+ mer
HJEMMEKOSLIG: Hos Anne på landet i Frognerparken er det lett å føle seg hjemme. Foto: Eivind Yggeseth

Husmannskost for frognerfruer

Anne på landet serverer upåklagelig mat i fine omgivelser til gode priser, men servicen burde vært bedre. 

Long & Short

En ici

En mann med grovkalibret stemme bryter Frognerparkens høstfred. Mer enn turistene allerede gjør. Solen har brakt både sistnevnte og lunsjduoen ut i den friske høstluften. 

– Er det en internasjonal speider-jamboree? 

Short ser spørrende på Long. 

– Eller den franske skolen som ligger rett i nærheten, svarer Long som bor i nabolaget. 

Og hvis man virkelig skal nyte en av Oslos mest stereotypiske attraksjoner, kan det like gjerne gjøres herfra. 

TRADISJON: I lokalene til Anne på landet har det vært kafe i 101 år. Foto: Eivind Yggeseth

Her slipper du å gå til Monolitten. Du slipper å stå i kø for å ta selfie med Sinnataggen. I stedet kan du kan sitte på hvite metallstoler og la turistene stå for arbeidet. I stedet kan du svøpe deg selv i Frognerhistorie. Komfortabelt og uten selvironi. For i tiden før smoothiebowls og pokèbowls var det her folk gikk for å se, spise og bli sett. Sånn sett står Anne på landet som en stoisk monolitt blant Oslos faste, rosa fødesteder. 

Anne på landet

Med populæradresse et steinkast unna Sinnataggen ligger Anne på landet i all sin prakt. En hyggelig kafe med fantastiske smaker og husmannskost på menyen. Servicen er så som så, men likevel verdt et besøk så lenge du orker å hente det meste selv. 

Sted: Frognerveien 67 

Pris lunsjretter: 90 - 160 kr 

Tid før maten kom: Syv minutter

Besøkt: 01.10.19

Terningkast: 4

Prelude 

– Jeg ser frem til å spise skikkelig digg husmannskost, sier en overivrig Long, helt uten skam. 

Som i et sort hvitt fotografi fra dagen Frogner Friluftsrestaurant åpnet for 101 år siden, er det en bedrøvelig kø i kafeen. Før restauranten åpnet i nitten-pil-og-bue søkte de etter "smørbrødjomfruer" og "diskedamer". I dag er det bare servicemedarbeidere. Med manglende service utover det som er ytterst nødvendig for å tilfredstille det varierende klientellet. 

– Hit kommer jo i hvert fall turistene uansett, men det kan ikke være lett å få Oslo-folket til å føle seg hjemme, sier Short. 

Det får de derimot til. På menyen står det listet med store bokstaver ting som lager hjertebank hos enhver som har lest den rutete kokeboken til Ingrid Espelid Hovig. Men hos Anne på landet har de ikke juksa litt. Hjemmelagede lammepølser. Hønsesuppe. 

Kjøkkentjeneste

Lunsjkameratene steller seg pent i kø i håp om at bestillingen slipper gjennom. De fleste dessertene står bak en glassvegg på disken og frister lunsjgjestene som går forbi. 

– Har dere noe god drikke å anbefale? En god saft for eksempel? spør Long. 

FORNØYDE: Lunsjduoen hos Finansavisen synes maten var upåklagelig. Foto: Eivind Yggeseth

Damen bak disken ser spørrende tilbake. Før hun peker mot et kjøleskap.

– Du kan se hva vi har i disken der. 

Lite hjelp å få, men Long finner frem en bringebærsaft og en lemonade på egenhånd. 

– Og du må hente bestikk der borte, fortsetter hun og peker i motsatt retning. 

Hjemmelaget 

Etter kun syv minutter blir lunsjrettene servert på bordet i solen utenfor. To i overkant sultne gjester kaster seg over maten foran dem. En tallerken med to lammepølser på en seng potetstappe, med fennikelsalat på siden. Den andre tallerken med skogsoppsandwich og en grønn salat. 

– Sandwichen er perfekt sprø. Surdeigsbrødet er nydelig. Og soppene smaker utsøkt, sier en fornøyd Long. 

Det knaser i brødet og den smeltede osten renner nesten utover tallerkenen. 

– Helt ypperlig. Potetstappen er like hjemmelaget som pølsene, istemmer Short. 

– Men jeg er ikke så glad i fennikel. 

Både pølse og sandwich blir spist helt opp, før Long og Short må lene seg gode og mette tilbake på de hvitmalte stolene. Funnet og restaurert fra den første restauranten som fant plass i lokalet. 

Noget attåt

Bortsett fra et par asiatiske turister, er uteserveringen relativt tom. Denne rolige tirsdagen er det under ti grader ute, men solen som såvidt titter over tretoppene i parken varmer lunsjduoen nok til at de vil sitte ute litt til og bestiller hver sin dessert. Og akkurat i dag velger de også å bytte ut den vanlige kaffen med hver sin kakao. Med krem. Long, som er over gjennomsnittet glad i brownie og andre søtsaker, smaker spent på Anne på landets variant. 

– Veldig positivt overrasket! Supersaftig og god. Du må smake, sier Long og skyver tallerkenen raskt mot Short på andre siden av bordet. 

STORT UTVALG: I tillegg til lunsjretter, serverer Anne på landet også mange ulike, hjemmelagede desserter. Foto: Eivind Yggeseth

Short er minst like fornøyd med sin respektive dessert fra bordet. 

– Gulrotkaken er utsøkt den også, med syrlig krem på toppen. 

Lunsjkameratene tusler fornøyde og mette gjennom Frognerparken etter besøket hos Anne på landet. En enkel og hjemmekoselig kafe med utsøkt mat og middels service. Verdt et lunsjbesøk, så lenge du ikke går der for servicen. 

– Hadde det bare vært litt hyggeligere personale der, hadde dette vært helt perfekt. Men jeg er godt fornøyd og kommer tilbake, sier Long. 

Premium
Lunsjguiden