+ mer
KRITTHVIT: Roger Dubuis' nyeste modell er utført i hvitt komposittmateriale. Foto: Roger Dubuis

Skyhøy «show-off-faktor»

Roger Dubuis satser videre på nye materialer og frekk design.

Noen klokkemerker bygger på illusjonen om gråhårete mesterurmakere i Jurafjellene, som utøver tradisjonelle håndverksmetoder i små hytter uten innlagt strøm og vann. Roger Dubuis er definitivt ikke en av disse. Det sveitsiske klokkemerket er derimot kjent for å være en hemningsløs modernist, som utfordrer det klassiske og etablerte i hver sving.

Fjorårets Excalibur Twofold retter seg mot det typiske Richard Mille-, Hublot- og Audemars Piguet Royal Oak Offshore-diggende publikum. Skrikende luksus for de få – de som takler både oppmerksomhet rundt klokken, samt et syvsifret innhogg på brukskontoen. Til tross for skyhøy «show-off-faktor» er imidlertid klokken noe langt mer enn bare dum og deilig.

Selvlysende

Ifølge Roger Dubuis byr den nye modellen på hele tre teknologiske verdenspremierer. Den ritthvite urkassen er utført i MCF («Mineral Composite Fiber»), som er et nytt komposittmateriale bestående av 99,95 prosent silisiumdioksid. MCF har også funnet veien til urverket, hvor en ny patentert prosess bringer materialet sammen med luminiserende stoff. Resultatet er et urverk hvor kantene lyser opp i mørket. Lys er også stikkordet for den siste nyvinningen, hvor teknologien «LumiSuperBiwiNova» integrerer selvlysende felter i gummiremmen.

LYSER OPP: Ny teknologi har åpnet opp for kreativ bruk av luminiserende materialer. Foto: Roger Dubuis

Likevel syns vi det er i dagslys at Excalibur Twofold kommer mest til sin rett. Den åpne arkitekturen gir uhindret innsyn til det kompliserte urverket, hvor hele 301 små komponenter arbeider i et perfekt mekanisk samspill. Kaliber RD01SQ byr ikke bare på én, men hele to flyvende tourbilloner oppstilt side om side. I teorien skal mekanismene motvirke gravitasjonskraftens negative innvirkning på klokkens presisjon, men er i dag først og fremst snadder for øyet.

Åtte eksemplarer

Til tross for et moderne design er urverket vakkert finisjert, via metoder som ligger nærmere tradisjonell urproduksjon enn teknologidrevet masseproduksjon. Derfor kvalifiserer også urverket til det pretisjetunge «Poinçon de Genève», som innebærer en rekke strenge kriterier for egenskaper og kvalitetssikring.

 Med safirglass i front og baklokk er kassen et verdig utstillingsvindu for den avanserte mekanikken. Kassens diameter er 45 mm, mens tykkelsen er oppgitt til 15 mm. Det er åpenbart snakk om et ur av den røslige sorten, men både kassematerialet og gummiremmen bidrar til å holde egenvekten nede.

Roger Dubuis Excalibur Twofold er ikke akkurat en volummodell tiltenkt de store massene. Faktisk er det bare åtte eksemplarer av klokken som blir tilgjengelig på verdensbasis. Veiledende pris er satt til 276.000 amerikanske dollar, som med dagens svake kronekurs tilsvarer omkring 2,9 millioner kroner.

Denne saken ble først publisert i Finansavisen Motor 9. mai 2020. 

Premium
Klokker