<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
OVER NORM: «Brewdog & Shorschbraü Strength in Numbers» er et fryktelig sterkt øl. Foto: Brewdog

Øl til 9.000 kroner literen

Det er faktisk ikke sikkert at det blir mer enn en, men om du insisterer på en six pack kan du fort merke det, med tanke på at alkoholprosenten er på 57,8, og prisen er 9.000 kroner literen. 

Publisert 24. okt. 2020 kl. 11.41
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 298 ord

For drøye ti år siden bestemte skotske Brewdog seg for å gå til krig med tyskerne igjen. Eller kanskje det er bedre å kalle det et våpenkappløp. Men på andre siden av den kjøleskapskalde krigen var Schorschbraü. Og opprustningen besto av alkoholprosent i øl. Ikke verdens mest seriøse krigføring, men likevel, de to erkefiendene tok det seriøst.

Det begynte med at skottene lanserte Tactical Nuclear Penguin, på 32 prosent. Deretter fulgte tyskerne kjapt opp med Schorschbraü Schorschbock, på ikke tamme 40 prosent.

Man kunne ikke la tyskerne vinne. Det er temmelig åpenbart, med tanke på at neste øl het Sink the Bismarck, og var på 42 prosent. Det boblet helt opp til 57 prosent fra tyskerne, og der stoppet det.

Vinnerlaget

I alle fall frem til nå. Stridsøksen er begravet, og gravølet er laget i samarbeid mellom de to rivalene, og måler formidable 57.8 prosent.

Ølet er en såkalt eisbock, og får sin sterke alkohol fra at man fryser ølet og deretter fjerner store deler is. Jo mindre vann, jo mer alkohol – og så videre.

Det som er litt snodig er begrensningene. På volum altså. Eller kanskje gir de egentlig litt mening. For skal du ha en «Brewdog & Shorschbraü Strength in Numbers», bør du belage deg på en liten munnfull. I den direkte betydningen, for hver flaske er begrenset til 40 ml. Eller cirka det samme som en shot. For det må du hoste opp knappe 350 kroner. Det gir en halvliterpris på 4.500 kroner, og artig nok ser det ut til å være utsolgt allerede.

NB: Det finnes en sterkere øl, på 67,8 prosent, med det klingende navnet Snake Venom. Men det lages ved å tilsette alkohol etter at ølet er ferdig. Dermed anses det ikke som ekte vare, i følge ølets sterkere entusiaster.