+ mer
MEMOVOX: Jaeger-LeCoultre Polaris Mariner Memovox. Foto: Jaeger-LeCoultre

De beste alternativene til Rolex

Alternative klokkegleder uten krone-logo på tallskiven.

Publisert 29. juni 2021 kl. 15.06
Oppdatert 1. juli 2021 klokken 21.24
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 756 ord

I en ikke så altfor fjern fortid var «kjøp deg en moderne Rolex» standardsvaret bevandrede entusiaster ofte gav til ferskinger på jakt etter sin første «dyre» klokke. Dagens veldokumenterte situasjon med lange ventelister på nye klokker og den reneste ville vesten i annenhåndsmarkedet, har imidlertid gjort det tidligere så velmente rådet vanskelig å følge i praksis. I alle fall om man ikke er interessert i å smiske med forhandlere, eller fylle lommene til kjipe kremmere og spekulanter med cash.

Den gode nyheten er at det er flust av alternativer for deg som er genuint interessert i klokker. 

Til prisene av de mest populære Rolex-modellene – som nytt starter fra rundt 80.000 kroner og i annenhåndsmarkedet fort havner langt over 100.000 kroner – kan man nyte noe av det beste klokkeverdenen har å by på. Ikke nødvendigvis klokker som gir fet profitt på Finn.no hverken i dag eller i fremtiden – men mulige gode investeringer i klokkeglede.

Omega er kanskje det mest naturlige alternativet til Rolex. Lysten etter den ikoniske Submariner kan kanskje stilles av en nesten like ikoniske Omega Seamaster, mens de heftigste variantene av Speedmaster ikke står tilbake for Rolex Daytona på noen som helst måte. Og hvorfor sutre om en GMT-Master II «Pepsi», når man kan skaffe seg en Aqua Terra Worldtimer – uten ventelister hos autorisert forhandler (eller uten å betale dobbel listepris til et mellomledd).

IKONET: Omega Speedmaster Moonwatch Calibre 321. <strong>Foto: Omega</strong> (1 / 4)
IKONET: Omega Speedmaster Moonwatch Calibre 321. Foto: Omega

Fra Japan, Sveits og Tyskland

Stadig flere Rolex-dissidenter kikker også i retning mot Japan og Grand Seiko. Det Seiko-eide prestisjemerket tilbyr en rekke spennende sportsmodeller i stål og titan, hvor spesielt de ytre detaljene som tallskiver, visere og kasser, er av en kvalitet som kan overgå mange av de mest prestisjetunge sveitsiske merkene.

Går man enda litt lengre utenfor allfarvei åpenbares en stor horisont av spennende valgmuligheter. Sveitsiske merker som Jaeger-LeCoultre, Blancpain og IWC forbindes kanskje mest med luksuriøse dressklokker, men mestrer også klokker av den mer sporty varianten. Bare slå katalogene opp på Polaris, Fifty Fathoms og Aquatimer, og gjør deg klar til å bli begeistret. La oss heller ikke glemme tyske Glashütte Original, og den litt undervurderte sportskolleksjonen Spezialist SeaQ.

Sammenlignet med Rolex representerer disse luksusmerkene en mer tradisjonell og mindre maskinell tilnærming til produksjon av klokker. Spesielt hva angår finisj og dekorasjonen av urverk er vi fort over i et høyere nivå tross omtrent samme prisklasse.

PÅ BUDSJETT: Oris Aquis Date Calibre 400. Foto: Oris

På budsjett?

Samtidig skal man ikke utelukke muligheten for å kunne stille kløen etter en Rolex med klokker i langt lavere prisklasser. Og faktisk er det Rolex-eide Tudor som fremstår som en av de sterkeste kandidatene. Merkets kolleksjon består av flere Rolex-aktige sportsmodeller, som låner særtrekk fra morselskapets mest populære klokker. Kanskje litt i overkant, i følge merkets argeste kritikere.

Kanskje er det Rolex-linken som har medført at enkelte modeller fra Tudor er rammet av lignende ventelister og antydninger til prisgalopp. Ønsker man imidlertid å styre helt fri for «hype» og fokusere mer på tekniske spesifikasjoner og bruksområde, kan merker som Oris og Sinn være attraktive alternativer. Førstnevnte ruller for tiden ut klokker basert på et nytt egenprodusert urverk, med eksepsjonelle lovnader om fem dagers gangreserve, gode antimagnetiske egenskaper og ti års serviceintervall.

Suppleres sportsklokken med en lekker dressklokke fra Longines og en tøff kronograf fra Norge-debutanten Fortis, har man brått ervervet en allsidig liten samling av nye klokker til prisen (eller kanskje under prisen) av en Rolex sportsmodell i stål.

BRUKTKANDIDAT: Ulysse Nardin Executive Skeleton Tourbillon. Foto: Ulysse Nardin

Brukt

I bruktmarkedet kommer man også overraskende langt på «Rolex-budsjett» – i alle fall om man ikke sverger til en typisk sportsklokke. For rundt prisen av ny Daytona fra autorisert forhandler kan man skaffe seg brukte dressklokker fra A. Lange & Söhne eller Vacheron Constantin. For prisen av en «ny» Daytona fra en annenhåndsforhandler eller privat spekulant, kan man skaffe seg en brukt tourbillon fra Arnold & Son eller Ulysse Nardin. Noen spesielt gode investeringer er det sannsynligvis ikke, men samtidig er de store verditapene allerede tatt.

Samtidig er det et åpenbart faktum at klokker og klokkeglede handler mest om følelser og tidvis irrasjonelle lyster, snarere enn spesifikasjoner og tall på et papir. For mange klokkeentusiaster er Rolex den ideelle klokken, kanskje også en drøm eller et mangeårig mål. Kvaliteten til Rolex er det tross alt få som matcher – og i merkestatus er de kanskje alene på toppen.