<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Foto: A. Lange & Söhne

A. Lange & Söhne gjør overraskende sommerslipp

A. Lange & Söhne har avduket en ny eksklusiv kvartett.

Category iconKlokker
    Publisert 13. aug. 2021
    Lesetid: 3 minutter

    Mens den store deler av den sveitsiske klokkeindustrien har hatt sommerferie, har tyske A. Lange & Söhne gjort et lite sommerslipp. Sesongen skulle kanskje tilsi nye varianter av «Odysseus» – merkets snart to år gamle sportsklokke i rustfritt stål, som utfordrer etablerte konkurrenter som Patek Philippe Nautilus og Audemars Piguet Royal Oak. Likevel er det fire langt mer oppdressete modeller som er lansert i årets varmeste måned – inkludert en glemt godbit i svært luksuriøs drakt.

    FIRKANTET NYHET: A. Lange & Söhne Cabaret Tourbillon Handwerkskunst. Foto: A. Lange & Söhne

    Selv klokkeentusiaster med Lange på ønskelisten kan være ukjente med rektangulære «Cabaret». Kolleksjonen ble opprinnelig introdusert i 1997, men kom straks i skyggen av de langt mer populære runde søsknene. Da den siste Cabaret-klokken forlot Langes fabrikk i Glashütte i 2013, tenkte nok de fleste at dette var slutten for den firkantede kolleksjonen.

    Nå er Cabaret imidlertid tilbake – i et begrenset antall for kjøpere med ubegrensede midler. Cabaret Tourbillon Handwerkskunst er en eksklusiv nytolkning av den opprinnelige kolleksjonens heftigste modell, hvor komplisert mekanikk kombineres med utsøkt håndverk og et eksteriør av platina.

    Med førstnevnte sikter vi til det manuelt opptrekkbare kaliberet L042.1, som på flere måter enn én kan sies å være en kuriositet. Mens majoriteten av dagens firkantede klokker benytter konvensjonelle runde urverk, har Lange skapt et rektangulært urverk spesielt for modellen. Teknisk byr L042.1 på en tourbillon-mekanisme med en praktisk stopp-funksjon, som ved lanseringen i 2008 var den første av sitt slag.

    FRA INNSIDEN: Langes rektangulære urverk, L042.1 Foto: A. Lange & Söhne

    Blant bransjens beste

    Som nærmest ethvert urverk fra den tyske produsenten er finisjen blant bransjens beste. I Lange-universet indikerer imidlertid begrepet «Handwerkskunst» et enda sterkere fokus på utsmykning med tradisjonelle håndverksteknikker. Spesielt kommer dette til uttrykk via den tredelte tallskiven, som er laget av massivt hvitt gull og håndgravert med et rombe-mønster. Overflaten er deretter dekket av halvgjennomsiktig emalje, som gir en unik tredimensjonal effekt. En flott ramme for den velfinisjerte tourbillonen, som kikker frem gjennom åpningen nederst på skiven.

    Hvorvidt Cabaret Tourbillon Handwerkskunst signaliserer en full retur for Langes rektangulære kolleksjon er uvisst. I første omgang er det snakk om en limited edition på kun 30 eksemplarer, som har fått en heftig prislapp på 315.000 euro (med dagens kurs omkring 3,3 millioner kroner).

    Lange er nok inneforstått med at rektangulære klokker er en ervervet smak, og har like godt sluppet tre øvrige referanser – også disse i begrenset antall. Til litt under en tredjedel av den firkantede håndverkskunsten, får man en klassisk evighetskalender i hvitt eller rødt gull. De to nye utgavene av Langematik Perpetual er en feiring av modellens 20-årsjubileum, og leveres med en lekker blå urskive. Hver av de i 50 eksemplarer, og med en prislapp på 91.000 euro (rundt 950.000 kroner).

    KLASSISK EVIGHETSKALENDER: A. Lange & Söhne Langematik Perpetual i rødt gull. Foto: A. Lange & Söhne

    Det er komplisert

    En håndleddsvennlig 38,5 mm evighetskalender med automatisk opptrekk er en svært attraktiv pakke. Kalendervisningen av dato, dato, måne og månefase tar høyde for både 30- og 31-dagers måneder, samt februar og skuddår. Klokken krever altså ingen manuell justering før år 2100 (hvor det ikke er skuddår i den gregorianske kalenderen), og i bruk trekkes klokken automatisk. En «evighetsmaskin» – sett bort fra trivialiteter som service, andre fristelser i klokkeboksen og eierens levetid.

    Er nykommerne fra Lange litt utenfor budsjettet? Fortvil ikke, det finnes rimeligere alternativer.

    Saxonia Thin har lenge vært en slags inngangsbillett til A. Lange & Söhne, som gir en fullverdig smak av tysk høyhorologi. Den nye spesialutgaven i 50 eksemplarer kombinerer en kasse av rødt gull med en særegen blå urskive, hvor små kobberfargede partikler skaper et unikt uttrykk som minner litt om en stjernehimmel.

    «BUDSJETTVARIANTEN»: A. Lange & Söhne Saxonia Thin. Foto: A. Lange & Söhne

    På innsiden av den 40 mm store kassen sitter Langes kaliber L093.1. Et langt enklere urverk enn søsknene i sommerslippet, men likevel vakkert i sin egen enkelhet. Selv om prisen på 25.800 euro (omkring 270.000 kroner) kun er en brøkdel, er kvaliteten på finisjen nær den samme. Med en dekorert trekvart-plate av nysølv, håndgravert balanseklobe, blånerte skruer og steiner med gullkrager, fanger modellen mange av de karakteristiske trekkene ved tradisjonell tysk klokkeproduksjon. Det er bare å slå hull på sparegrisen.