+ mer
Underberg Foto: Underberg

Underbar drikke

110.000 flasker Underberg blir med nordmenn på tur hvert år. I tillegg fyller den peisen med harry klenodier. 

Ingen nordmenn med vettet i behold strider gjennom taxfreen på flyplassen uten å gjøre «borgerplikten». Vi fyller på og sprenger kvoten. Hver. Eneste. Gang.

Og mens det i hovedsak handler om raske med seg kingsize-utgaven av brennevin og sjokolade, er det en 20 milliliters liten krabat nordmenn titt og ofte returnerer for å plukke opp. Vi nordmenn handlet faktisk Underberg for 10 millioner kroner i fjor.

Underberg Foto: Underberg

For mange er den lille flasken med det kraftfulle innholdet assosiert med skiferie, hyttekos og afterski. Likevel er det om sommeren vi kjøper aller mest. Bare i juni i fjor ble det solgt 16.000 flasker på OSL, før vi satte oss på flyet til Gran Canaria. Salget ved hjemkomst er langt mer beskjedent, kun 1.500 flasker.

Bare det seneste året ble det handlet 110.000 flasker totalt, ifølge Travel Retail Norway. Det er like mye som 2.200 literskartonger med melk, eller 7,5 bayerske badekar.

Hele formålet med flaskens innhold er å hjelpe på fordøyelsen, hevdes det. Her er det ikke snakk om drekking, det er helse, må vite. 

Uansett hva du tenker om det, innholdet er en miks av 43 ulike urter fra hele verden og er tilsatt smak. Hva flasken inneholder er ukjent, og oppskriften er hemmelighetsfull som Heinz ketsjup. Faktisk er det bare tre medlemmer av Underberg-familien som kan oppskriften, og den er aldri blitt skrevet ned. Kun gjengitt muntlig ned gjennom generasjonene siden Hubert Underberg laget første brygg i 1846.

Underberg lages fremdeles i familiens lokaler i Rheinberg, Tyskland. Der blandes den ut for hånd til en ekstrakt av de tre familiemedlemmene, før den tilsettes alkohol, vann og lagres på eikefat fra Slovenia.

Flasken er fra 1949, som følge av at familien ville stoppe kopiering fra andre som laget miksen på større flasker, og tappes i dag i Berlin. Det finnes også en navnebror, Brasilberg, oppfunnet etter at grunnleggeren flyttet til Brasil i 1930.

Ifølge Travel Retail Norway, nyter de aller fleste innholdet rett av flasken. Den er liten og skal være lett å ta med seg. Smaken gjenkjennes som en bitter, men også smaker av kardemomme, lakris, fennikel og nellik er inne i bildet.

Det kanskje aller morsomste med Underberg er at dersom du kjøper nok av dem, vil du kunne bytte de grønne korkene inn i underlige klenodier. Aller gjevest, Underberg-bilen med tilhørende henger. Men da må du fordøye 288 flasker. For hver enkelt del.

Premium
Mat & drikke