NYE SNITT I SIKTE: Spanske Pronovias er fortsatt et av de mest populære brudekjolemerkene for nordmenn, tross den stive prisen. Selv Pronovias leker med oppdaterte snitt og nye former til kommende bruder i 2020. Her fra moteuken i Lima i Peru i fjor.  Foto: NTB Scanpix

Se min kjole

Ifølge tradisjonen skal det være noe gammelt, noe nytt, noe lånt og noe blått. Året 2020 betyr likevel grønnere valg – selv for bruden.

– Vi opplever at flere er opptatt av identitet og personlige preferanser både når det kommer til antrekk, men også selve feiringen. Bærekraftige bryllup og DIY-bryllup er særlig i vinden, og påvirker helt klart kjoletrendene, sier Rubi Sørvik, som er innholdsansvarlig i magasinet Ditt Bryllup.

Så snart blomstene begynner å spire er årets bryllupssesong i gang. Nytt tiår betyr også nye bryllupstrender. Flere spontanshopper kjole i siste liten, enkelte velger to eller tre brudekjoler og til bryllupsreisen pakkes kofferten full av hvite antrekk. 

Ifølge Lyst.com har prisen på brudekjoler økt med 12 prosent det siste året, og stadig flere handler på nett. Selv om det rokkes ved tradisjonene, er brudebransjen big business, og estimert til å være verdt over 300 milliarder dollar globalt (Kilde: IBISWorld). 

Da Kate Middleton sa ja til prins William i 2011 ble brudekjoler med blonder og lange ermer kopiert verden over. Over natten ble kjolen designet av Sarah Burton til årets - om ikke tiårets brudetrend. Før middagen og festen byttet Kate kjole til en kremhvit silkekreasjon av samme designer. Da Meghan Markle ble en del av den britiske kongefamilien i 2018, kopierte hun Kates tradisjon. Etter vielsen byttet hun kjole fra Claire Waight Kellers brudekjole til en hvit, stroppeløs kjole designet av Stella McCartney. Ifølge Lyst.com kjøper hele 23 prosent av alle bruder ikke bare en, men to antrekk i forkant av bryllupet.

Trendene

Ifølge Lyst.com er dette de kommende brudetrendene:

  • Kjoler med lommer blir hyppigere søkt på i dag enn tidligere. Dette har med brukervennlighet å gjøre, en trend som kommer til å klatre i 2020.
  • Blazere blir mer og mer vanlig sammen med brudeantrekket. Det er merkevarene Racil, & Other Stories og Jacquemus som stikker av med seieren.
  • Nå er det ikke bare jentene som fortjener en ekstra ring. I år er forlovelsesringer for herrer blitt mer normalisert. Etter musikeren Ed Sheeran viste seg med ring på fingeren i fjor, har søkene etter herreringer økt med 66 prosent.
  • Personifiserte sneakers blir ofte byttet ut med høye hæler når kveldens bryllupsfest er i gang. Komfort trumfer det meste, selv under den store dagen. For den kommende sesongen blir det flere sneakers å se ned både kirkegulvet og under middagen.
  • Den hvite todelte dressen blir hyppigere byttet ut med tradisjonelle brudekjoler. De blir særlig brukt under sommerbryllup, og er kreasjoner man også kan bruke i ettertid. - Rosa kjoler ble en hit etter HBO-serien Killing Eve. Molly Goddard er den mest populære designeren når det er snakk om rosa brudekjoler.
  • Eksklusiv hodepynt har lenge vært en trend, men ekspanderer i 2020. Diamond headbands blir hyppigst søkt på, ifølge Lyst.com.

Topartssamarbeid

Silje Grøtta jobber i Brudekjolen Oslo og bekrefter at flere bruder går for to kjoler under den store dagen, selv om trenden ikke helt har landet i norske butikker riktig enda. Som kjent er nordmenn ekstra trege når det kommer til de internasjonale trendene. 

– Januar har vært en god måned for oss salgsmessig sammenlignet med tidligere år. Det går mye i sateng, da færre har lyst på blonder i år.

Brudekjolen Oslo har et bredt utvalg av kjoler, og selger alt fra havfruestil til store ballkjoler. Grøtta opplever likevel at det er de klassiske og tidløse kjolene det går mest av, og da særlig signert det spanske brudekjolemerket Pronovias, som fortsatt er favoritten blant det norsk folk.

– Kjoleprisene globalt har gått opp, noe vi legger merke til. Flere bruder har begynt å skjønne at man ikke kommer langt med et kjolebudsjett på 10.000 kroner. I dag må man opp i det dobbelte hvis man vil gå for de tradisjonelle kjolene, sier Grøtta.

Hun legger til at bruder som går for to kjoler, i likhet med Kate og Meghan nødvendigvis ikke handler begge kjolene hos de tradisjonelle brudebutikkene, mye på grunn av prisen. I dag ser man flere bruder som går for enklere design og rimeligere pris på kjole nummer to.

HVIT UKE: - Bærekraftige bryllup og DIY-bryllup er særlig i vinden, og påvirker helt klart kjoletrendene, sier Rubi Sørvik, som er innholdsansvarlig i magasinet Ditt Bryllup. Foto: Ditt Bryllup

Nytt og brukt

Cecilie Bahnsen, Deitas, Envelope1976 og Emilia Wickstead er populære merker blant bruder som ønsker å gå en litt annen vei. Fellesnevneren er at antrekkene gjerne kan brukes i etterkant av bryllupet, noe som klinger godt i ørene for miljøentusiaster. Som kjent har den grønne bølgen også truffet bryllupsbransjen. Stella McCartney, kjent for sitt miljøfokus og designeren av Meghans kveldskjole lanserte sin første brudekolleksjon bare seks måneder etter det kongelige bryllupet. dag er hun den tredje mest søkte bryllupsdesigneren etter lanseringen.

Bruktmarkedet har også vokst betraktelig. I dag ser man en økning på 93 prosent i søk etter brukte brudekjoler. Per dags dato finnes det over 7.300 brukte brudekjoler på Finn.no, hvor prisene starter på rundt 2.000 kroner.

Bruktmarkedet for brudekjoler treffer likevel best blant milleniumsgenerasjonen, som er generasjonen født fra starten av 1980-årene og midten av 1990-årene. Our Story Bridal, Wedding Recycle og Stillwhite er bruktbutikker innenfor brudekjoler som har tatt opp kampen mot de splitter nye kjolene som kun brukes en dag. Sistnevnte selger brudekjoler for 30 millioner amerikanske dollar i året.

UTRADISJONELLE VALG: Emilie Wickstead lager originale kjoler, som ofte er sett i sammenheng med en av livets viktigste dager. Foto: NTB Scanpix

Nyvinning

Sørvik forteller at brudekjolen slik man kjenner den i dag er en forholdsvis ny tradisjon. Den ble først populær på 50-tallet etter krigen, men helt opp til 70-tallet var det også vanlig å gifte seg i den fineste kjolen man allerede eide.

– Den hvite brudekjolen ble likevel introdusert av Dronning Victoria allerede i 1847. Hun bar en kjole som ligger tett opptil hva vi forbinder med brudeantrekket i dag, med blonder, stort prinsesseskjørt, slør og blomsterkrans, forteller hun, og nevner også Prinsesse Dianas kjole fra 80-tallet som kan beskrives som nokså overdådig. De såkalte bløtkakekjolene ser man ikke ofte i disse dager, selv om Dianas kjole fortsatt nevnes i enhver brudekjolesammenheng. 

KORTREIST: Den danske designeren Cecilie Bahnsen lager ikke brudekjoler, men kreasjonene hennes er blitt svært populære blant bruder de siste årene. Utradisjonelle kjoler er i ferd med å ta over markedet – særlig som kjole nummer to. Foto: NTB Scanpix

– I dag ser vi like mange kjoletrender som vi ser av vanlige trender - alt fra minimalistiske stroppekjoler til prinsesseinspirerte tyllkjoler. En gryende faktor er materialet kjolene lages av. Nå har vi generelt et større ønske om innblikk i produksjon og valg av materiale enn vi hadde for ti år siden. Ønsket om en kjole litt utenom det vanlige vil bestå, og jeg vil tro at norske designere oppleve økt pågang da veien fra produksjon til brud er kortere og mer oversiktlig, sier Sørvik.