+ mer
IKONET: Salvatore Ferragamos Gancini Bit Driver. Prisen er på 4.600 kroner. Foto: Salvatore Ferragamo

Loafer, driving shoe og kjøresko: En komplett guide

«Dos» og «dont's» for hvordan du bruker et par kjøresko, selv om du (ennå) ikke eier en Ferrari.

Kjøreskoen eller driving shoes har alltid vært en modell for store menn i små italienske sportsbiler. 

Det er den fortsatt, men 70-pluss år etter at modellen ble introdusert for sin tettsittende komfort og gummiknotter i sålen for bedre kjøreegenskaper, er den semskede loaferen standard blant alt fra hedgefondtyper til Ferrari-eiere.

Men til tross for det evinnelige maset om at alt er «demokratisert», er det noen helt enkle kjøreregler for hvordan man skal bruke denne modellen.

Sterke farger

Driveren er en av få sko hvor du kan slå deg løs på fargekartet. Fra dyp vinrød til appelsin-oransje og lys blå. Det sagt, finnes det grenser for hvor mye du skal se Farge-Dagny i deg selv.

Aller helst bør skoen være ensfarget, med ikke alt for stor kontrast mellom søm og overlær. Og aller helst i en farge som kler deg og de brune fargetonene du har eller ikke har fått.

Husk også at læret du ellers klær deg i – være seg skinnjakken eller beltet – skal matche skoene.

RALLYLOAFER: Svensk-norske Greta Molander var rallysjåfør og forfatter. Her med riktig sko for racinganledningen, loafers. Foto: NTB Scanpix

Det store sokkespørsmålet

Her er det vanskelig å være for bastant. Det finnes dem som ikke setter føttene sine i en sko uten sokker, og dem som går sokkeløs hele året. Driveren er i all hovedsak en sko for den sistnevnte.

Men om du først skal bruke sokker bør de i hvert fall være av den mindre fremtredende sorten, og aller helst av det usynlige slaget.

For all del ikke par det med klær eller et antrekk der det ser ut som du skal på ball.

Det leder oss til det siste og viktigste.

Driveren er en avslappet sko. Punktum. Den skal hverken være med i bryllup eller på viktige jobbmøter, men passer til slanke chinos, shorts og jeans uten brettekanter eller press.

Det er kort og godt en sko som skal se ut som du er på tur i i din luksuriøse italenske bil og aldri har hatt en åtte-til-fire jobb i ditt liv. 

Keep it causual. Keep it fresh.

Og for all del stell dem med en semsket børste før du skal ut.

God tur.

Premium
Mote