<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
Sticky Fingers har satset på fredagen, med Broken Taco.  Eivind Yggeseth

Lager norsk luksustaco

Fredagstacoen blir aldri den samme, takket være to trassige menn, armert med hodeskaller, ­ostesaus og gule bananpepper.

Publisert 1. sep. 2019 kl. 14.38
Oppdatert 29. jan. 2020 klokken 15.05
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 883 ord

Denne saken ble første gang publisert i påskenummeret av Premium, og er oppdatert 10. september.

– Taco er gourmetmat for hverdagen. Det bør det i alle fall være, sier Jon Christian Opøien.

Det er snart fredag når du leser dette. Det er bare å bli ferdig med denne artikkelen og jobb og komme seg på butikken. Fylle handlevognen med den vanlige handlelisten, og komme seg hjem eller på hytta. 

«Fredag er lik taco» for forbausende mange av oss.

Og de færreste tar seg tid til å lage alt fra bunnen. Det går for mange i to merker, i enten røde eller gule farger og med cirka det samme produktutvalget.

Business as usual.

Taco er taco.

Absolutt ikke, vil Opøien nå bryte inn med. Ikke hør på hva de sier. Det finnes alternativer.

Og så vil han antagelig henvise til sitt eget produkt, Broken Taco.

Sticky Fingers laget først sauser og har nå satset på taco, med Broken Taco. Fra venstre Andreas Fragell i Oluf Lorentzens og Jon Christian Opøien i Sticky fingers. Eivind Yggeseth

Liv i mat

– Muttern var heimkunnskapslærer og hadde masse regler. Da jeg begynte med catering var det de samme reglene. Ikke for mye pålegg. Ikke for mye majones. Gjør ditt og datt. Vi brøt bare med alt sammen og gjorde det på vår måte. Det ble kaos, men det funket, sier Opøien.

Han har syslet i matbransjen siden han var 18. Nylig fylte han 50. Cateringfirmaet, med navnet Frognerkilen Selskapsmat, går så det suser, og han leverer grillsauser i alle varianter under logoen Sticky Fingers.

Nå var det på tide med noe nytt, og dermed ble det taco.

Liker å bestemme selv

For Opøien er ikke en fyr som liker at folk sier hva han kan gjøre og ikke.

«Taco-markedet er alt for stort og vanskelig. Dropp det» var beskjeden.

Taco var tatt. Hellig for nordmenn og sluttført.

De som advarte Opøien burde antagelig visst hva som ville skje.

Det som tydeligvis alltid skjer.

Nei skal bli ja. En sta djevel våknet til live, og da skulle det yppes til taco-krig.

Broken Taco finner ikke opp taco på nytt. Heldigvis, kanskje. Men det gir det en solid vitamin­innsprøytning og en real vekker.

Nachosen til Broken Taco er anderledes enn den du vanligvlis finner i butikken, både i smak og konsistens. Det førte til tomme butikkhyller i vår og hastesending fra USA. Eivind Yggeseth

Fargefest

Her er det hodeskaller, elleville logoer, sinnrike produktvarianter, nye kryddervarianter, solide råvarer og full gass. Produktet er utviklet i samarbeid med Oluf Lorentzen-konsernet, og nå er NorgesGruppen om bord som kunde. 

Taco­produktene ble lansert i vinterferieuka i år, og var utsolgt uka etter.

– Dette solgte bedre enn vi trodde. Vi har tatt over 20 prosent av det totale taco-markedet i Meny.

Trassig er et fristende ord å bruke på Opøien og makkeren Andreas Fragell, som er Oluf Lorentzens mann i Broken Taco. 

Hver gang noen har sagt at noe ikke kan gjøres, virker det som det har gått rett til hodet på dem, og da skal det hvertfall gjøres. Noe annet er pysete.

En sånn grunninnstilling til livet kan fort gi problemer. Men ikke om du har bestemt deg for å lage taco.

– Når vi produserer tenker vi ikke på pris. Det hater de jo her naturlig nok, men halvparten av vår jobb er å sitte i baren og finne ut hva som fungerer. Så får vi jobbe med å få til riktig pris etterpå, sier Opøien.

Testet på kundene

Mye av produktene er testet ut på ­cateringkundene hans. Sånn finner de ut av hva som går gjennom nåløyet i de tøffeste markedene i de største byene. 

Deretter forsøker de å skalere opp. Målet er ikke å skape et billig volumprodukt. Det finnes allerede.

– Alt skjer veldig fort nå. Men det går fint for oss som er små. Vi fikk grønt lys av NorgesGruppen i september og lanserte uten problemer i uke 8 i år. Det er utenkelig for store selskaper, som gjerne bruker flere år på produktutvikling, sier Fragell.

Foreløpig er det 17 produkter. Det er krydder­poser, syltet pepper, ostesauser på spruteflasker, og nachos med nye smaker og farger. Alt laget etter meksikanske og amerikanske oppskrifter.

– Der vi hentet inspirasjonen fra er dette hverdagsmat. Det er som brød for dem. Så blander du det med amerikanske tradisjoner, sier Opøien.

Det er viktig med bredde i sortimentet.

Best eller ikke no

– Kvaliteten er høyere enn det nordmenn er vant med. Det er ikke nødvendigvis dårlig alt det andre, men dette er en annen prosess som ikke handler om å skaffe den billigste pepper’n. Vi skal ha den beste. Sånn er det bare, sier han og får støtte fra Fragell.

– Lager vi en spesifikk chilisaus må det være riktig chili som brukes. Vi kan ikke bare lage en tomatbase og tilsette styrken etterpå. Da smaker det ikke som det skal.

Snart lansererer de også små og trendy lomper, som har vært forbeholdt meksikanske restauranter i Norge. De skal være å finne i norske butikker fra midten av september. Dessutetn skal det også lanseres enn Sissy Salsa for barn, og to svært sterke varianter for de voksne. 

Men selv om alt skal utfordres, er det allerede én ting som er klart.

– Kryddermiksene våre er ikke de tradisjonelle. De er basert på andre kryddere og andre måter å lage kjøttet eller fisken på. Det var en sjanse vi tok, og som har funket. Men i neste lanseringsvindu må vi ha en tradisjonell krydderblanding. Barna må ha et alternativ, for dette er noe familien spiser sammen.