+ mer
VEKKER OPPSIKT: Rado True Square Tej Chauhan er inspirert av fremtiden – men minner kanskje mest om et leketøy.

Fra Nokia og IKEA til klokkedesign

Rado og Tej Chauhan har laget en klokke du aldri har sett maken til.

Sveitsiske Rado er ikke helt som andre klokkemerker. Mens mange av konkurrentene har satset tungt på urverksteknologi og tradisjonelle håndverksmetoder, har Rado fokusert mer på materialbruk, ytre design og uttrykk.

Tilnærmingen har resultert i noen av klokkeverdenens rareste, mest sjarmerende og kunstneriske modeller.

Kreativt samarbeid

Et godt eksempel er nye True Square Tej Chauhan, som ble avduket rett før nyttår. Den knallgule klokken bygger på et kreativt samarbeid mellom Rado og den prisbelønnede britiske industridesigneren Tej Chauhan, som til daglig jobber med klienter som Lexus, Nokia, Samsung og British Airways. Som klokkedesigner er likevel Chauhan et ubeskrevet blad, men kanskje er det nettopp dette som har bidratt til et interessant resultat, i form av en særegen klokke som representerer designerens visjon for «nær fremtid».

La deg ikke lure av det plastlignende eksteriøret, for kassen til True Square Tej Chauhan er faktisk laget av teknisk keramikk. Lenge før merker som Rolex og Omega innførte keramiske bezeler på sine mest populære modeller, flørtet Rado allerede på 80-tallet med det ripebestandige materialet. Sammen med IWC regnes Rado som en av klokkeindustriens pionerer innen bruken av teknisk keramikk.

MEKANISK: På innsiden av klokken tikker et automatisk urverk fra ETA. Foto: Rado

Tilbake til fremtiden

Den firkantede kassen måler 38 x 48,7 mm, og rammer inn en matt konkav urskive med sølvfargede konsentriske sirkler. Mellom kl. 9 og kl. 12 er indeksene uthevet i blått, mens sekundviser og dato er utført i rødt. Sistnevnte benytter Chauhans egen skrifttype, som styrker klokkens retropreg. Til tross for at temaet er «nær fremtid» føles nemlig klokken mer som 80- og 90-tallets tanker om hvordan den fjerne fremtiden ser ut – tenk «Back to the Future» og «Total Recall».

Remmen er ikke akkurat standardvare, og er spesialdesignet for den særegne klokken. Både fargen og de keramiske endeleddene matcher kassen, mens heftig padding legger forholdene til rette for god komfort på håndleddet.

I salg fra mars

Selv om det ytre designet gir en viss forventning om et batteridrevet kvartsurverk på innsiden av kassen, har Rado valgt å holde seg til tradisjonell mikromekanikk. True Square Tej Chauhan drives av et selvtrekkende ETA C07.611, som er en nær slektning av arbeidshesten ETA 2824-2. Urverket har imidlertid en redusert frekvens på 21.600 halvsvingninger per time, som har muliggjort en utvidet gangreserve på hele 80 timer.

Rado True Square Tej Chauhan ventes i salg i mars, og har fått en veiledende pris på 19.900 kroner. Overraskende nok dreier det seg ikke om en limited edition i begrenset antall, men snarere enn spesialmodell hvor nøyaktig antall og produksjonstid ikke er spesifisert.

Premium
Klokker