KJENNEMERKE: Designeren Coco Chanel, Dita Von Teese, Marilyn Monroe og Taylor Swift (avbildet) er bare noen få stjerner som har valgt fargen på leppene som et av sine kjennetegn. I nyere tid har helt klart andre fargetoner fått innpass, men den røde fargen består fortsatt som en klassiker, og forsvinner aldri helt fra motebildet. Det har luksushusene utnyttet til det fulle. Foto: Chris Pizzello

Leppestifteffekten

Kampen om den mest eksklusive røde leppestiften har pågått i flere år. Nå kommer luksushusene inn fra sidelinjen, og kniver om oppmerksomheten.

De fleste forbinder Hermès med eksklusive silkeskjerf, skinnvesker til flere hundre tusen og parisisk eleganse. Luksushuset som ble etablert i 1837 må likevel fornye seg i blant, og om få uker lanserer de leppestifter for aller første gang. Den nye skjønnhetslinjen Rouge Hermès vil bestå av 24 ulike fargetoner til rundt 700 kroner per stykk. 

Etter fem år med research, design og utviklingen vil produktene endelig finne veien til utvalgte butikker i 35 land. Leppestiftene deler den samme estetiske funksjonen som alle andre Hermès-produkter, står det i pressemeldingen. Prisen har allerede fått oppmerksomhet på sosiale medier, der noen mener 700 kroner for et Hermès-produkt er rimelig, mens andre river seg i håret. 

Hermès er langt i fra det første motemerket som lanserer skjønnhetsprodukter. Med årene er det blitt flere om beinet når det kommer til produkter som leppestifter, parfymer og annet pent til badehyllen. Kampen om kundene blir stadig hardere, da skjønnhetsuniverset vokser betraktelig hver eneste dag. Ifølge nettsiden Edited er bransjen verdt 532 milliarder dollar.

EKSKLUSIVE LEPPER: Hermès debuterer på sminkemarkedet med leppestifter i mars. Tidligere har de hatt stor suksess med sine parfymer. Foto: Hermès

Lokkemat

Finansavisen har tidligere skrevet om småvaremarkedet, som er en slags inngangsbillett til de største motehusene. Nøkkelringer, mobildeksel, og nå sminkeprodukter lar nye kundegrupper få en bit av den luksuriøse drømmen. Trendforsker Gunn-Helen Øye har tidligere uttalt at dette er ren lokkemat fra merkevarenes side, da nye kundegrupper og særlig yngre nå får muligheten til å eie dyre merkevarer, men til en rimelig pris. 

Med sminkelanseringer treffer de nok en ny kundegruppe, nemlig beauty junkies. Hovedinspirasjonen til nye kjøp finner de på Instagram, hvor de fleste av merkevarene markedsfører seg for å nå ut til nettopp denne kundegruppen. For milleniumsgenerasjonen er dette en gylden mulighet til å bli en del av en gruppe i samfunnet - en gruppe som er tilhengere av luksusmarkedet. Er en veske med synlige logoer for dyr, har de nå sjansen til å kjøpe en leppestift til under tusenlappen. 

Moteviter Philip Warkander mener dette ikke er et nytt fenomen, men at det er blitt mer synlig med årene.
– Så tidlig som i 1911 etablerte haute couture-merket Paul Poiret en egen parfymelinje under navnet Les Parfums de Rosine. Anledningen for lanseringen var at designeren hadde notert seg at merkevareidentiteten var blitt såpass sterk at produktene plutselig appellerte til en bredere kundegruppe enn tidligere. For å tjene penger på varemerkets glans skapte Poiret dette nye produktet med en tydelig og gjenkjennbar logo. Dette fenomenet har utviklet seg til å bli en egen bransje i dag, forteller Warkander.

MOTEDOKTOR: Philip Warkander forteller at fenomenet der luksushus lanserer sminke ikke er nytt, men at det stammer fra 1911. I dag har de aller fleste motehusene kastet seg inn i kampen om å lansere den beste røde leppestiften – et produkt med evig holdbarhetsdato. Foto: Thomas Falmer

Må skille seg ut

– I dag er det åpenbart at motehusene kjemper om det lønnsomme sminkemarkedet. Måten de gjør dette på handler om markedsføring, da produktene ofte er svært like. Produktene må skille seg ut ved hjelp av emballasje, merkevarebygging og markedsføring. Gucci sin leppestiftkampanje er et godt eksempel, sier Warkander, og refererer til den kreative direktøren Alessandro Micheles kampanje hvor en original modellcasting frontes via en TV-reklame. Reklamen avsluttes med å vise til hashtaggen #Guccibeauty, som i dag har opp i mot 50.000 delte bilder på Instagram. Gucci relanserte seg på skjønnhetsmarkedet i fjor, etter å kun ha fokusert på parfymer de siste årene. Leppestiftkolleksjonen har fått stor oppmerksomhet, selv om den kun selges på nett. Prisen for en leppestift ligger på rundt 500 kroner.

ITALIENSK RØDTONE: Gucci lanserte leppestifter i fjor. For rundt 500 kroner kan man handle modellen 501 Constance Vermillon Rouge à Lèvres Mat Lipstick. Foto: Gucci

Nytt fokusområde

Selv om både Hermès og Gucci er i vinden når det kommer til eksklusive leppestifter, var de likevel ikke først ut. Lill-Ann Schjelderup som eier Gimle Parfymeri tok inn Tom Ford til Norge allerede i 2014, et merke som lanserte leppestifter tilbake i 2010. Tom Ford var en pioner innenfor det som i dag går under luxury makeup. I dag selger Tom Ford leppestifter til den store gullmedalje, da kategorien utgjør to tredjedeler av salget hans. I fjor solgte merkevaren leppestifter for 500 millioner dollar. 

For et par år siden lanserte House of Sillage en leppestift dekket med 300 Swarovskikrystaller til rundt 2.000 kroner. Unnskyldningen for å investere i leppestiften var at man kunne få refill for rundt 500 kroner. 

Hermès går i samme bane. Det at et såpass tradisjonelt merke som Hermès begir seg ut på skjønnhetsmarkedet er et stort skritt. Leppestiftene signert luksushuset er ikke overraskende miljøvennlige, da en refill koster rundt 450 kroner. Selv om refillen koster det en normalt priset leppestift ligger på, vinner de likevel kampen om å gå inn i det voksende markedet med et grønt fokus. Miljøvennlige sminkeprodukter er spådd til å bli en av de største trendene i 2020.

Kilde: Business of Fashion