UTVIDER MUSIKKHORISONTEN: – Fordi det kommer nye innspillinger hver måned, dukker det opp fantastiske pianister som for meg innimellom er nye, sier daglig leder Gisle Daus i Steinway Piano Gallery Oslo. Foto: Eivind Yggeseth

Nye noter for fjernundervisning

Dette Steinway & Sons-flygelet har en prislapp på 1.960.000 kroner. Det er selvspillende med opptaksfunksjon og har nærmest ubegrenset med muligheter.

70 prosent av dem som kjøper et Steinway Spirio-flygel kan ikke spille selv. Men det gjør ikke noe, for det selvspillende flygelet leverer en konsertopplevelse som er umulig å gjenskape selv med verdens beste stereoanlegg.

– Det er helt unikt. Flygelet spiller nøyaktig slik som pianisten spiller det. Hver tone kan gjengi 1020 styrkegrader. Og fordi dette nye Spirio-flygelet også har en opptaksfunksjon, kan musikken jobbes videre med. Tonene kan gjøres sterkere og svakere, flyttes opp og ned på skalaen og så videre. Redigeringsmulighetene er nærmest uendelige, sier Gisle Daus som er daglig leder i Steinway Piano Gallery i Oslo.

ALT KAN REDIGERES: Gisle Daus demonstrerer opptaks- og redigeringsversjonen. Foto: Eivind Yggeseth

Steinway Spirio, det selvspillende flygelet med et musikkbibliotek på over 4.200 stykker i ulike sjangre som jazz, pop og klassisk, spillelister og frisøk på artister og annet som vi kjenner fra tjenester som Spotify, ble lansert i 2015. Hver måned blir det lagt til 50 nye titler. I år ble også muligheten for egne opptak lansert. Prislappen for konsertflygelet er rundt 2,6 millioner kroner. For privatbruk-varianten er prislappen 1.960.000 kroner. Uten opptaksfunksjon ligger prisen fra 1,4 millioner kroner.

NY ÆRA: Det mest spennende med dette er Spirio Cast. Det vil si at pianistene kan kringkaste sin egen musikk for andre Spirio-eiere og dele med dem, sier Gisle Daus. Foto: Eivind Yggeseth

– Kundene er for eksempel familier som har barn som spiller. Opptaksfunksjonen gir mulighet for å evaluere og følge med på utviklingen og lagringskapasiteten er uendelig. Og noen som har kjøpt Spirio tidligere ønsker å oppgradere til denne record-varianten, sier Daus og fortsetter:

– Det mest spennende med dette er Spirio Cast. Det vil si at pianistene kan kringkaste sin egen musikk for andre Spirio-eiere og dele med dem. Dette tar også fjernundervisning ett skritt videre. Det er mange professorer som nå slipper å reise mellom USA, Asia og Europa for å ha undervisning. De kan spontant ta en undervisningstime, sier Gaus og setter på en demonstrasjon av en undervisningsøkt hvor pianisten demonstrerer sitt flygel i New York. Han snakker via den medfølgende ipad-en, spiller og forklarer mens tangentene på flygelet her i Oslo beveger seg. Lyden er 100 prosent akustisk i Steinway-kvalitet.

PRISLAPP: Dette flygelet, med opptaksfunksjon, koster 1.960.000 kroner. For konsertversjonen er prislappen rundt 2,4 millioner kroner. Foto: Eivind Yggeseth

Med et trykk på ipad-en lar han så jazzpianisten Bill Evans slippe til.

– Det er han som spiller selv, men konserten ble tatt opp i 1966. Det å kunne høre artister som ikke lever lenger, uten bruk av høyttalere er fantastisk. Musikken er transkribert fra originalinnspillingen. Å lage et opptak som dette tar rundt en måned. Det må redigeres bilde for bilde. Lyden og bildet må være helt perfekt når det gjelder frasering, pedalføring og dempere til passasjer. Hver måned kommer det ut en ny video.

SOM SPOTIFY: Eiere av Steinway Spirio, med eller uten opptaksmuligheter, får også en ipad med et musikkbibliotek som fylles med rundt 50 nye artister hver måned. Spillelistene er som vi kjenner fra Spotify og andre tjenester med fritekstsøk, sjanger etcetera. Foto: Eivind Yggeseth

Igjen tar Gaus frem ipaden. Både Elton John, Metallica og Nirvana blir spilt i rolige pianoversjoner av profesjonelle pianister.

– Fordi det kommer nye innspillinger hver måned, dukker det opp fantastiske pianister som for meg innimellom er nye. For eksempel Robert Glasper som spiller Nirvanas «Smells Like Teen Spirit» akkurat nå. Han er en Steinwayartist som det er verd å sjekke ut.

All musikk i det stadig voksende biblioteket blir spilt inn fysisk i et av Steinways tre innspillingsstudioer i New York, Hamburg eller Shanghai. Musikkbiblioteket og oppdateringene er inkludert i prisen og musikkvideoene kan også vises på storskjerm via Apple-TV.

– Da snakker vi konsertopplevelse!

Foto: Eivind Yggeseth
Premium