+ mer
WINDER: Rapport Evo Cube. Foto: Rapport London

6 julegavetips til klokkeentusiasten

Et knippe gode julegavetips til deg med en klokkenerd i huset.

Publisert 18. nov. 2021 kl. 17.21
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 759 ord

Julepynten har begynt å dukke opp i butikkvinduene, og for mange er den utfordrende jakten på den perfekte gaven allerede i gang. Er mottakeren blant de stadig flere med en sterk interesse for klokker, kan imidlertid oppgaven være enklere enn man skulle tro.

KLOKKE: IWC Pilot Spitfire. Foto: Bjerke Vintage & Pre-owned

Mest nærliggende er det kanskje å kjøpe en klokke, men de seneste årene har det også vokst frem en jungel av klokkerelaterte produkter i ulike kategorier og prisklasser. Nøyaktig hva man skal se etter kan være forvirrende – men fortvil ikke. Nedenfor har vi samlet noen gode tips til julegaver, som vil begeistre alt fra klokkeentusiaster i startgropen til erfarne samlere.

Klokker

En Rolex, Patek Philippe eller Lange under treet er sikre vinnere – og har man råd har man lov. Men man trenger ikke å tømme aksjesparekontoen for å kunne gi bort litt ekte klokkeglede til jul.

Rimelige mekaniske klokker fra Seiko er en sikker vinner, enten man klarer å oppdrive en klassisk SKX007 eller går for en nyere 5 Sports. Også batteridrevne klokker som Swatch og Q Timex, kan være velkomment krydder i enhver klokkesamling. Det viktigste er å velge noe fra et «skikkelig» klokkemerke, og ikke noe med logoen til et motehus eller klesmerke på urskiven.

Brukte klokker er ikke som brukt undertøy, og blant klokkeinteresserte hersker det en allmenn oppfatning om at kvalitetsklokker er noe som skal bevares. Nøl derfor ikke med å handle i bruktmarkedet, hvor de fleste klokker selges til langt under nypris. En mekanisk vintageklokke fra mottakerens fødeår er for mange den perfekte gaven.

KLOKKE: Seiko 5 Sports SRPG33K1. Foto: Seiko

Veggklokker er et alternativ litt utenfor boksen, og kjente merker som Meistersingerog Sinn, tilbyr veggklokker inspirert av deres armbåndsur. Samtidig bør man være oppmerksom på at falske veggklokker med merker som Audemars Piguet, Patek Philippe og Rolex på urskiven, selges over en lav sko av useriøse aktører på nettet.

Remmer

Om ikke en klokke, hva med noe til klokken? Mange klokkeinteresserte skifter remmer til ulike anledninger, og resultatet av et bytte kan ofte være oppsiktsvekkende. En lekker rem av alligatorskinn kan dresse opp selv den tøffeste dykkerklokken, mens en tekstilrem eller røff lærrem gjør dressklokken mer allsidig.

REM: I sailcloth fra Artem. Foto: Artem

Før man drar på shopping av remmer er det primært én ting man bør være oppmerksom på. I likhet med klær kommer remmer i ulike størrelser, typisk oppgitt fra 18 til 24 mm. Målet angir remmens bredde ved endene som møter urkassen, og ved riktig størrelse er målet identisk med bredden mellom klokkens remfester (ofte referert til som «lug width»).

OPPBEVARING: Klokkeboks fra Bulang & Sons. Foto: Produsenten

Oppbevaring

Å plassere klokken i et etui eller skrin er en god rutine for beskyttelse når den ikke er i bruk. Samlingen kan også enkelt plasseres i en safe eller utenfor rekkevidde for nysgjerrige barnefingre. De vanligste typene er utført i treverk eller lær, hvor klokkene plasseres liggende eller festet til egne puter. Alternativene er mange, men pass på at putene eller kammerne er romslige nok, og at utforming sikrer at klokkene ikke gnisser borti hverandre.

Ønsker man at urverket skal trekkes mens klokken ligger lagret, er en såkalt watchwinder løsningen på problemet. Klokken festes da til en roterende holder, som simulerer bevegelsen uret har på håndleddet. Vår erfaring er at man får det man betaler for, og for optimal driftsikkerhet kan det være lurt å velge et anerkjent merke. Eksempelvis Rapport eller Wolf. Billige alternativer har ofte vist seg å ha begrenset levetid, og mange av de rimeligste winderne er basert på samme innmat av tvilsom kvalitet.

Kunst og litteratur

Til tross for at det finnes mye bra klokkestoff på nett, er det lite som slår vakre bilder av urverk på tykt papir mellom harde permer. Størst utvalg av klokkebøker finner man på Watchprint.com, men mye er også tilgjengelig hos norske bokhandlere og spesialbutikker på nett.

De aller heftigste klokkebøkene leveres imidlertid av Assouline – i alle fall når det gjelder kvalitetsfølelse og pris. Reverso er en av årets nye titler fra det amerikanske forlaget, hvor den anerkjente forfatteren og journalisten Nicholas Foulkes gjør et dypdykk i den ikoniske klokken fra Jaeger-LeCoultre med samme navn.

LESESTOFF: Boken «Reverso» av Nick Foulkes. Foto: Assouline

Hvis illustrasjonene i seg selv er et like stort trekkplaster som teksten, finnes det også mye spennende «klokkekunst» til veggen. Alt fra originale verk og trykk i serier, til rimelige plakater av kjente og kjære klokker. Gamle reklameplakater eller innrammede utklipp fra magasiner er også populært blant mange entusiaster. Tilbudet av klokkerelatert veggpryd er enormt, men et godt utgangspunkt kan være kontoene @juliekraulis og @adpatina på Instagram.

TIL VEGGEN: Veggklokke fra Sinn. Foto: Sinn