+ mer
BILLIG TOURBILLON: Hos Frederique Constant kan du få en ettertrakted komplikasjon for «kun» 218.000 kroner.  Foto: Frederique Constant

Disse drømmeklokkene får du på budsjett

Oppnåelige alternativer til de uoppnåelige «hellige gralene».

Uavhengig av størrelsen på klokkesamlingen slutter ikke entusiastene å fantasere. De fleste klokkeinteresserte fører en nøye gjennomtenkt liste i hodet over drømmeklokker – kjent i entusiastmiljøet som «hellige graler». 

Nøyaktig hva som figurerer på listen er individuelt, men enkelte modeller og karakteristikker forekommer hyppigere enn andre. Tenk avanserte komplikasjoner, håndfinisjerte urverk, spennende historikk og proveniens.

Felles for de hellige gralene er at de vanligvis er langt utenfor drømmerens rekkevidde. Kanskje eksisterer klokken kun i en håndfull eksemplarer, eller har en prislapp på et syv-, åtte- eller nisifret beløp. Ikke overraskende forblir disse drømmeklokkene nettopp en drøm for de aller fleste. 

Det finnes ingen snarveier til en håndlaget Roger W. Smith eller kanskje en Patek Philippe Grandmaster Chime. Men for mange av de uoppnåelige drømmeklokkene eksisterer det oppnåelige alternativer, som vi mener fanger litt av magien ved de såkalte hellige gralene.

Komplisert til en overkommelig pris

Mange entusiaster fantaserer om heftige mekaniske klokker, som byr på kombinasjoner av flere ulike komplikasjoner. For ulike sammensetninger av dobbelkronografer, tourbilloner, evighetskalendere og repeatere, ender regningen ofte opp på flere millioner kroner.

Med en veiledende pris rett i underkant av 218.000 kroner, er Frederique Constant Classic Tourbillon Perpetual Calendar Manufacture en form for haute horlogerie på budsjett. Til tross for et industrielt preg og fraværet av et prestisjetungt navn på urskiven , leverer Frederique Constant to av klokkeverdenens mest eksklusive komplikasjoner til en pris man tidligere bare kunne drømme om.

DRØMMEKLOKKEN: Philippe Dufour Simplicity. <strong>Foto: Sotheby's</strong> (1 / 2)

Brukt håndverk i særklasse

Sveitsiske Philippe Dufour anses av mange som en av de ypperste utøverne av det tradisjonelle urmakerfaget. Siden starten på 90-tallet har Dufour produsert færre enn 250 klokker totalt, og har i en alder av 72 år sluttet å ta i mot nye bestillinger. Slikt påvirker også prisene i annenhåndsmarkedet, og et eksemplar av signaturmodellen Simplicity ble i fjor høst solgt for over 13 millioner kroner på auksjon. Estetisk kjennetegnes klokkene av et enkelt og stilrent eksteriør, mens urverket har en eksepsjonell finisj uten sidestykke.

En brukt Chopard L.U.C 1860 fra 1990-tallet fanger mye av sjarmen ved Dufours Simplicity – og det til en liten brøkdel av prisen. Den opplevde kvaliteten er svært høy, og urskiven er påfallende lik Philippe Dufours mesterverk. Faktisk er den samme underleverandøren brukt for begge skivene. Urverkets finisj kan derimot ikke sammenlignes med Dufours omhyggelige arbeid, men holder likevel et tilsvarende nivå som «vanlige» toppmerker som A. Lange & Söhne og Patek Philippe.

DRØMMEKLOKKEN: Rolex Milsub. <strong>Foto: Christie's</strong> (1 / 2)

Et lite stykke militærhistorie

Noen ganger overgår de immaterielle egenskaper både komplisert mekanikk og førsteklasses finisj. Militærhistorie, sjeldenhet og et tøft design, er for mange samlere en uslåelig kombinasjon. Det har ført til at pene eksemplarer av klokker som Rolex «MilSub», for lengst passert en markedspris på over 1,5 million kroner.

For norske entusiaster kan Heuer 1550 SG være et spennende alternativ til de gamle samlerklokkene «alle» vil ha. Klokkene ble egentlig utviklet for det tyske Bundeswehr, men ble også brukt av norske jagerflypiloter på 70-tallet. Riktignok ble et flott og veldokumentert eksemplar solgt for 250.000 kroner på auksjon i Genève ifjor høst, men fortsatt flyr klokken under radaren for de fleste internasjonale samlere.

Moderne lekenhet med tilgjengelig pris

Drømmeklokker kan også være av den lekne og eksentriske sorten. Merker som HYT, MB&F og Urwerk, produserer moderne klokkekunst frigjort fra de tradisjonelle rammene for hvordan en klokke bør se ut. I denne kategorien er visere ingen selvfølge – men skyhøy pris er derimot noe man vanligvis må regne med.

KOMPLISERT: Behrens B013 «Astronomer». Foto: Behrens

Det Hong Kong-baserte klokkemerket Behrens ble grunnlagt i 2012, men har allerede rukket å vekke oppsikt unike moderne design og særegne komplikasjoner til hyggelige priser. Blant de mest spennende modellene er B013 «Astronomer», som viser tiden via en spesiell mekanisme med roterende disker. Konseptet har vi sett tidligere fra merker som Audemars Piguet og H. Moser & Cie., men til en pris på rundt 16.000 kroner er Behrens' utgave langt mer tilgjengelig enn de sveitsiske versjonene.

Premium
Klokker