SVINDYR: David Nedals dress i vicuña har en prislapp på 330.000 kroner. – Dersom du ikke vil se ut som en diskokule, er dette omtrent så høyt du kommer, sier han. Foto: Eivind Yggeseth

Norges dyreste dress? Prislapp: 330.000 kroner

De fleste strekker seg langt nok til kashmir. Men det finnes et dyr i Andesfjellene for dem som mener prisen ikke spiller noen rolle.

– Det finnes dyrere dresser, men da er det fordi du har gull og diamanter sydd inn i dressen. Dersom du ikke vil se ut som en diskokule, er dette omtrent så høyt du kommer, sier David Strømman Strømman Nedal, daglig leder i Julius Caesar.

Det finnes en toppmodell for alt. Det er derfor Patek Philippe 1518 steel, Rolls-Royce og Fincantieri eksisterer. I målsømmens verden heter stoffet vicuña, med en meterpris som skiller seg fra resten.

For spesielt interesserte

Til daglig utstyrer Nedal menn i business og finans med dresser og hele garderober i prisklasser langt over den sedvanlige juleborddressen.

Denne skiller seg imidlertid ut, med en prislapp på 330.000 kroner. Likevel har han allerede solgt to.

– Det er klart at det ikke er for hvem som helst. Dette er for de som virkelig er interessert og ikke bryr seg så mye om hva det koster. De skal bare ha det som er best, sier han.

Som forventet er han i etterkant av lanseringen blitt skyteskive for Oslos kulturelitister som mener dyr dress er trist. 

Men til tross for at dressene koster tilsvarende en liten elbil, er Nedal er fast bestemt på at det er et marked for superluksusdresser også i Norge. 

MYKE MENN: – Det føles som om du har på deg en joggedress, når du egentlig har på deg en dress. Jo mykere stoffet er, desto mer eksklusivt er det som regel, sier Nedal. Foto: Eivind Yggeseth

Sjelden pels

Prisen gjenspeiler selvsagt tilbud og etterspørsel. Mens det ifølge interesseorganisasjonen The Schneider Group finnes 700 millioner kashmirgeiter på verdensbasis (120 millioner i Kina alene), teller vicuña-lamaen kun 163.000 individer. 

Samtlige finnes i Andesfjellene som strekker seg fra Peru til nord for Santiago i Chile og er underlagt et strengt regulatorirsk regime.

– Det er mange som skryter på seg å bruke vicuña, men spørsmålet er hvor mange prosent det er i plaggene. Disse er 100 prosent. Stoffet er begrenset og blir spesielt dyrt på grunn av tiden det tar å få alle papirarbeidene og lisensene i orden, sier Nedal, som får stoffet gjennom sin leverandør i Italia.

SJELDEN: Vicuña er den mest eksklusive av lama-artene teller bare 163.000 individer og ville vicuñaer er et sjeldent syn. Foto: Getty Images

Lett og mykt

Vicuñaen er spesielt etterspurt for stoffets lette og myke pels, som ifølge Nedal veier 10 prosent mindre enn kashmir og er samtidig mykere og varmere. Som følge av det kalde klimaet dyrene lever i kan de ikke klippes som en sau. Den aller dyreste vicuñaen gres av dyrene.

Resultatet er en silkemyk dress som kan sitte tettere på kroppen og holder varmen på vinterstid. Eller som jaktkjortel for sjeiker i Midt-Østen.

– Det føles som om du har på deg loungewear, når du egentlig har på deg en dress. Jo mykere stoffet er, desto mer eksklusivt er det som regel.

Nedal gir eksempler på at et skjerf i laget i stoffet har en prislapp på 40.000 kroner. Prisen har imidlertid ikke stoppet ham fra å bestille sin egen.

– Du må ha noe å vise frem og la kundene prøve på, sier han og parafraserer Karl Lagerfelds kjente sitat om kjoler:

– Luksus er t-skjortens enkelhet i en veldig kostbar dress.

BLÅDRESS: Ved første øyekast skiller ikke dressen seg nevneverdig ut fra andre blådresser, derfor har Nedal kjøpt inn sin egen for å vise den frem til norske kunder. Så langt har han solgt to. Foto: Eivind Yggeseth