+ mer
FOKALDRINKEN: Crodino Tonic. Foto: Stine Nibe Ravneberget

Alkoholfri aperitiff for italienere som ikke drikker så mye

Kjersti Gjesdal mikser italienske vibber med alkoholfrie dråper.

– Crodino er en alkoholfri aperitiff som man gir til barna på bar, og til sjåfører og italienere som ikke drikker så mye. Og det er de veldig flinke til, sier Kjersti Gjesdal på Villa Paradiso Grünerløkka.

Mens det for tiden er null alkoholservering i hovedstaden varter Villa Paradiso opp med alkoholfrie leskedrikker. For det er lite poeng i å gråte over spilt vin.

Kjersti Gjesdal (40)

Daglig leder på Villa Paradiso Grünerløkka.

Tidligere erfaring: Kunstnernes Hus

På pizzarestauranten på Grünerløkka – den første i kjeden som ble startet opp for snart 20 år siden, selve moderskipet – står flaske etter flaske av snodige mineralvann til utstilling i baren. Eksotiske navn som Chinotto, Cedrata og Crodino. Sistnevnte har italienerne lesket seg med helt siden 1965. Noen vil faktisk påstå at den er som en alkoholfri negroni.

LAGER DRINKEN: Kjersti Gjesdal, daglig leder ved Villa Paradiso Grünerløkka. Foto: Stine Nibe Ravneberget

– Crodino Tonic er en alkoholfri drink med en deilig og litt bitter start. Fyll et rocksglass med isbiter, hell over en liten flaske med Crodino og legg i en skive appelsin. Topp med tonic, for eksempel Fentimans, forklarer Gjesdal.

Crodino Tonic

 • Crodino
 • Tonic (gjerne Fentimans)
 • Appelsinskive

For de som er fysne på noe søtere og friskere, men fortsatt uten edle dråper, lager hun en Sgroppino Paradiso al limone med husets egen sitronsorbet. Drinken med sorbet ble oppfunnet i Venezia, og kan dateres helt tilbake til 1500-tallet.

– Dette er Covid-aperitiff nummer én fra Villa Paradiso på Grünerløkka, og avdeling Tivoli på Sagene. Den er frisk, leskende og deilig og passer når som helst, men gjerne til dessert eller som aperitiff, sier Gjesdal.

Sgroppino Paradiso al limone

 • Sitronsorbet, gjerne hjemmelaget
 • Ferskpresset sitronjuice
 • Ingefærøl, gjerne fra Franklin & Sons, Fentimans eller Sinnabrus
 • Sitrontvist

Husets hjemmelagde sitronsorbet

 • 1 dl vann
 • 1,5 dl sukker
 • 2 dl sitronsaft
 • 1 eggehvite

Varm opp vann, sukker og sitronsaft til sukkeret løser seg opp. Sil over i en boks, avkjøl og putt i fryseren over natten. Dagen etter stivpisker du eggehvite fra ett egg og rører det inn i blandingen fra fryseren. Kan fryses igjen, eller brukes med en gang.

– Legg en kule med sitronsorbet, gjerne hjemmelaget, i en shaker. Hell over saften av en halv sitron. Rør litt i blandingen og hell over ingefærøl. Jeg bruker Franklin & Sons, men Fentimans eller Sinnabrus fra Grünerløkka Brygghus kan også brukes. Da får den litt sting, siden den er tilsatt Habanero-chili og er litt sterkere. Hell over i et godt avkjølt martiniglass og pynt med en sitrontvist.

NUMMER TO: Sgroppino Paradiso al limone. Foto: Stine Nibe Ravneberget
Premium