+ mer
ANBEFALT: Madeira har i de senere år blitt litt bortglemt, og det er synd. Foto: Eivind Yggeseth

Den ultimate vingaven

Den ultimate vingave: Designet må være eksklusivt, prisen bør reflektere kvaliteten og den bør være sjelden. Finansavisen har plukket ut fire briljante julegavetips i den øvre delen av vinhimmelen.

Foto: Eivind Yggeseth

Vinmonopolet har noen skatter liggende på lager. Ni av dem ligger godt skjult på Skøyen. Få vet akkurat hvor, men de ligger høyt og kjølig et sted i butikken. Prisene i verden bare øker, og de kan lett lagres i de neste 100 årene. Neste årgang selges allerede 25.000 kroner dyrere i London. Opprinnelig ble alle flaskene bestilt av kunde, men av ukjente årsaker aldri hentet. Nå ligger de og forrenter seg frem til noen kjøper dem. Polets dyreste.

 • Varenr: 10147502
 • Egon Müller Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese 2017
 • Pris: 50.000 kr - 9 flasker på Vinmonopolet Skøyen.

Den eksklusive rødvinen

RØD FAVORITT: Petrus Pomerol til 34.800 kroner. Foto: Eivind Yggeseth

Om du ikke skulle la deg friste av dessertvin, ligger det 8 flasker med den legendariske Chateau Petrus også på Skøyen. I all beskjedent defineres Petrus som en av verdens definitiv beste viner og internasjonalt er faktisk den norske prisen moderat. Desember er høytid for klassiske viner, og Bordeaux står i en særstilling i så måte. Dette er som alltid svært gode kjøp. Alle flaskene kommer rett fra slottet, så proveniensen til vinene fra de klassifiserte slottene er upåklagelig.

 • Varenr: 10498601
 • Chateau Petrus 2017
 • Pris: 34 825 kr - 8 flasker på Vinmonopolet Skøyen

Den største flasken

STØRST PÅ VOLUM: Pol Roger Champagne er 15 liter kvalitetschampagne under juletreet. Foto: Eivind Yggeseth

Når størrelsen betyr noe er det få ting som imponerer mer enn store flasker med Champagne. Velger du å bruke penger på god champagne, og oppdager at du setter pris på smaken og egenarten, vedgår du fort at det egentlig ikke finnes noen erstatning med samme kvalitet. Intet sted i verden kan gjøre Champagne rangen stridig som verdens fremste produsent av musserende vin.

 • 12 liter Champagne i en flaske kalles Balthazar
 • Varenr: 6688907 Pol Roger Brut Réserve Pris: 8 250,– kr
 • Winston Churchills favorittchampagne var Pol Roger. Hans berømte sitat «Ved suksess fortjener du den, ved nederlag trenger du den» er like aktuell i dag som den gang.

Madeira fra en annen tid - 119 år gammel vin

ETTERTRAKTET: D'oliveiras Madeira er en glemt skatt som kan lagres i evigheter. Foto: Eivind Yggeseth

Norge er i en gullalder når det gjelder utvalg på Vinmonopolet. Få andre steder kan du få tak i årganger som 1901, 1927, 1929 eller relative nye som 1958, 1971 og 1980

Madeira har i de senere år blitt litt bortglemt, og det er synd. Tenk på grevinnen og hovmesteren som vi gjerne ler av på lille julaften hvor Miss Sophie ber om litt sherry til suppen og har madeira i sausen! Madeira passer glimrende når roen har senket seg et godt stykke utpå kvelden. De søteste stilene på druene Malvazia og Boal er også gode dessertviner. 

Prøv særlig Malvazia til både julegrøt og til riskrem, en overraskende god kombinasjon. De mer halvtørre stilene på Terrantez og Verdelho er ulitmate viner til nøtte-knasking og til mye på kakefatet. De nærmest tørre, på Sercial-druen, kan med hell forsøkes til viltmiddagen eller til hummersuppen.

 • Madeira Pereira d'Oliveira fås på Vinmonopolet Skøyen fra 1.800 kroner for 1980 årgangen til 11.000 for 1901-årgangen. 
 • Vinene er svært sjeldne og vil fortsatt kunne lagres i flere hundre år.

Premium