+ mer
BRONSE: Tradisjonen tro er Oris Carl Brashear Cal. 401 utstyrt med en urkasse av bronse. Foto: Oris

Den dyreste Carl Brashear-modellen til dags dato

Oris har presentert den tredje bronseklokken i samarbeid med Carl Brashear Foundation.

Dykkerur i mellomklassen er ikke akkurat en mangelvare i markedet. Tross den beinharde konkurransen har Oris de seneste årene utpekt seg som en av kategoriens vinnere. Det sveitsiske klokkemerket er definitivt på offensiven, og i fjor høst klinket det til med et nytt egenutviklet urverk. De sterke spesifikasjonene skapte begeistring blant de klokkeinteresserte – og trolig fortvilelse blant de mange konkurrentene.

Oris Carl Brashear Cal. 401 Limited Edition er den første spesialmodellen basert på det nye urverket. Klokken presenteres i samarbeid med Carl Brashear Foundation, som er en veldedig organisasjon oppkalt og inspirert av den amerikanske marinedykkeren Carl Brashear. Den nå avdøde Brashear var i sin tid den første afroamerikanske dykkeren i U.S. Navy, og er kanskje best kjent gjennom filmen «Men of Honor» fra 2000, som skildrer hans liv og kamp mot rasisme, fordommer og personlige utfordringer.

Bronse

Carl Brashear Cal. 401 er den tredje klokken basert på det mangeårige samarbeidet mellom Oris og Carl Brashear Foundation. Tradisjonen tro har modellen fått en kasse av bronse, som over tid vil utvikle en unik patina avhengig av miljø og bruk. Med roterbar dykkerbezel og en klassisk diameter på 40 mm, slekter klokken tydelig på den populære retromodellen Divers Sixty-Five. Vanligvis leveres disse klokkene på metallenke, lær eller gummi, men denne gangen har Oris gått en helt annen vei. Den elastiske tekstilremmen er spesialprodusert vare fra nederlandske Erika's Originals, hvor både hempene og spennen er utført i bronse.

MAN OF HONOR: Carl Brashear (1931 – 2006) var den første afroamerikanske dykkeren i U.S. Navy. Foto: Oris

Som navnet røper tikker et Oris Calibre 401 på innsiden av urkassen. Det egenutviklede urverket er første variasjon på fjorårets Calibre 400, hvor sentralisert sekundviser og dato er erstattet med små sekunder. Komponenter av silisium sørger for gode antimagnetiske egenskaper, mens to fjærhus muliggjør en gangreserve på hele 120 timer. Mens konvensjonelle urverk gjerne har et serviceintervall på 3 til 5 år, er anbefalingen for Calibre 400-familien på hele 10 år. Så sikker føler Oris seg på det nyutviklede urverkets kvalitet, at også garantien er økt til klasseledende 10 år.

Heftigste

I likhet med forgjengerne er Oris Carl Brashear Cal 401. Limited Edition begrenset til 2.000 eksemplarer. Ifølge Oris skal klokken allerede være i salg hos merkets autoriserte forhandlere, og den veiledende prisen er satt til 45.600 kroner. Det gjør klokken til den dyreste Carl Brashear-modellen til dags dato – men både teknisk og estetisk fremstår den også som den heftigste.

Premium
Klokker