+ mer
MODERNE KLASSIKER: Tudor Black Bay Fifty-Eight fra 2018. Den sveitiske urprodusenten har gjort stor suksess de siste årene, etter at merkevaren fikk en overhaling.  Foto: Nicolai Giil

Tudor Black Bay Fifty-Eight: en honningkrukke

På kun to år har Tudors nytolkning av deres eldste dykkerklokke blitt en moderne klassiker. 

Nå til dags er de fleste nyheter i klokkeverden egentlig ikke så nye som de utgir seg for å være. Sveitsiske urmakere legger til en ny farge her og der, kaster «Limited Edition» på skiven, og ser seg fornøyd med arbeidsdagen. Og kundene kaster seg over det. Klokkeverden er morsom. 

Tudors megahit fra 2018, Black Bay Fifty-Eight, fulgte egentlig den samme oppskriften. Men i stedet for å gjøre den kongeblå (det ventet de til i år med å gjøre) krympet de den opprinnelige Black Bay-modellen med to millimeter. 

Folk gikk berserk. Både nerder og uinnvidde flokket til forhandlere, og køet som om det skulle vært et slipp på Vinmonopolet. Ventelisten kunne være årelang. 

Å koke sveitsisk suppe på spikerstål

Fifty-Eight måler 39 mm i diameter, som en homage til Tudors – og Rolex' – første dykkerklokke fra 1958 (duh), velkjente Submariner. 

PÅ HÅNDLEDDET: Med en størrelse på 39 mm treffer Tudor Black Bay Fifty-Eight folk i alle størrelser. Tidligere på 2000-tallet var tendensene mot 45 og 47 mm, ledet av merker som Panerai og Omega. Nå vil folk ha mindre klokker igjen. Foto: Nicolai Giil

Minuttindikatorene rundt omrisset av skiven er printet i en dyp gullfarge, ofte kalt «gilt». Bezelen er sminket med et rødt triangel ved klokken 12, og kronen blåst opp i størrelse. Alt er detaljer kjent fra de tidligste Submarinerne. Stålleddene i lenken har til og med imitert den estetiske konstruksjonen fra 50-tallet. 

Denne klokken pryder Tudors krone over tiden etter at merkevaren startet en overhaling for ti år siden. Men hvorfor er en retroinspirert dykkerklokke i stål det beste de har gjort i nyere tid?

Grunnen er nok at Fifty-Eight traff en god note, med kombinasjon av både retro og moderne – i en mindre størrelse som for tiden er i vinden. Dette er en vinner. 

Hva er kjipt med den?

En original Tudor Submariner fra 1958 er sjelden vare. I 2018 ble en slik, kjent som referansen 7924 «Big Crown», solgt for 162.500 dollar hos et amerikansk auksjonshus. 

«Nye» Black Bay Fifty-Eight er imidlertid intet substitutt for en heftig vintage. På samme måte som en fersk flaske Dom Perignon ikke er det samme som 1961-årgangen. 

SOM BOND: Sportsklokker er egentlig ikke kutyme til dress. Selv om James Bond gjorde det, betyr ikke det at regelen er passé. Uansett sklir Black Bay FIfty-Eight fint under skjorteermet, selv på tighte britiske skjorter. I høyden måler klokken 11,9 mm. Foto: Nicolai Giil

Ikke alt ved denne klokken har falt i smak over tid. Noen entusiaster rynker på nesen ved tanke på lenken, som later som om den er naglet slik originalen var. Andre synes at kronen stikker litt for langt ut av kassen, da Tudor har lagt til en slags «pyntering» på stemmen. 

En annen relativt frekvent påpekning er at lenken burde hatt flere justeringsmuligheter i låsen, for å enklere kunne tilpasses, ettersom håndleddet vanligvis ekspanderer gjennom dagen etter temperaturskifte og saltinntak. Den skuffelsen forsterkes av at Tudor allerede har en løsning på problemet, slik de benytter på deres noe mer moderne dykkerklokke; Pelagos. 

Så kommer vi til faktumet at den er såpass populær at den ikke er direkte sjelden å se på andres håndledd. Til tross for hva folk liker å innbille seg, er både Tudor og storebror Rolex masseprodusert. Masse masseprodusert. Konstruksjonen er det imidlertid ingenting å si på. Dønn solid. Vanntett ned til 200 meters dyp, gangreserve på 70 timer, og et egenprodusert urverk. 

Det finnes nok av alternativer

Liker du ikke Tudor Black Bay Fifty Eight, men digger konseptet ved en retro sportsklokke i moderne konstruksjon? Frykt ikke – der finnes det plenty av alternativer. Ta eksempelvis en titt på Zodiac Aerospace GMT og Super Sea Wolf. Eller se til Japan, for Seikos moderne tolkninger av egne dykkerklokker fra 60- og 70-tallet (Prospex SPB143). Alle rimeligere enn Tudoren, om pris er viktig for deg. 

Premium
Klokker