+ mer
«TO FOR ÉN»: Marco Lang Zweigesicht-1 viser tiden på begge sider av kassen.

Denne klokken til 711.000 kroner har ingen bakside

Første soloopptreden fra den ene halvdelen av Lang & Heyne vekker oppsikt.

Siden 2001 har Lang & Heyne laget klokker for de som synes at Glashütte Originalt blir for vågalt, A. Lange & Söhne for lite eksklusivt og Moritz Grossmann så altfor kommersielt.

Mens Mirko Heyne skiftet beite allerede i 2003, var medgrunnlegger Marco Lang selskapets hjerne og hjerte frem til 2018. Lang skulle imidlertid vise seg å ikke være ferdig i bransjen, men presenterte raskt intensjonen om å starte opp med selvstendig mikroproduksjon av klokker – såkalt «independent watchmaking».

To til prisen av én

Marco Lang Zweigesicht-1 er den første klokken som urmakeren lanserer under eget navn. Ved første øyekast kan det late til å dreie seg om to ulike varianter, men faktisk er det snakk om én klokke med to vidt forskjellige personligheter. Modellnavnet er med andre ord ikke tilfeldig, og et åpenbart spill på tyske «zwei gesicht», som fritt oversatt betyr «to urskiver».

I tillegg til ordinær tidsvisning på fremsiden av klokken, har nemlig Marco Lang også plassert en urskive og visere på verksiden. Ved hjelp av spesielle remfester, som kan skrus ut og roteres, kan brukeren selv velge hvilken side av den 40 mm store kassen som skal hvile mot håndleddet. Kall det gjerne luksusklokkenes svar på «to til prisen av én».

UVANLIG: Kaliber ml-01 har både tidsvisning og støtindikator på verksiden.

Skivesiden byr på et klassisk design med romertall, blånerte visere og lekker finisj. Verksiden er av den langt mer moderne sorten, hvor det oppsiktsvekkende kaliber ml-01 vises i sin fulle prakt. Urverket er utviklet av Lang selv, og komponentene er møysommelig finisjert til en svært høy standard. Det estetiske uttrykket er langt på vei moderne, men med flere subtile hint av klassisk urmakerkunst.

68.000 euro for toppmodellen

Teknisk byr klokken på en nyvinning Marco Lang trolig er alene om. På venstre side av urverket er det plassert en liten støtindikator, som er basert på en sylindrisk vekt som skifter posisjon avhengig av ytre påkjenninger. To små gafler beveger de små blånerte viserne, som indikerer og «lagrer» både støtets størrelse og retning (positiv eller negativ på X- og Y-aksen). Denne lille tekniske duppeditten kan for øvrig velges bort, og med det gi en besparelse på hele 5.500 euro.

Zweigesicht-1 vil kun produseres i 18 eksemplarer, og Marco Lang har signalisert en årlig produksjon på fire til fem klokker. Ikke overraskende befinner vi oss i høy prisklasse, hvor prisen med kasse i rustfritt stål starter på 51.500 – uten støtindikator. Går man for storeslem med kasse av platina og den finurlige støtindikatoren, spretter regningen raskt opp til 68.000 euro. Med dagens kurs tilsvarer det priser på henholdsvis 539.000 og 711.000 kroner.

Premium
Klokker