+ mer
IKONET: Nye Omega Speedmaster byr på flere oppgraderinger.  Foto: Omega

Måneklokken blir ny

Omega har oppdatert den ikoniske Speedmaster Moonwatch.

ORIGINALEN: Klokken som var med på Apollo 11, en Speedmaster av referansen ST105.012. Foto: Omega

Historien er kanskje velkjent, men den er likevel for vesentlig til å ikke repetere: På midten av 1960-tallet var NASA på utkikk etter en klokke til bruk i det da nyoppstartede Apollo-programmet. En håndfull produsenter ble kontaktet, men kun fire responderte; Hamilton, Longines-Wittnauer, Rolex og Omega. 

Hamilton ble umiddelbart avfeid, men armbåndsur med tidtakingsfunksjon fra de tre sistnevnte ble tatt inn for omfattende testing. Omega trakk til slutt det lengste strået, og Speedmaster ble valgt ut som den eneste NASA-kvalifiserte klokken for alle bemannede romferder.

« Når Omega i år presenterer en ny generasjon av den ikoniske kronografen, er det for klokkeinteresserte snakk om en begivenhet av de virkelig store. »

Da romekspedisjonen Apollo 11 nådde målet den 20. juli 1969, ble Speedmaster udødeliggjort som den første klokken på månen. Riktignok ikke med Neil Armstrong, men derimot på håndleddet til astronautkollega og «andremann» Buzz Aldrin. Armstrong hadde etter sigende lagt igjen sin Speedmaster i månelandingsmodulen, som backup for et instrument som hadde feilet.

Verdig oppdatering

Speedmaster har aldri vært spesielt dyr, komplisert eller sjelden – men «måneklokken» har en historie og popularitet få andre klokker kan matche. Når Omega i år presenterer en ny generasjon av den ikoniske kronografen, er det for klokkeinteresserte snakk om en begivenhet av de virkelig store. 

Dette er ikke første gang modellen blir fornyet, men det er snakk om den første signifikante oppdateringen på snart 25 år. For et utrent øye virker kanskje nye Speedmaster nesten uendret siden amerikanerne vant romkappløpet – men for klokkeentusiastene byr årets nyhet på flere interessante endringer.

UP-CLOSE: Skiven på nye Omega Speedmaster er såkalt «stepped». Foto: Omega

Omega har ikke vært blyge i navngivningen, og det offisielle navnet er Speedmaster Moonwatch Professional Co-Axial Master Chronometer Chronograph 42 mm. Navnet røper en av de mest sentrale endringene, som er det nesten nye kaliber 3861. Det mekaniske urverket er en oppdatering av arbeidshesten kaliber 1861 – skjønt oppdatering er nesten en underdrivelse. 

I følge Omega er rundt halvparten av urverkets komponenter endret eller redesignet, med vesentlige tekniske forbedringene som «Co-Axial»-gangsystem, balanse uten regulator og spiral av silisium. Resultatet er en mer antimagnetisk og presis klokke, som nå er et METAS-sertifisert «Master Chronometer».

« Med veiledende priser på henholdsvis 378.400 og 495.300 kroner, blir Speedmaster Moonwatch i massivt rødt eller hvitt gull trolig svært sjeldne syn i det fri – i alle fall i vår del av verden. »

I dybden

Estetisk er nye Speedmaster Moonwatch tydelig inspirert av fortiden, hvor spesielt fjerde generasjon Speedmaster – ref. ST105.012 som var med på måneferden – fremstår som den største inspirasjonskilden. De vintageinspirerte elementene inkluderer en såkalt «stepped» urskive, hvor den indre delen utgjør et slags platå mot den ytre minuttskalaen. Bezelen av aluminium har såkalt «dot over ninety», som refererer til hvor prikken ved tallet 90 på tachymeterskalaen er plassert. Observante Speedmaster-fans vil også legge merke til detaljer som endrede visere, og justert tekst og logo.

Foto: Omega

Urkassen måler fortsatt 42 mm i diameter, men har fått en subtilt endret fasong som minner noe mer om klokkene Armstrong og Aldrin hadde med seg til månen. Mest påfallende er trolig remfestenes endrede profil, samt baklokkets doble fasetter. Også den nye metallenken har fått et tydeligere preg av vintage, og byr på en nyutviklet lenkelås med mikrojustering.

Vintage vs. «moderne»

Tradisjonen tro kommer nye Speedmaster Moonwatch i to ulike stålvarianter – en «mest-tro-mot-originalen» med Hesalite akrylglass og lukket baklokk, samt en modernisert utgave med safirglass i front og baklokk. Denne gangen har Omega også introdusert andre små forskjeller, i form av printet vs. påført logo, og børstede vs. polerte detaljer på lenken. Nå kan også begge variantene leveres på rem fremfor lenke. Samtidig har Omega presentert to ekstravagante versjoner (basert på varianten med safirglass) de færreste så komme. Med veiledende priser på henholdsvis 378.400 og 495.300 kroner, blir Speedmaster Moonwatch i massivt rødt eller hvitt gull trolig svært sjeldne syn i det fri – i alle fall i vår del av verden.

Listen av oppgraderinger er ikke så rent liten, men dette har også gitt et utslag i prisen. Inngangsprisen for den rimeligste Speedmaster Moonwatch med akrylglass og lenke spretter nå opp fra 54.100 til 68.200 kroner, mens utgaven med safirglass koster 77.600 kroner. Sammenlignet med kronografer med tilsvarende spesifikasjoner, fremstår imidlertid ikke prisøkningen som helt urimelig. For vi bør ikke glemme at Speedmaster Moonwatch i praksis er et av verdens mest gjenkjennelige, populære og signifikante armbåndsur.

OPPDATERT PÅ INNSIDEN: Nye Speedmaster med kaliber 3861. Foto: Omega
Premium
Klokker