+ mer
PROFESSOREN: Diors første herreparfyme var Eau Sauvage. På 60-tallet var det skuespillere på reklameplakaten. Nå er den mest forbundet med gamle professorer.  Foto: Nicolai Giil

Dior Eau Sauvage er 60-tallet kondensert i væskeform

Det er ikke alltid kult å lukte som en gammel mann. Unntaket er om han er en fransk superskuespiller. 

Christian Diors herreparfyme Eau Sauvage ble første gang lansert i 1966. Først slo den deg med sitron og lime. Så oste det vetiver, lavendel og jasmin. Til slutt kokte det ned til en dyp myrra, eik og indisk patchouli. Litt som du skulle ha kommet spankulerende rett ut av et varmt bad – i boblende gin tonic. 

Siden introduksjonen, hvor den forøvrig var Diors første herreparfyme, har legenden gjenoppstått i en rekke iterasjoner. En langtlevende suksess for motehuset. Karakteristikken er en lett, men instinktivt slående, duft som gir assosiasjoner til en svunnen tid. Perfekt til vår og høst, men kanskje ikke den heteste sommerdagen. 

Et par tre-fire modeller er på markedet i dag, og alle kan tilsynelatende hete det samme. Men Eau Sauvage Parfum er definitivt det nærmeste du kommer den opprinnelige duftlegenden i dag.

Dengang purung

På glansplakatene på 60-tallet var ingen ringere enn den franske skuespilleren Alain Delon som reklamerte for Diors skapelse. Da var han ung og moderne. I dag er nok parfymen litt rynkete, i likhet med dens opprinnelige brukere. 

Oppdaterte Dior Sauvage fra 2015 (du har sikkert sett reklamen med Johnny Depp) er mer passende for de utenfor midtlivskrisen, hvor ønsket om å lukte som en velkledd fransk kunstprofessor på jazzbar ikke er gigantisk – enda. Fordi det er jo – angivelig – mye hippere å ose av det samme som en keitete, fiktiv pirat fra en tidepoke uten særlig preg av personlig hygiene. 

Premium
Mote