<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Article lead
lead
VÆSKEDREVET: Klokkemerket HYT gikk konkurs, men brukte en svært uvanlig måte å vise tiden på i sine klokker. Foto: HYT

Denne klokken viser tiden med væske

Slapp av fremtidige spradebasse – ikke alle mekaniske luksusklokker angir tiden med visere.

Publisert 4. nov. 2021
Lesetid: 4 minutter

Fra tid til annen rapporteres det om at barn og unge i skolealder ikke kan klokken. Det siktes da til den gode gammeldagse analoge sorten, og ikke den digitale man finner på mobiltelefoner, nettbrett og andre høyteknologiske duppeditter. Klokker med visere, som de fleste kjøpere født etter tusenårsskiftent erverer som tilbehør til antrekket eller skamløst statussymbol.

Heldigvis finnes det flere spennende alternativer for fremtidens flottenfeiere. Mekaniske klokker for de som ikke riktig husker om det var den lille eller store viseren som angir timene – men også for genuint klokkeinteresserte med sans for særegen mikromekanikk.

Lydsignal

INGEN SMARTKLOKKE: H. Moser & Cie. Swiss Alp Watch Concept Black. Foto: H. Moser & Cie

I farten kan den kanskje forveksles med de populære smartklokkene fra Apple, men fronten på Swiss Alp Watch Concept Black lyser aldri opp ned varsler om nytt i innboksen. Faktisk er den helt strippet for elektronikk, og har heller ingen visere som angir tiden.

H. Moser & Cie. har derimot utstyrt klokken med et mekanisk urverk, som spiller gjeldende tidspunkt ut i velklingende lydsignaler. Når den lille knappen på venstre side av kassen trykkes ned, aktiveres en intrikat mekanisme hvor to små hammere slår på en rektangulær gong. På fagspråket kalles det en «minute repeater», og anses som en av klokkeverdenens mest avanserte funksjoner.

DIGITAL TALE: A. Lange & Söhne Zeitwerk Honeygold Lumen. Foto: A. Lange & Söhne

Som om ikke det skulle være nok, har Moser også presset inn en flyvende tourbillon, som gir liv og bevegelse der den kikker frem gjennom åpningen i den helsorte urskiven. Litt moro må man tross alt kunne forvente til en pris på rundt 3,5 millioner kroner.

Digitalklokke

Det er en utbredt misforståelse at alle digitalklokker er elektroniske, og noen av de mest kjente mekaniske klokkene med digital tidsvisning produseres av tyske A. Lange & Söhne. Zeitwerk-modellene har riktignok tradisjonelle sekundvisere, men både timer og minutter uttrykkes digitalt.

Hemmeligheten er et særegent urverk som driver disker med tall for timer og minutter – også kjent som «hoppende timer» og «hoppende minutter». Tallene vises i egne åpninger på urskiven, som ikke er helt ulike datovinduene vi kjenner fra ordinære armbåndsur. Å lese av tiden på en Zeitwerk er nesten like enkelt som å kikke på en iPhone. 

Glasset i baklokket gir innsyn til det mekaniske urverket, som er utsmykket etter alle kunstens regler. Snadder for øynene er naturlig nok noe som koster, og prisene for de enkleste Zeitwerk-variantene starter fra rundt 900.000 kroner.

Vandrende timer

Gorilla Outlaw Drift tilhører en helt annen prisklasse, og tilbyr en annen vri på digital tidsvisning med såkalte «vandrende timer». Klokken viser timer på roterende disker i en satellitt-konfigurasjon, mens minuttene indikeres på en bueformet skala øverst på urskiven (såkalt «retrograd minuttvisning»). Aktuell time «vandrer» mot høyre over minuttskalaen, hvor den lille streken i overkant av timetallet angir minuttene. De høres kanskje litt komplisert ut, men i praksis er konseptet svært intuitivt.

VANDRENDE TIMER: Gorilla Outlaw Drifting. Foto: Gorilla

Armbåndsur med vandrende timer ble første gang presentert av prestisjetunge Audemars Piguet på starten av 1990-tallet, og har senere funnet veien til kostbare klokker fra merker som Urwerk og H. Moser & Cie. Med en pris på rundt 33.000 kroner er modellen fra Gorilla en nokså rimelig inngangsbillett til denne spesielle mekanismen.

Hoppende timer

Timevisningen minner litt om Zeitwerk, og minuttvisningen er litt som Outlaw Drift. Årets nye Gérald Genta Arena Retrograde kombinerer hoppende timer med retrograd minuttvisning – og klinker også til med en god dose Disney-magi.

RETROGRADE: Gerald Genta Arena Retrograde, med Mikke Mus på urskiven. Foto: Bulgari / Gerald Genta

Mens timene vises digitalt i det som kan forveksles med et datovindu, peker selveste Mikke Mus på aktuelle minutter. Alt drives av et mekanisk urverk produsert av Gérald Gentas modermerke, Bulgari. Tross tegneserie-temaet er prisen på rundt 160.000 kroner langt i fra barnslig, men i følge merket er de 150 eksemplarene av klokken for lengst utsolgt.

Væskeindikator

Strengt tatt har HYT H5 Blue Fluid en del likhetstrekk med konvensjonelle analoge klokker. Men når timevisningen skjer med kul blåfarget væske fremfor en kjedelig viser, tipper vi at selv de yngste og mest digitale hodene vil kunne strekke seg til å lære klokken.

Designet domineres av safirglass og åpent rom, som fremhever det spesielle mekaniske urverket på innsiden av kassen. To små belger står nærmest på utstilling, og presser en farget og en klar væske rundt i et syltynt rør av glass. I møtepunktet mellom væskene angis aktuell time, mens minuttene er forvist til en egen underskive.

HYT H5 Blue Fluid hadde ved lansering en veiledende pris på rundt 550.000 kroner, men dessverre har merket kastet inn håndkleet under pandemien. Å kjøpe en HYT er derfor litt risikosport, men klokkene kan enkelt oppdrives både hos forhandlere og i bruktmarkedet.

VÆSKE: HYT H5 Bluefluid. Foto: HYT