty tourbillon med uhindret innsyn.

Kvartskrisen på 70- og 80-tallet ble skjebnesvanger for sveitsiske Angelus. Introduksjonen av batteridrevne kvartsklokker skulle vise seg å bli slutten for den tradisjonsrike produsenten av mekaniske klokker. I over 30 år lå Angelus-navnet helt passivt, før det i 2015 ble relansert som et moderne merke innen haute horlogerie. Bak den ambisiøse nysatsingen stod den sveitsiske urverksprodusenten La Joux-Perret, som siden 2012 har vært et datterselskap av den japanske giganten Citizen Group.

« For et armbåndsur i bevegelse er nytten i beste fall diskutabel, men å produsere en tourbillon er fortsatt forbundet med prestisje og mestring av faget. »

Åpen design

Tross utfordrende tider i bransjen satser Angelus videre på kostbar og komplisert mikromekanikk. Angelus U41 er en fargesterk ny modell i orange eller blått, som kombinerer et sporty design med en flyvende tourbillon. 

Sistnevnte innebærer at urverkets regulerende organ er plassert i et roterende bur, som i teorien skal øke presisjonen ved å minimere posisjonelle avvik som følge av tyngdekraften. For et armbåndsur i bevegelse er nytten i beste fall diskutabel, men å produsere en tourbillon er fortsatt forbundet med prestisje og mestring av faget.

GJENNOMSIKTIG: Åpen design gir fri sikt gjennom hele klokken. Foto: Angelus

U41 har et åpen design hvor det avanserte urverket virkelig får komme til sin rett. Kaliber A-300 er utviklet som et skjelettert urverk fra bunnen og opp, hvor en slags ramme holder de ulike bevegelige delene. Den svarte ADLC-finisjen på verkplaten og broene bidrar til et moderne og industrielt uttrykk, som skaper en tydelig kontrast mot de øvrige metallfargede komponentene.

Urverk fra Angelus har tidligere hatt en frekvens på 21.600 halvsvingninger per time, men for A-300 er tallet justert opp til 28.800. Resultatet er en redusert gangserve på 60 timer, men i følge produsenten er urverket desto mer presist ved støt og røff behandling.

Koster over 300.000 kr

Mekanikken huses i en sporty kasse av titan, hvor formen minner litt om en dykkerklokke. Moderne kompliserte klokker pleier vanligvis å ta litt plass, men med en diameter på 42 mm og tykkelse på 10 mm, er U41 er liten nok til å være kompatibel med de fleste håndleddstørrelser. Hintene av dykkerklokke forsterkes av den matchende gummiremmen i orange eller blått, men vannresistensen på bare 30 meter forteller en annen historie.

Angelus U41 er tilgjengelig i kun 50 eksemplarer, fordelt femti-femti på variantene i orange og blått. Den veiledende prisen er satt til 31.700 sveitsiske franc, som med dagens kurs er omkring 315.000 kroner. Mye penger for en klokke – men ikke spesielt mye for en klokke med tourbillon.

Premium
Klokker