<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
POPPER OPP: Hermes nyeste lommeur er vilt og unikt.  Foto: Produsenten

Dette lommeuret er kun for dype lommer

Hermès frister med et lekent og komplisert ur for dype lommer.

Publisert 24. okt. 2020 kl. 11.43
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 603 ord

Etterspørselen etter mekaniske klokker er trolig på et all-time high. Interessen er størst for moderne armbåndsur fra de gjeveste sveitsiske merkene, men stadig flere entusiaster oppdager også eldre klokker og vintage. Til tross for den voksende oppmerksomheten rundt mekaniske klokker har lommeurene – armbåndsurets historiske forgjenger – forblitt en nisje innenfor en nisje.

Denne virkeligheten reflekteres også i tilbudet, hvor kun et fåtall klokkemerker i dag har lommeur i sitt repertoar. Oftest dreier det seg da om de lavere prisklassene, med klassiske (eller kjedelige) modeller basert på enkle standardurverk fra ETA. Påkostede og kompliserte lommeur tilhører sjeldenhetene – men er desto mer interessante de få gangene de dukker opp.

PÅ INNSIDEN: Kaliber H1924 er et mekanisk urverk med automatisk opptrekk, som både byr på flyvende tourbillon og minute repeater. Foto: Hermes

Argh!

Arceau Pocket Aaaaargh! er nettopp et slikt lommeur, og produsenten vil nok overraske mange. Bak den iøynefallende modellen står det franske luksushuset Hermès, som de seneste årene har satset tungt på klokker. Ikke såkalte moteklokker, men «skikkelige» klokker, hvor design, kvalitet og mekanikk matcher mange av de mest anerkjente produsentene av mekaniske ur.

Ved første øyekast møter blikket et motiv av en Tyrannosaurus rex, som er tegnet av den britiske kunstneren Alice Shirley. Det grønne beistet som nærmest kikker ut av et slags porthull, er utført i en mosaikk av tusenvis av små lærbiter. Hver lille bit er kuttet og påført for hånd. Dinosaurens øye er imidlertid laget i tradisjonell «Grand feu»-emalje, som gir en naturtro tredimensjonal effekt. 

Emalje har også funnet veien til den elegante hvite urskiven med påtrykte tall, som tydelig er inspirert av klassiske Breguet-numeraler. Selve kassen er utført i hvitt gull, og har den karakteristiske buen som er selve signaturen for hele Arceau-kolleksjonen.

ARGH: Dinosauren er tegnet av den britiske kunstneren Alice Shirley. Foto: Hermes

Imponerende håndverk er ikke forbeholdt lommeurets ytre, men omfatter også mekanikken på innsiden av kassen. Kaliber H1924 er et mekanisk urverk med automatisk opptrekk, som både byr på flyvende tourbillon og minute repeater. Førstnevnte er en mekanisme som skal motvirke tyngdekraftens negative innvirkning på urverkets presisjon, mens sistnevnte spiller ut gjeldende tid som lydsignaler via hammer og gong. Begge komplikasjonene regnes som noe av det heftigste innen haute horlogerie.

Hermès Arceau Pocket Aaaaargh! er produsert som en piéce unique i kun ett eneste eksemplar. Kombinert med en pris på 300.000 euro, er det snakk om et lommeur for kunder som både er spesielt interesserte og spesielt bemidlede. For alle oss andre er lommeuret fra Hermès en påminnelse om en kategori av klokker som fortjener mer oppmerksomhet.

Andre smaker av moderne lommeur

Hermès er slettes ikke alene om å satse på luksuriøse lommeur med heftige komplikasjoner. Her er noen av de mest interessante skapningene fra de seneste årene.

RICHARD MILLE: RM 020. Foto: Produsenten

Richard Mille RM 020 (2008)

Et høyteknologisk lommeur med tourbillon, hvor urverket delvis er konstruert i karbon-nanofiber. Både den rektangulære kassen og den særegne lenken er laget av titan. Ble opprinnelig introdusert i 2008, men tilbys nå igjen med en veiledende nypris på 575.000 euro.

PANERAI: PAM00446. Foto: Panerai

Panerai PAM00446 (2013)

En keramisk utgave av den ikoniske puteformede kassen til Panerai – vendt 90 grader og med den karakteristiske kronebeskyttelsen som festepunkt for lenken. Skjelettert manuelt urverk med både tourbillon og GMT-komplikasjon. En begrenset utgave på 50 eksemplarer, som var priset til 179.000 euro.

Foto: Vacheron Constantin

Vacheron Constantin ref. 57260 (2015)

Verdens mest kompliserte lommeur, som ble presentert i forbindelse med 260-årsjubileet til Vacheron Constantin. Inneholder hele 57 komplikasjoner, fordelt på urskiver på begge sider av kassen. Produsert i kun ett eksemplar, og ryktes å ha blitt solgt for over 10 millioner dollar til en anonym samler.