Den klassiske penny-loaferen er kanskje skoen i garderoben som best kombinerer jobb og fritid, og en klar favoritt på hjemmkontoret. Foto: Morjas

Live, loaf, love

Et kjapt tips til å opprettholde et visst nivå på arbeidsantrekket hjemme: Kast tøflene og bytt dem ut med et par loafers.

Det er ikke bare børsene som raser som følge av coronakrisen. Etter at Norge tok hjemmekontor har også arbeidsantrekket fått seg en real trøkk.

På få uker har den norske arbeidsstokken gått fra å gjøre oppkjøp og fusjoner i blankpolerte oxfords, til å selge flyobligasjoner i pyjamas og tøfler.

Men om man ønsker å opprettholde en viss standard, finnes en mellomting i loaferen – en sko som både er komfortabel på foten og som samtidig passer til utallige antrekk. Slacks inkludert.

Har du ikke et par fra før, er det kanskje på tide å skaffe seg et nå. Det er en sko du uansett burde ha i garderobeskapet nå som våren er kommet.

Penny-loaferen er en klassisk modell som har vært inn og ut av motebildet i flere tiår. Modellen er opprinnelig norsk og ble utviklet av Aurlandsskoen på 1930-tallet, men fikk sin plass i motebildet takket være Ivy League-kulturen i USA. Loaferen er en lett og fin sko som lar seg kombinere med dress, så vel som slitte jeans.

I sort regnes den mer som formell dressko, mens en mer causal vårvariant i mykere brunt og semsket skinn er å foretrekke dersom den først og fremst skal brukes som en fritidssko.

Det er opplest og vedtatt at et par ordentlige sko løfter et antrekk og gjør deg velkledd, selv om man bare velger mer avslappede plagg som jeans og t-skjorte. Penny-loaferen gjør seg best for sin allsidighet. Det er kanskje den eneste skoen du kan bruke på kontoret og samtidig dra med deg i kofferten på ferie i Spania. Når det en gang blir aktuelt.

Kort sagt er det en sko som passer til nærmest alle anledninger.

En annen variant er tassle-loaferen. Skoen kjennetegnes av «duskene» på overlæret, og er en sko med opprinnelse fra Amerika kombinert med innflytelse fra europeisk skotradisjon.

Historisk sett har modellen vært forbundet med finansmiljøet på Wall Street, men modellen har også vært et vanlig skue på sjåfører langs norske veier.

Tassle-loaferen kommer i flere utgaver, hvor sort og mørk brun anses å være de mest formelle, mens varianter i semsket skinn gir skoen et mer avslappet utseende.

I mange tilfeller vil den semskede varianten egne seg best med et fritidspreget antrekk der man ellers ville valgt å ta på seg et par sneakers.

Les også