Foto: Pantherella

En ode til strømpelesten

Ingenting er mer oversett i en herregarderobe enn sokker. De gjemmes bort under lange bukser, skjules av sko eller forsvinner helt i sommermånedene. Men med en buksemote som trekker nordover, er på tide å snakke om trikotasjen vi trekker oppover leggene.

La oss ta det viktigste først. Kunsten å se ut som du har peiling på sokkegamet innebærer at du bryr deg. Et nybegynnertips er å ikke kjøpe sokker samme sted du kjøper mat. Ulike sokker har ulike bruksområder, og det finnes nok å velge i der ute. Her er de fire vanligste typene, til hva og når du skal ha dem på. Ikke minst når du skal la være.


Usynlige Det å ikke vise sokkene er ikke det samme som å gå
uten. Et par godt designede usynlige sokker holder beina tørre, ser bra ut med riktige sko og er komfortable.
Bryllup i Italia i loafers, eller en tur på sjøen? Dette er sokken du går til. Men pass på å ikke bruke dem til feil sko. Styr unna dersom du vet du skal gå i sko med høyere lest, som støvler, høye sneakers eller sandaler. Den siste burde være åpenbar. Beste utgave: Mr. Gray Melange Stretch-Knit.
Kan kjøpes på mrporter.com.

Dressokk Den vanligste sokketypen du kan bruke, og den
typen som burde fylle det meste av plassen i sokkeskuffen med. De passer til joggesko, loafers,
dressko, støvler og alt imellom. De kommer i utallige varianter, og det er her du gjør den viktigste jobben. Gå til innkjøp av noen ordentlige sokker som ikke separerer kroppens blodomløp i to, og finn noen som varer.

Varier mellom striper, ribber og noen litt morsomme farger.
Beste utgave: Utvalget er enormt, men den britiske sokkeprodusenten Pantherella kan dressokker, Calvin Klein til hverdagsbruk og Brooks Brothers har noen seriøst behagelige kashmirsokker til sure høstdager. Pantherella får du hos Ferner Jacobsen, CK hos Steen og Strøm og Books Brothers på brooksbrother.com.

Ankelsokker Ankelsokker er treningssokker som er synlige,
men har nok luft til å gi leggene dine en pustepause. La det være sagt høyt og tydelig - dette
er ikke et fashion-supplement du skal leke med til dressen. Ankelsokker er kun til trening.
Beste utgave: Nike. Kan kjøpes i de fleste sportsbutikker.

Knestrømper Sokker som går høyt opp på leggen var tidligere blant de mest brukte strømpene, men har siden 1950-årene tapt terreng for den vanligere dressokken.
Til høst og vinter kan den likevel vurderes, til dress eller anledninger hvor du skal ha på
deg bukse men ikke ønsker å gå i full stilongs. Beste utgave: Pantherella.

Verdt å sjekke ut Tre norske gründere har startet sokkemerket
Molliss. Utvalget består av bambussokker til menn, og alt fra gjennomsiktige strømpesokker,
til usynlige sokker og ankelsokker med spenstige farger og print. Selskapet har solgt
sine første 15.000 par, og jobber nå med å utvide sortimentet.

Les også