+ mer
ENFANT TERRIBLE: Loïc Gouzer selger kunst til sosieteten i New York og resten av verden.  Foto: Fair Warning

Eks-Christie's stjernen Loïc Gouzer snur opp ned på millionauksjon

Da Loïc Gouzer auksjonerte bort et Leonardo da Vinci maleri for 450 millioner dollar i fjor, ble han kjent som mannen bak verdens dyreste auksjon. Nå skal han auksjonere ett kunstverk i uken via en app.

– Dette er som Omakase i kunstverden. Hver uke presenterer vi noe nytt som vi selv kuraterer, uten masse press fra investorer. Dette gir oss muligheten til å vise frem smalere kunstnere.

Loïc Gouzer er kjent som en slags «enfant terrible» i kunstverden. I dokumentaren om Christie's fra 2016 kunne vi følge en yngre versjon av ham selv småkjekle med kollegaer. Samme året gjorde The New Yorker et langt portrett av Christies-stjernen som brukte joggesko til dressen og røyket e-sigaretter mens han inspiserte kremen av postmoderne kunst.

I en verden kjent for diskresjon og tradisjon har Gouzer klart å bli en slags kjendis, sett sirkulerende i omgangskrets med Leonardo Di Caprio, Paris Hilton og den avdøde TV-kokken Anthony Bourdain, på sosietetsfester i New York.

« Vi har ikke merket så mye av en såkalt resesjon i kunstmarkedet. »

Akkurat nå står han krokbøyd på en båt mens han holder mobiltelefonen opp mot ansiktet.

– Troverdighet?! 15 år i denne bransjen skulle holde, sier han nonchalant mens han kjører sakte ut fra en havn i Montauk, utenfor New York.

Man kan jo tenke at det ligger en slags skepsis til å transportere et kunstverk i 100-millionersklassen til en kjeller i Montauk, istedenfor de tradisjonelle auksjonshusene i en av verdensmetropolene?

SOLGT: David Hammonds «Untitled» fra 1969. Foto: Fair Warning

– Hittil har det ikke vært noe problem. Vi har en annen forretningsmodell enn de tradisjonelle auksjonshusene. Ettersom det kun er for inviterte, er alle kjøpere og selgere blitt verifisert av meg personlig. Man vet at salget ikke er fikset på forhånd.

Garanti

For utover en celeber omgangskrets er det én ting som har gjort Gouzer kjent: risiko.

Ifølge The New Yorker har Gouzer gjort en karriere på å finne verk han tror så mye på at han kan garantere selgeren en viss sum fra auksjonshuset, før auksjonen har funnet sted. Enten via en anonym «kjøper» eller fra auksjonshuset selv. Om noen byr høyere enn «kjøperen», deles gevinsten. Med andre ord har verkene ofte vært solgt allerede før de legges ut for auksjon. 

Noen vil kanskje kalle det manipulasjon, men ifølge ham selv handler det om å ha et godt øye for hva som vil stige i verdi på kunstmarkedet. Da appen «Fair Warning» ble lansert i juli, stod kunstkjøpere og investorer klare til å ta del i Gouzers klarsynte blikk.

OGSÅ SOLGT: Steven Parrinos «Screwball» fra 1988. Foto: Fair Warning

Alle må godkjennes av ham personlig, og være det han kaller «ekte kunstelskere». I skrivende stund er det omtrent 200 godkjente medlemmer, mens det står et tusentall på venteliste.

– Vi har ikke merket så mye av en såkalt resesjon i kunstmarkedet. Folk handler fremdeles masse kunst. Vi har hittil hatt tre auksjoner, og det har gått over all forventning. Neste uke skal vi selge et Basquiat som kommer til å gå for mellom 8 og 12 millioner dollar, forteller han.

Fremtidens auksjoner

«Fair warning» betyr i utgangspunktet at en budrunde er i ferd med å avsluttes. Auksjonariusen roper ut i salen mens hammeren bankes i bordet. En fysisk person har forpliktet seg til å kjøpe en vare. Men den tradisjonelle, fysiske formen for auksjoner er i ferd med å forandre seg. I likhet med mye annet i verden fikk handelsformen et digitalt dytt i mars, da store deler av verden stengte ned. Flere store kunstmesser og auksjoner måtte avlyses.

NYLIG SOLGT: Steven Shearers «Synthist» fra 2018. Foto: Fair Warning

I kjølvannet startet Sotheby's verdens første heldigitale auksjon i millionklassen, da de knyttet sammen London, Hong Kong og New York via Zoom i begynnelsen av juli. De 74 verkene ble solgt for til sammen 363 millioner dollar – en sum som må anses som tilfredsstillende når man tross alt er midt i en pandemi.

Den nye formen for auksjoner gjør også at hvem som helst kan se en fem timers auksjon av verdens dyreste kunstverk via en datamaskin. Kanskje er det et godt alternativ til å drøvtitte på Netflix fra sofaen? Foreløpig er den revolusjonerende appen kun for medlemmer, men nordmenn ønskes velkommen, ifølge gründeren.

– Det er gøy å være den aller første til å gjøre noe slikt, men det er en grunn til at vi må forbeholde det til «inviterte» foreløpig. Det handler om tillit. Tenk bare hva som ville skjedd om vi hadde hatt et kommentarfelt, sier Gouzer, før han seiler ut mot havet.

Premium
Kunst