+ mer
«SVART KVADRAT»: Raketa Big Zero Malevich er en hyllest til kunstneren Kasimir Malevitsj.

Raketa Big Zero Malevich: Russisk kunstklokke til 15.000 kroner

Raketa og Tretjakovgalleriet har skapt en abstrakt klokke for de få.

Da Yuri Gagarin ble det første mennesket i verdensrommet den 13. april 1961, bar den sovjetiske kosmonauten en klokke fra Sturmanskie på håndleddet. Etter ferden var det likevel Petrodvorets klokkefabrikk utenfor St. Petersburg, som fikk æren av å markere den historiske begivenheten. Som en hyllest til Gagarins bragd, introduserte den statlige klokkefabrikken det nye varemerket «Raketa» – som på russisk betyr «rakett». I dag er det som er igjen av den tradisjonsrike fabrikken på private hender, og de nåværende eierne overtok driften i 2011.

«Svart kvadrat»

Raketa Big Zero Malewich er inspirert av et helt annet kapittel i sovjetisk historie. Klokken bygger på et samarbeid med Tretjakovgalleriet i Moskva, som ved siden av den berømte Eremitasjen i St. Petersburg, har verdens største samling av russisk kunst.

Mer konkret er temaet for klokken den russiske kunstneren Kasimir Malevitsj, og hans abstrakte «Svart kvadrat» fra 1915. Maleriet, som består av et svart kvadrat på en lyst lerret, anses av kritikere å være et av de mest banebrytende verkene innen moderne abstrakt kunst. Malevitsj beskrev maleriet selv som et «nullpunkt» – et symbol for starten på en ny virkelighet.

MEKANISK: Urverket er produsert ved Petrodvorets klokkefabrikk utenfor St. Petersburg. Foto: Raketa

Miniatyrutgave

Den spesielle nyheten fra Raketa er en slags miniatyrisert utgave av Malevitsj' ikoniske verk. Fremfor oljemaling og linduk, har produsenten gått for en håndlaget mosaikk av jade og diopsid. Med hverken tall eller indekser – matchet med helt svarte visere – er urskiven definitivt et bevisst valg om stil over funksjon. Raketa er selv overraskende ærlige om at dette trolig er en klokke mange ikke vil like, men hevder samtidig at dette nettopp er slik de ønsker det.

Kassen av rustfritt stål er av den mer ordinære sorten, og har en diameter på 38,8 mm. Også fra baksiden er det lite som minner om abstrakt kunst. Bak glasset tikker Raketas kaliber 2615, som er et egenprodusert mekanisk urverk med automatisk opptrekk. Gangreserven er på rundt 40 timer, og presisjonen er oppgitt til -10/+20 sekunder pr. dag.

Rent estetisk er urverket dekorert for hånd med det produsenten omtaler som «Neva-bølger» – et åpenbart nikk til både den russiske elven med samme navn, samt til sveitsernes tradisjonelle «Genève-bølger».

Raketa Big Zero Malevich er begrenset til 300 eksemplarer, og er både tilgjengelig gjennom merkets autoriserte forhandlere og Tretjakovgalleriets egen butikk. Den veiledende prisen er satt til 1.450 euro, og Raketa opplyser om at deler av inntektene vil gå til kunstgalleriet i Moskva.

Premium
Klokker