+ mer
BRØDRE: Moritz Grossmann Power Reserve er en ny duo i rustfritt stål. Foto: Moritz Grossmann

I denne klokken er selv tannhjulene håndpolert

Moritz Grossmann bytter ut gull og platina med robust og rustfritt.

Tyskland har for lengst etablert seg som en av vår tids supermakter innen klokker. Landets klokkehovedstad er den lille landsbyen Glashütte, som ligger omkring tre mil sør for Dresden. Her ligger fabrikkene til kjente merker som A. Lange & Söhne, Glashütte Original og Nomos – men er også hjemsted for en håndfull nisjeprodusenter ukjente for det store flertall.

Tyske tradisjoner

Moritz Grossmann tilhører definitivt sistnevnte gruppe. Selskapet ble grunnlagt i 2008, men børstet støvet av navnet til en av den tyske klokkeindustriens grunnleggere. Til tross for dette har nok Karl Moritz Grossmann (1826-1885) neppe snudd seg i graven, for det moderne Moritz Grossmann produserer mekaniske klokker etter tyske tradisjoner, med en eksepsjonelt høy grad av manuelle håndverksprosesser.

HÅNDFINISJERT: Moritz Grossmann kaliber 100.2 er et lite kunstverk. Foto: Moritz Grossmann

For kort tid siden lanserte Moritz Grossmann to nye modeller, som markerte årets 12-årsjubileum for det tyske merket. Duoen går under navnet «Power Reserve», men de to modellene byr likevel på svært ulike uttrykk. Den ene kombinerer en børstet kasse med en særegen mørkeblå urskive, mens den andre nesten går helt «stealth» med svart kasse og svart urskive.

Under overflaten er imidlertid fellestrekkene langt flere enn forskjellene. Begge modellene har 41 mm kasser av rustfritt stål, som er en sjeldenhet for merket som nærmest utelukkende lager klokker i gull og platina. Begge klokkene har en unik tofarget indikator for gangreserve på øvre del av urskiven, som muliggjøre av Moritz Grossmanns egenproduserte kaliber 100.2.

23.000 euro

Urverket har manuelt opptrekk, og er spekket med vink til tradisjonelt urmakeri fra Glashütte. Blant de karakteristiske detaljene er en stor 2/3-klobe, gullkrager rundt juvelene, blånerte skruer og håndgravert balanseklobe. Nivået på finisjen er av absolutt øverste klasse innen «masseproduserte» klokker, og selv sperrhjulet og kronhjulet har håndpolerte tenner. Gangreserven er på 42 timer, og balansen har en frekvens på klassiske 18.000 halvsvingninger per time.

Moritz Grossmann Power Reserve er begrenset til 12 eksemplarer av hver variant, for et totalt antall på 24 klokker. Sammenlignet med de store merkene er tallet lavt, men man må huske på at Moritz Grossmann etter sigende har en total årlig produksjon på under 500 klokker. Glem ventelisteklokker som Nautilus og Daytona, for dette er eksklusivitet på et helt annet nivå. Den veiledende prisen er på 23.000 euro før avgifter er ikke akkurat lommerusk – men i forhold til hva man får, drister vi oss til å hevde at det er mye luksusklokke for pengene.

Premium
Klokker