LUKSUSTELT: Inspirert av de flyttbare teltene nomadene i Mongolia benytter, er The Viking Yurt i Park City, Utah betydelig mer luksuriøst. Foto: Viking Yurt

Norsk mat i Utah

Park City, Utah: I 20 år har Joy og Geir Vik servert velstående amerikanere vikingkultur i slalåmbakken. Akevitt er blant høydepunktene.

– Vi burde vært sponset av Lysholm Linie Akevitt og fått penger av Innovasjon Norge, sier Joy Vik, ved The Viking Yurt i Park City, spøkefullt.

ALKOHOLREKLAME: Etter en akevitt servert fra en slalåmski blir stemningen på The Viking Yurt ofte god. Foto: Viking Yurt

– Vi selger trolig mest akevitt i hele USA og driver den beste norgesreklamen noen kan drømme om, hevder kvinnen som er født og oppvokst i mormonerbyen Salt Lake City.

ET EKTE PAR: Etter å ha solgt snøkanoner i Nord-Amerika i 13 år, er Geir Vik blitt dratt 100 prosent inn i driften av kona Joy, som har drevet en eksklusiv restaurant i Park City ennå lenger. Foto: Viking Yurt

Inspirert av et tilsvarende, men enklere konsept i det lille naboskistedet Solitude, satte Joy og Geir Vik opp en «yurt» i 1999, slik nomadene i Mongolia har gjort i tusenvis av år.

I motsetning til mongolene, som stadig er på flyttefot for å finne bedre beite, har plasseringen høyt opp i fjellene i Park City vært lukrativ nok til å bli værende.

Ventelister

Stedet fylles raskt opp når bookingen åpner i oktober, og gjennom hele vinteren er det lange ventelister.

– Halvparten av kundene kommer igjen, og de fordeler seg fifty-fifty på lokale og turister. Vi er trolig Utahs dyreste restaurant, men det ser ikke ut til skremme gjestene, sier Vik om prisen på snaue 200 dollar, med alkoholfri drikke.

Foruten musikere, Hollywoodstjerner og andre internasjonale kjendiser, har blant annet den norske kongefamilien, Gutta på tur-gjengen og Kjell Inge Røkke besøkt stedet, som er helt annerledes enn de mange andre luksusrestaurantene i Park City.

KALDT: De 40 gjestene blir fraktet opp til og ned fra restauranten i en ombygd preppemaskin med en spesiallaget slede. Foto: Viking Yurt

Noe av attraksjonen med stedet er at alle de 40 gjestene fraktes i en unik slede trukket av en tråkkemaskin de 500 høydemeterne opp til restauranten, fra bunnen av bakken etter at heisene stenger. Turen opp tar drøye 20 minutter opp, og noe mindre ned, men selv med tykke pledd bør antrekkene være vinterlige når temperaturen gjerne faller under 20 minusgrader.

– Gjestene blir bedt om å kle seg etter forholdene, men det hender at noen stiller i miniskjørt og småsko i stedet for lue og votter, ler Vik.

Norsk stein

GOATCHEESE: Ostetallerkenen inneholder selvølgelig geitost, samt andre norske, franske og lokale oster Foto: Viking Yurt

Vel inne i det varme og norskinspirerte teltet serveres det, foruten akevitt, blant annet hjemmelaget gløgg, hummersuppe, sorbet på norske steintallerkener og potetmos med Jarlsbergost, i seksretters-menyen som endres med jevne mellomrom.

En ostetallerken med litt geitost og lefse er en selvfølge, og en egen vin med norsk etikett bidrar ytterligere til Norgesreklamen.

– Ideen med steintallerkenene har jeg fra Arne Brimi, og det er Bjørn Skår i Natur Stein som lager dem. Alle stenene har en geologisk og geografisk historie påskrevet, så vi aktiviserer gjestene i matpausene, legger hun til.

Ellers serveres akevitten i glass fra ski med hull i, og man får låne vikinghjelmer mellom rettene for å ta bilder, noe som blir stadig mer populært med oppblomstringen av sosiale medier. Litt barnslig for oss nordmenn, men amerikanerne ser ut til å elske det, da de fleste hevder å ha norske forfedre.

– Det er samtidig Joys måte å undeholde kundene, da hovedretten tar lang tid å forberede, sier Geir Vik.

Et piano spiller rolig bakgrunnsmusikk, mens Viks barn og svigerbarn har begynt å ta del i driften.

– Det krever mye å drive et slik sted, med bordbestillinger og ikke minst logistikk, hvor både de ansatte og alle varene må fraktes med snøscooter. Fordelen er at vi slipper å drive så mye med markedsføring, da henvisninger og omtaler i nasjonale medier gir oss mye gratis, forteller hun.

HALVT NORSK: Alle amerikanere har tilsynelatende en norsk bestemor og gener som gjør det naturlig å ikle seg en vikinghjelm. Foto: Viking Yurt

Nomader

Både Geir og Joy studerte henholdsvis Electrical Engineering og Finance ved University of Utah, og de har bodd både i Norge og California, hvor ledende stillinger i Aker og Texaco respektive står på resymeet. Joy har lenge hatt hovedansvaret for driften av restauranten da Geir i 13 år – inntil for fire år siden – prosjekterte, importerte og solgte italienske snøkanonanlegg til amerikanske skisteder. Dette var også sesongbetont, med mye jobbing i perioder.

PIANOMAN: Gjennom hele måltidet serveres klassikere, svisker og annen musikk fra en dyktig pianospiller. Foto: Viking Yurt

– Å gå inn i driften i restauranten igjen var litt som å gå fra asken til ilden, reflekterer Gol-mannen Geir Vik, som ikke er ukjent i alpinkretser.

Når de ikke jobber døgnet rundt i vinterhalvåret tar de seg tid til en lengre sommerferie på Tromøya utenfor Arendal. De to døtrene har både bodd, studert og stått på ski i Norge, og tilbringer gjerne tid her, når krevende jobber og amerikanske ferieregimer tillater det.

Lunsj og afterski

The Viking Yurt serverer også lunsj, men da er menyen både valgfri og enklere, og både elgkjøtt og norske oster inngår.

UFORMELL: The Viking Yurt er også åpen for en litt mindre formell lunsj og after-ski, hvor været avgjør om gjestene sitter inne eller ute. Foto: Viking Yurt

Når været tillater det, serveres det også mat og drikke utendørs. Da med mer moderne musikk, når lunsjen begynner å gli over i afterski i det som er USAs største skisted.

Da gjelder det å rekke ned og skifte til middag, og sørge for at du ikke mister sleden. For maten er allerede betalt.