+ mer
FINANSAVISEN PREMIUM KÅRER: Årets beste klokker. Foto: Produsenten

Årets beste klokker

En uformell kåring av årets tikkende høydepunkter.

Merkenes store lanseringer er for lengst unnagjort, og julefreden senker seg snart over fabrikkene i Sveits, Tyskland og Japan. Tross et år preget av nedstenging, usikkerhet og eksportsvikt, har klokkeindustrien servert entusiaster og samlere med mang en smakfull godbit. 

Her er noen årets nye klokker som vi mener er de beste – innenfor seks norgesaktuelle kategorier. 

DRESSKLOKKEN: IWC Portugieser Automatic 40. Foto: Produsenten

Dressklokke

Mye taler for at IWC Portugieser Automatic 40 kan være den perfekte dressklokken. Designet er inspirert av den første IWC Portugieser ref. 325 fra 1930-tallet, justert for et mer tidsriktig uttrykk. Størrelsen på40 mm er hverken for stor eller for liten, og smetter enkelt under skjortemansjetten. 

På innsiden av kassen tikker IWCs egenproduserte kaliber 82200, med automatisk opptrekk og en gangreserve på 60 timer.

Verdt å nevne: MING 27.01 Ultra Thin

En slank og moderne dressklokke med skyhøy entusiastappell, drevet av et manuelt ETA Peseux-urverk.

DYKKERKLOKKE: Sinn U50. Foto: Produsenten

Dykkerklokke

Sinn U50 er en «no bullshit» dykkerklokke fra et «no bullshit» merke. Modellen er lillebror til den populære Sinn U1, hvor diameteren er redusert fra 44 til 41 mm. Resultatet er en allsidig verktøyklokke rustet for tøffe forhold, i en størrelse som nå passer de fleste håndledd. Urverket er et selvtrekkende Sellita SW300-1, som sikrer høy driftsikkerhet og problemfritt vedlikehold.

Verdt å nevne: Rolex Submariner 

Ikoniske Submariner er fornyet med en nettere urkasse og nytt (for modellen) urverk–men dessverre er tilgangen fortsatt den samme.

Kronograf: Mosers Streamliner er tydelig annerledes og et friskt pust. Foto: Produsenten

Kronograf

H. Moser & Cie. er ikke redde for å være annerledes, noe Streamliner Flyback Chronograph er et tydelig bevis på. Den spesielle kronografen bygger på et avansert og innovativt kaliber fra urverkspesialisten Agenhor, hvor tidtakingsfunksjonene er samlet sentralt på urskiven. Kombinertmed Mosers særegne design med integrert lenke, er Streamliner Flyback Chronograph en klokke som vekker oppsikt med både det ytre og det indre.

Verdt å nevne: TAG Heuer Carrera 160 Years Anniversary Montreal Limited Edition

En fargerik og leken hyllest til den ikoniske Heuer Carrera fra 1964, som er lansert i forbindelse med TAG Heuers 160-årsjubileum. 

Kompliserte klokke 

BESTE KOMPLISERTE: Ferdinand Berthoud Chronomètre FB 2RE. Foto: Produsenten

Ferdinand Berthoud Chronomètre FB 2RE er eteksepsjonelt stykke haute horlogerie – fra et ungt klokkemerke med overraskende tette bånd til ur-og smykkeprodusenten Chopard. Klokkens urverk byr på en kombinasjon av remontoir d'egalite og fusee-and-chain, som kort forklart sørger for en jevnere krafttilførsel og høyere presisjon. Begge mekanismene figurerer tidvis i kompliserte klokker på høyeste nivå, men ytterst sjelden sammen. Legg til en finisj fra øverste hylle og resultatet er en hellig gral for klokkeinteresserte. 

Verdt å nevne: Piaget Altiplano Ultimate Concept

Vinneren av Grand Prix de la Haute Horlogerie 2020, og verdens tynneste mekaniske klokke med en tykkelse på oppsiktsvekkende 2 mm. 

MEST FOR PENGENE: Certina DS PH200M. Foto: Produsenten

Mest for pengene

Prisen kunne godt vært dobbelt så høy uten at vi ville rynket på nesen. Certina DS PH200M er faktisk så bra, og leverer i bøtter og spann både på design og mekanikk. Det ytre er inspirert av Certinas dykkerklokke med samme navn fra 1967, som er modernisert med friske farger, safirglass og keramisk bezel. Urverket byr på moderne egenskaper som 80 timers gangreserve og en antimagnetisk spiral av titanlegeringen Nivachron.

Verdt å nevne: Seiko Prospex SPB143

En moderne japansk dykkerklokke med lekkert design, sterke spesifikasjoner og høy opplevd kvalitet.

DAMEKLOKKEN: Tudor Royal. Foto: Produsenten

Dameklokke

Tudor Royal låner flere trekk fra storesøster Rolex, men står likevel stødig på egne bein. Spesielt damevariantene på 34 og 28 mm er klokker som skiller seg ut i mengden. På mesterlig vis balanserer Tudor selvsikkert mellom det feminine og det maskuline, det pyntede og det sporty. Designet med integrert lenke sørger for god brukskomfort, og med 100 meters vannresistens kan Royal være med på «alt».

Verdt å nevne: Cartier Maillon de Cartier

Et elegant armbåndsur i ordets bokstavelige betydning, som er like mye smykke som klokke.

Premium
Klokker