OG-107: Den amerikanske hærens funksjonelle jakke for varmt vær ble en sivil klassiker. Foto: Nicolai Giil

Kanskje verdens mest praktiske jakke

Et moteikon for både krig og fred. 

På generell basis kan en si at ting som er praktiske ikke er særlig kule. Da refereres det direkte til det som motepolitiet muligens melder at faller under «styggedommer», slik som ryggsekken, cargoshortsen og tilnærmet alt som er utstyrt med borrelås – inkludert din fars jallasandaler.

De få plaggene som er unntatt den overnevnte motepolitiparagrafen ramler man sjelden over. Men sent på 60-tallet dukket en slik sjeldenhet opp i det amerikanske forsvaret. Jungeljakken ble født i en tragisk krig.

Sivilt kul

Dette er ikke første gangen motehistorien skulle se et plagg som startet sitt liv i militæret gjøre det hipt i det sivile liv. Eksempler kan nevnes i fleng: M-65-jakken, Barbour-jakken, båtjakken, chinos og desert boots med flere.

Det samme gjelder altså jungeljakken. Opprinnelig kom den som en del av det amerikanske forsvaret, spesifikt US Army og Marines, og deres uniform for varmere klimaer. I Vietnamkrigen så den utstrakt bruk, først hos spesialsoldater og senere hos bermen. 

Uniformsgenerasjonen gikk under navnet OG-107, døpt etter fargen – som var olivengrønn. Blant de kulere karakteristikkene var stoffet, gjort i “ripstop”-konstruksjon, og lommene som var vinklet mot hodet for å gjøre de enklere å nå med utstyr stroppet utenpå.

På hjemmebane ble den brukt av returnerende soldater på perm, men også hyppig av de som var motstandere av den svært omdiskuterte krigen i Vietnam. 

Kjendis

Er du en filmbøff har du kanskje sett denne jakken en rekke ganger før. For eksempel i Francis Ford Coppolas krigsepos “Apocalypse now”. Også i “We were soldiers”.

Etter krigen ble jakken populær også i det sivile liv. I dag faller den nok under kategorien overskjorte, da den er ukonstruert, med kun ett lag bomull. Funksjonaliteten består uansett. De fire lommene rommer haugevis av ting du ikke trenger – pluss mobiltelefonen.

I den moderne verden kan den lekende lett kombineres med noen gamle sneakers, jeans og en hvit t-skjorte, men også i mer dressy ensembler (loafers, bukser med pleats og poloskjorte).

Kjøp, kjøp, kjøp

Om du er keen på en jungeljakke har du et par alternativer på hvordan du kan slukke tørsten. Vintage finner du de enkelt på eBay, eller på mindre bruktsjapper som Broadway & Sons. En rekke moderne versjoner finnes også fra sivile produsenter, for eksempel Unqilo og Ricoh.

Les også