+ mer
Banksy-bildet «Devolved Parliament» er ventet å sette ny rekord for den anonyme kunstneren.  Foto: NTB Scanpix

Venter over 20 millioner for Banksy`s ape-parlament

Tunge sikkerhetssjekker skal sørge for at Banksy ikke ødelegger sitt eget bilde på auksjon igjen.

Salget av Banksy-bildet «Devolved Parliament» ender mest sannsynlig med prisrekord for den britiske kunstneren Banksy.

Bildet, som er et enormt maleri av det britiske parlamentet i spørretimen, men med sjimpanser som parlamentsmedlemmer, har en antatt pris på mellom 1,5 og 2 millioner pund, eller altså mellom 16 og 22 millioner kroner.

Det er et stykke opp fra kunstnerens andre bilder, som de siste årene har blitt handlet til mellom 4 og 5 millioner kroner pr. stykk. Rekorden er fra 2008, da «keep it spotless» ble solgt for knappe 14 millioner kroner.

Fra siste dag på utstilling før auksjon. Bildet har trukket enormt med oppmerksomhet. Foto: Ellen Johanne Gleditsch

Ødela bilde

Det forrige salget til Banksy fikk også en frisk pris, og ble solgt for 1 million pund, eller rundt 11 millioner kroner, men fikk mest oppmerksomhet fordi kunstneren lot bilde bli makulert rett etter auksjonsslutt. Noe som igjen skal ha doblet bildets - eller levningene av det - verdi, ifølge kunstkjennere.

For å unngå at det samme skjer igjen med det enorme bildet av parlamentet, som måler 4,5 meter ganger 2,7 meter, har auksjonshuset Sotheby`s visstnok gjennomført svært mange og omstendelige sikkerhetssjekker.

Ti år gammelt

Selv om enkelte norske og utenlandske medier har hevdet at maleriet er satire rundt Brexit og kaoset som preger britisk politikk om dagen, ble maleriet malt for 10 år siden. 

Timingen for salget derimot er påtagelig, med tanke på at det er under en måned til Storbritannia skal være ute av EU.

Det har aldri vært et bedre tidspunkt for å auksjonere bort dette bildet enn nå, sier Alex Branczik, europeisk sjef for kontemporær kunst ved Sotheby`s til Huriyet Daily News.

Selv har kunstneren sagt lite, men ga en kommentar da bildet ble stilt ut i vår.

«Jeg lagde dette for ti år siden. Bristol Museum har bare puttet det i utstillingen sin for å markere Brexit-dagen. Dere kan le nå, men en dag er det ingen som styrer»

Premium
Kultur