PARAPLYORGANISERING: Premium har testet to paraplyer fra noen av verdens fremste produsenter. Foto: Eivind Yggeseth

Test av paraplyer fra Francesco Maglia og Fox Umbrellas

Det regner mer enn før. Sko deg tørr. Spenn opp paraplyen. Vi har testet det beste (og dyreste) fra Italia og England.

Det virker som om vi bare må akseptere at Oslo er det nye Bergen denne vinteren. Den litt vel bløte nedbøren er vedvarende. Selv når vi egentlig skulle hatt snø. Det er ikke stilig. Dog finnes det noe du kan gjøre for å bedre den misere situasjonen. Ditch reklameparaplyen fra fatterens oppstartsbedrift i 2005. Brenn regnponchoen fra Tusenfryd. Og for guds skyld bli kvitt teleskoputgaven som har brukket i alle ledd. Det er på tide å investere i skikkelig utstyr. Det beste finner vi i Italia og England. Land av sol og regn – respektivt.

PARA PLUIE: Fox sine paraplyer er håndlaget i England, mest historie tilbake til 1800-tallet. Foto: Eivind Yggeseth

Den elegante briten

Siden 1868 har Fox Umbrellas laget nettopp kun paraplyer. Det regnet i England før i tiden også, dermed kan vi anta at paraplyene deres holder vann. Modellen GT1 er en klassiker du ikke kan gå feil med. Håndtaket er gjort i polert løvtre, skjermen i vannavstøtende, vevet polyester og skjelettet er i solid metall. Stammen er derimot ikke så tykk at paraplyen kan fungere som kvasispaserstokk.

Alt er satt sammen for hånd med britisk pertentlighet. En sterk oppgradering fra det du mest sannsynlig har i skapet fra før med andre ord. Det føles spesielt ved åpning. I fullt utslag klikker låsen på et tilfredsstillende vis. Nesten som dørlåsen på en pre-germansk Bentley. En kan nærmest kjenne at overleppen blir stivere og at det rykker i lillefingeren.

«Sir». 

STILREN: Fox Umbrellas «GT1» koster 1.599 kroner. Foto: Eivind Yggeseth

Trekket spennes tight uten slingring. Uten barnslige mønster og plastiske logoer.

For deg som reiser dag ut og dag inn er dette kanskje ikke rett sak å slenge med seg i kofferten – med mindre du flyr Oslo-London eller Bergen-London ukentlig (da burde den være verdt strevet). Paraplyen måler 35 tommer. Vekten er derimot ikke så gæren, og lander på rundt halvkiloet. Fox tilbyr også mindre teleskopparaplyer, samt utgaver som kan deles opp for å få plass i Rimowaen. Variasjon finner du også i materialvalg på håndtaket, samt farge på skjermen. Initialer er selvfølgelig også et ettermæles must-have, til et par punds ekstra kostnad.

Fox Umbrellas «GT1»

Fordeler

 • Solid konstruksjon.
 • Klassisk.
 • Ikke altfor tung.
 • Passer til alt – premierefest og begravelse.

Ulemper

 • Ikke noe særlig å lene seg på.

Prisen? 1.599 velfortjente kronasjer hos Careofcarl.no. 

FRA ITALIA: Francesco Maglias «All Year» koster 3.000 kroner. Foto: Eivind Yggeseth

Den flamboyante italieneren

Francesco Maglia. «Siden 1854 i Milano». Strofer som dette runger bra i selv de mest rynkete nesers kretser.
Hvor briten var sort og sober er Maglias paraplyer hakket mer utagerende – om det skulle falle deg i smak. Trehåndtaket er hakket mer flamboyant. Detaljene noe mer dekadent. Italiensk schwung og «sprezz» i harmoni – akkurat som den femtegenerasjons mannen som lager produktet i en liten sjappe i verdens motehovedstad.

Håndtaket er gjort i skikkelig valnøtt, med den mørke barken fortsatt intakt på skaftet. Skjermen har et sjarmerende brunblått Gingham-mønster.

SOLID: Francesco Magloa «All Year» spenner tight opp. Foto: Eivind Yggeseth

Utover dette åpenbare (utseendet) skiller Francescos paraply seg fra briten gjennom at hovedkonstruksjonen er gjort i heltre (Fox Umbrellas har også dette i sitt sortiment, men da til en annen pris). Det gir noe som føles som en hakket mer solid spaserstokk – om det er din greie.

Francesco Maglia «All year»

Fordeler

 • Kan også brukes som gåstokk (om det er din greie).
 • Solid konstruksjon.
 • Sprek utførelse som tegner om italiensk håndverk.
 • Unik.

Ulemper

 • Litt tung.
 • Noe upraktisk på flyreiser.

Prisen? Romslig, men oppleves det som for mye? Nei. Prisen for denne håndlagede herligheten er 3.000 kroner hos Skomaker Dagestad.

FLAMBOYANT: Håndtaket på paraplyen fra Francesco Maglia har beholdt mesteparten av utseendet fra da det fortsatt var en kvist i en skog. Foto: Eivind Yggeseth

Fordi du virkelig trenger det

Frykt ikke å måtte bytte ut din gamle, forblåste reklamemagnet. Du kommer ikke til å miste en paraply til fire tusen kroner – den har jo tross alt dine initialer innrisset.