<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
Foto: Moshi

UV-desinfiserer mobilen

Den er den lekreste i sjangeren dingser som UV-desinfiserer dingser, men hvorvidt Moshi Deep Purple virkelig kan ta liv av corona er mer uklart. 

Publisert 16. juni 2021 kl. 13.05
Oppdatert 18. juni 2021 klokken 10.07
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 428 ord

UV-desinfiseringsenheter mot corona er blitt en greie. Selvsagt. En maskin som ved hjelp av lavfrekvente UV-stråler svir av det som er av bakterier og virus for å holde tingene dine smittefri.

Det er i hvert fall hva Moshi Deep Purple hevder å kunne gjøre for deg. Smittefrie briller, mobiler og nøkler etter fire minutter i boksen. Fri for basiller og mindre fare for smitte.

Timingen er slett ikke verst. Covid har dominert folks hverdag i over et år nå, og en av de mest brukte kontaktflatene du har i løpet av en dag er nettopp de nevnte objektene.

Spørsmålet er om det finnes et medisinske grunnlag for det Moshi og andre hevder.

Mishu Deep Purple

 

Pros 

Pent satt sammen og gir følelse av kvalitet

Enkel tilkobling 

Cons

Vi vet ikke om den virker eller ikke

Ifølge det amerikanske helsedirektoratet, FDA, er UVC-stråling «et kjent desinfeksjonsmiddel for luft, vann og ikke-porøse overflater. Strålingen er blitt effektivt brukt i flere tiår for å redusere spredningen av bakterier, for eksempel tuberkulose. Av denne grunn kalles UVC-lamper ofte "bakteriedrepende" lamper.»

Videre skriver FDA at «strålingen har vist seg å være ødeleggende for det ytre proteinbelegget til SARS-Coronaviruset, som er et annet virus enn dagens SARS-CoV-2-virus. Ødeleggelsen fører til slutt til inaktivering av viruset.»

Med andre ord skal dette teoretisk sett fungere, og det du får i Moshis Deep Purple er en UV-desinfiserer med plass til større telefoner og andre relativt store objekter. Det tar ikke lenger enn fire minutter og den er sammenleggbar. Den eneste sammenleggbare, visstnok.

Design og funksjon

Men utseende til denne typen produkter kommer litt i andre rekke. Det samme gjør hvor mobil den er. Dette produktet handler til syvende og sist om hvorvidt du selv tror på det til å begynne med. Teknologien er der, men det finnes mange desinfiserere på markedet, og trolig er effektiviteten varierende.

Utseendemessig slår den de fleste ned i støvlene. Den ser ganske så lekker ut i grått «lær», myke linjer og en enkel tilkobling via en USB-C-kabel. 

Det som derimot er noe vanskeligere å forstå er hvordan du skal få tid i hverdagen til å desinfisere de viktigste tingene du har på deg, gitt at folk tar i telefonene flere hundre ganger hver eneste dag. Det krever at du ikke bare saniteter mobiltelefonen, men også hendene du tar i dem med. 

En slags betryggende faktor er at Moshi Deep Purple koster mer enn de fleste. 1.650 kroner for en dings vi ikke kan garantere at virker, men trolig gjør det den skal for dem som er genuint interessert: Roer nervene.

Pris: 1.650 kroner.