<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
lead
lead
BIG DEAL: Audemars Piguet har oppdatert sitt viktigste produkt, Royal Oak-serien.  Foto: Audemars Piguet

Årets første klokkenyheter

Ikke alle klokkemerker sparer alt kruttet til mars.

Category iconKlokker
    Publisert 11. feb. 2022
    Lesetid: 4 minutter

    Tidligere i år proklamerte vi at klokkeåret ikke starter for alvor før messedørene til Watches & Wonders Geneva åpnes i slutten av mars. En håndfull sentrale klokkemerker har likevel sett sitt snitt til å tyvstarte festen – og det til tross for at mange av dem også vil stå på utstillerlisten i Genève.

    I så måte er Audemars Piguet et unntak, som for snaut tre år siden sa takk og farvel til det tradisjonelle messekjøret. Nyheter skal likevel presenteres, og rett før månedskiftet trakk det sveitsiske prestisjemerket sløret av en splitter ny Royal Oak «Jumbo». En nyhet som erstatter den nå utgåtte Royal Oak «Jumbo» ref. 15202, og som fansen har ventet på helt siden i fjor.

    HUBLOT: Big Bang Integral Time Only. Foto: Hublot

    Lanseringen sammenfaller med 50-årsjubileet til den opprinnelige Royal Oak fra 1972. Den ikoniske klokken ble i sin tid tegnet av den like ikoniske klokkedesigneren Gérald Genta, og etablerte nærmest alene en helt ny kategori av luksuriøse sportsklokker i rustfritt stål.

    Nye Royal Oak «Jumbo» ref. 16202 leveres i et utvalg edle metaller, men det er utvilsomt stålversjonen som er den gjeveste. Denne utførelsen ligger nærmest originalen fra 70-tallet, og bare spesielt interesserte vil klare å se forskjellene. Mest avslørende er det helt nye urverket, kaliber 7121, som i år vil leveres med en spesiell jubileums-rotor.

    Utenfor egen allfarvei

    Hos luksuskonglomeratet LVMH har hele klokkeporteføljen tyvstartet Watches & Wonders med den digitale utstillingen LVMH Watch Week. Under klokkeuken klinket Hublot til med Big Bang Integral Time Only – en smekker sportsmodell med integrert lenke. Diameteren på 40 mm og 9,25 mm tykkelse er ikke akkurat vanlige tall Hublot, som er mest kjent for store og moderne sportsklokker. Motoriseringen er levert av søskenmerket Zenith, i form av et noe bearbeidet Elite 670-verk.

    Paradoksalt nok har også Zenith trukket en lignende sportsmodell opp av hatten. Defy Skyline er en slags moderne nytolkning av gamle Defy ref. A3642 fra 1969, som for øvrig også er nylig reintrodusert i nærmest uendret form. Stikkordene er tolvkantet bezel, kantete stålkasse og integrert lenke. Mest oppsiktsivekkende er likevel urverket, som er en ny El Primero-variant på 5 Hz, men strippet for den karakteristiske kronograf-funksjonen.

    Mens både Hublot og Zenith er marginale merker i det norske markedet, er TAG Heuer en helt annen historie. Det populære merket har avduket den nye Aquaracer Professional 200, som en lillebror til fjorårets Aquaracer Professional 300. Herremodellen med selvtrekkende urverk måler nå 40 mm i diameter, og har jevnt over en mer klassisk styling enn fjorårets lansering. Med urskiver i svart eller blå fumé, virker det også som at TAG Heuer frir litt ekstra til entusiastene.

    Bulgari er det eneste merket i den franske luksusgruppen som lager både skikkelige klokker og skikkelige smykker. Noen ganger også en kombinasjon av de to, som årets nye tilskudd i Serpenti-kolleksjonen. Med diamanter og edelstener oser modellene av ubeskjeden luksus, men imponerer også rent teknisk. Fremfor et sedvanlig batteridrevet kvartsverk, har Bulgari utviklet en nytt og knøttlite mekanisk urverk med mikrorotor, som har fått det passende navnet Piccolissimo.

    Fra Japan

    For norske entusiaster er nok likevel japansk urmakeri et mer spennende tema enn tikkende italiensk smykkekunst. I mars stiller Seiko for første gang ut på klokkemessen i Genève, men tungvekteren har allerede vist frem mye spennende nytt.

    Etter en vellykket spesialmodell i 2020 er det duket for nok et gjensyn med King Seiko. Denne gangen er det snakk om en ordinær produksjonsmodell i Seikos kolleksjon, men inspirasjonen er igjen den særegne King Seiko KSK fra 1965. Den historiske modellen ble i sin tid produsert ved fabrikken Daini Seikosha, som en direkte konkurrent til Grand Seiko-modellene fra Suwa Seikosha. Det sies for øvrig at konkurransen mellom de to Seiko-fabrikkene var et bevisst trekk for å øke produsentens kvalitet og effektivitet.

    Årets nykommer fanger mye av magien ved originalen, men drives av et moderne kaliber 6R31, og kommer i en fem ulike fargealternativer. Sølvfarget skive ligger nærmest originalen fra 60-tallet, mens brunt og rødt gir modellen et uventet frekt uttrykk.

    GRAND SEIKO: 44GS 55th Anniversary L.E. SLGA013. Foto: Grand Seiko

    Hos toppmerket Grand Seiko feires 55-årsjubileet for den ikoniske 44GS med to nye spesialmodeller, som kun produseres i 550 eksemplarer av hver. SLGH009 og SLGA013 er moderne nytolkninger av jubilanten, som av mange regnes som den aller viktigste klokken i det japanske merkets historie. Designet etablerte den såkalte «Grand Seiko Style», med den kantete stilen som i dag regnes som merkets signatur.

    De to klokkene er de første fra Grand Seiko utført i «Ever-Brilliant Steel», som i følge merket er mer bestandig mot korrosjon enn konvensjonelt stål (316L). Høydepunktet er nok likevel de velgjorte urskivene, som er inspirert av stjernenes ferd over himmelen. Mens SLGH009 drives av et mekanisk kaliber 9SA5, bruker SLGA013 et Spring Drive kaliber 9RA2. Begge tilhører den nyeste generasjonen urverk fra Grand Seiko.