+ mer
Foto: NTB

Stor guide: Drikke til ribbe, pinnekjøtt og lutefisk

Tore Kristian Lie elsker champagne til jul. Arakataka-sjefen deler sine stalltips til hva du skal ha til julematen.

Selv om julen er en tid for klassikere og lange tradisjoner, er det lov leke seg litt, ha et åpent sinn til nye smaker og ikke alltid falle for det selvsagte, mener Tore Kristian Lie, sommelier og restaurantsjef ved Arakataka i Oslo.

Mat og vin skal være gøy, og man trenger ikke tenke hvert glass i hjel. Tillat deg å åpne litt forskjellige viner.

Pinnekjøtt

TIL PINNEKJØTT: Eric Rodez Cuvée des Grands Vintages. Foto: Vinmonopolet

Champagne passer utmerket til det fete og røkte pinnekjøttet. Vinen bidrar med tiltrengt syre og friskhet, og en fruktdreven kvalitetschampagne vil ha smaksintensitet til å hamle opp med smaksbomben på tallerkenen.

 • Eric Rodez' brennende engasjement skinner tydelig igjennom i hans viner. Nydelig champagne i en generøs og dekadent stil. Pris: 769 kroner.
 • Olivier Colin er en av de nye stjernene i Champagne, og alle vinene holder et skyhøyt nivå. Dette er en generøs, intens og deilig champagne gjort på ren pinot noir. Pris: 850 kroner.
 • Tripoz Crémant de Bourgogne Nature Brut – Alternativ til champagnen. Ikke langt unna prismessig, men vel verdt å sjekke ut. Generøs stil. Pris: 290 kroner.

Ribbe

TIL RIBBE: K. Wechsler Riesling Kirchspiel Feinherb 2018. Foto: Vinmonopolet

En riesling med mye fruktkonsentrasjon og litt pondus vil passe godt til ribbe. Syre og friskhet er viktige punkter, og her er riesling en strålende og etterhvert klassisk match. Men også her kan man drikke champagne om man ønsker.

 • Kruger-Rumpf Burgberg Riesling GG 2019 – Strålende viner med et svært sympatisk prisnivå. En produsent man vil se og høre langt mer til i fremtiden. Pris: 390 kroner.
 • K. Wechsler Riesling Kirchspiel Feinherb 2018 – Høy kvalitet til en svært overkommelig pris. En riesling i Feinherb-stil med rundt 23g sukker, holdt godt i tøylene av høy syre. Sødme i vin har et ufortjent dårlig rykte. Pris: 276 kroner.
 • Charles Dufour Bulles de Comptoir – Fruktdreven champagne. I skrivende stund den eneste vinen fra Charles Dufour som er tilgjengelig i Norge, og en champagne med høy fruktbarhet. Pris: 429 kroner.

Lutefisk

TIL LUTEFISK: Tissot Cuvée Indigène. Foto: Vinmonopolet

Lutefisk er i litt samme kategori som annen julemat. Hvis man har ribbefett, bacon og ertestuing som tilbehør blir det ganske fett og rikt på smak. Derfor er det passende med friskhet og syre. 

 • Tissot Cuvée Indigène – Allsidig produsent som har vært en viktig bidragsyter i å sette regionen på kartet. Gjort med en god andel røde druer. Pris: 380 kroner.
 • Leclerc Briant Blanc de Meuniers Premier Cru Brut Zero – Pinot menier er en drue som historisk sett har vært mest brukt i blandinger. Gir en rikere og mer tilgjengelig stil på champagnen. Mange personlige favoritter er laget på ren menier. Pris: 1.500 kroner.
 • Ganevat Les Corvees Arbois Trousseau – Mange foretrekker rødvin på grunn av tilbehøret, som for eksempel bacon og ribbefett. Styr unna tanninrike viner som etterlater en metallisk smak. Dette er en saftig rødvin med friskhet. Pris: 420 kroner.

Rype

En klassisk match til viltkjøtt er syrah-druen, og da særlig fra Nord-Rhone. Om du har lyst til å prøve noe nytt, kan du eksempelvis se til Sør-Afrika – et utrolig spennende vinland. Hvis man går til et varmere klima blir det ofte mer frukt. Noe storslagent fra Sør-Afrika anbefales.

TIL VILT: Reynaud Beaumont Crozes-Hermitage 2019. Foto: Vinmonopolet
 • Reynaud Beaumont Crozes-Hermitage 2019 – Vinene til David Reynaud er strålende kjøp, år ut og år inn. Dette er fra klassisk farvann og en referanse på Reynard sine viner. Pris: 230 kroner.
 • Graillot Crozes-Hermitage 2018 – Selve referansen på Crozes-Hermitage. Klassisk saftig, kjølig syrah fra Nord-Rhone som er forbausende lagringsdyktig.
 • Porseleinberg 2017 – Hvis du liker syrah fra Nord-Rhone kan du forsøke kultvinen fra Sør-Afrika. Godt eksempel på hva man kan få til med syrah-druen på den sørlige halvkule. Pris: 850 kroner.

Rakfisk

Rakfisk er intenst og krever ditto av vinen. Om du ønsker å prøve noe nytt kan en oransjevin være et spennende alternativ. Også her kan det passe med en champagne.

TIL RAKFISK: Radikon Jakot. Foto: Autentico
 • Radikon Jakot – Radikon er en av de virkelig klassiske navnene innenfor stilen, og deres viner med lengre skallkontakt er utrolig spennende å drikke med nok intensitet til den tradisjonsrike retten. Pris: 680 kroner.
 • Gravner Bianco Breg – Vinprodusenten er sett på som en nestor innen oransjevin. Den lange skallkontakten gir en annen struktur og aroma til vinen. Til smaksrike retter dette et godt kort. Pris: 719 kroner.
 • Egly-Ouriet Brut Tradition Grand Cru – Egly er spesialist på pinot, og champagnene hans er rike og kremete. Dette er fatlagrede viner på pinot noir i verdensklasse. Pris: 740 kroner.

Premium