+ mer
VALGMULIGHETER: De nyeste dykkerklokkene fra Orient kommer i flere fargerike utførelser. Foto: Orient

Orients rimelige dykkerklokker er et godt alternativ til SKX-serien

En mulig arvtaker til entusiastfavoritten Seiko SKX.

Seiko SKX007 og SKX009 har i en årrekke vært det opplagte førstegangskjøpet for nyfrelste klokkeentusiaster. Da Seiko 5 Sports-kolleksjonen ble presentert i fjor, markerte dette imidlertid slutten på produksjonen av de populære SKX-modellene. Fra utsiden videreførte 5 Sports det velkjente designet. Uten skrukrone og med vesentlig lavere vannresistens, forsvant likevel mye av appellen ved Seikos tidligere så kapable innstegsmodeller.

Dykkerklokke

Kanskje kan de nye dykkerklokkene fra Orient ta over stafettpinnen som et anbefalt førstegangskjøp. Bak de intetsigende modellnavnene RA-AA0912B, RA-AA0913L, RA-AA0914E, RA-AA0915R og RA-AA0916L, skjuler det seg fem friske japanske dykkerklokker med gode spesifikasjoner og en hyggelig prislapp. For enkelhetens skyld dreier det seg i praksis om varianter av samme modell, hvor forskjellene ligger i fargepalett og medfølgende lenke eller rem.

VALGMULIGHETER: De nyeste dykkerklokkene fra Orient kommer i flere fargerike utførelser. Foto: Orient

Den sporty kvintetten har kasser av rustfritt stål med en diameter på 44 mm, som er rundt 1 mm større enn SKX007/009. Baklokkene er i likhet med kronene av den skrudde typen, som bidrar til en hevet trygghetsfølelse og bedre vannresistens. Sistnevnte er oppgitt til hele 200 meter, men samtidig er det verdt å nevne at Orient opplyser om at klokkene teknisk sett ikke er ISO-sertifiserte dykkerklokker. Ved normal bruk på land og under vann er dette neppe noe å bekymre seg over.

På innsiden av kassene sitter det mekaniske kaliber F6922, som har automatisk opptrekk og en gangreserve på 40 timer. Urverket ble introdusert i 2016, og byr på både "sekund-stopp" når kronen trekkes ut, samt mulighet for manuelt opptrekk. I tillegg til timer, minutter og sekunder, vises dessuten dag og dato.

Kun 3.300 kroner

Oppsiktsvekkende nok er urverket av den egenproduserte sorten, fremfor å være innkjøpt fra en underleverandør. Selv nokså bevandrede klokkeentusiaster vil nå kanskje undres over hvem eller hva Orient egentlig er – og svaret vil garantert kunne overraske. Merket ble etablert i Japan i 1950, men i 2001 tok Seiko Epson et betydelig eierskap i selskapet. I 2009 ble Orient et heleid men nokså autonomt datterselskap, før det ble fullstendig integrert i Seiko Epson-systemet noen år senere.

VALGMULIGHETER: De nyeste dykkerklokkene fra Orient kommer i flere fargerike utførelser. Foto: Orient

Oss bekjent er Orient for øyeblikket ute av Norge, men flere utenlandske forhandlere tilbyr merket på nett. Prismessig starter de nye dykkerklokkene på 324 amerikanske dollar, men skal man ha en variant med lenke spretter den veiledende prisen opp til 364 dollar. Med dagens kurs innebærer det rett under 3.300 kroner før eventuell moms. Det er en beskjeden sum for mye klokkeglede.

Premium
Klokker