+ mer
SPLITTER NYTT: Suzanne Lenglen i 1926, iført et antrekk som aldri før hadde blitt sett på tennisbanen.  Foto: NTB Scanpix

Tennisskjørtet er en treffsikker trend

Det ikoniske tennisskjørtet har krympet med tiden. I sommer kommer det til å prege livet utenfor banen.

Tennisturneringen Wimbledon skulle etter planen avholdes i juni, men som mye annet er også dette sportsarrangementet utsatt grunnet coronapandemien. Selv om turneringen er satt på vent til neste år, betyr det ikke at tennis er ute av spillet. 

« Ballsporten som mange forbinder med vestkanten, er ikke vanskelig å beskrive som preppy. »

I sommer troner tennisskjørtet trendtoppen – et plagg som har vært en del av både mote- og sportshistorien siden de første kvinnene ble sett med racketen i hånden på 1800-tallet. 

Tennis er lenge blitt påvirket av motebildet, men også omvendt, noe som har gjort at vår tids tennisspillere på mange måter også er blitt influensere. Stylisten til tennisspilleren Serena Williams har tidligere uttalt at stilinspirasjonen hennes strekker seg langt utenfor banen. I år har den truffet alt fra trendslaver på Instagram, til hobbyspillere.

2004: Serena Williams under US Open i 2004, hvor hun stilte i denimshorts, et dristig valg man normalt ikke ser i en tenniskamp. Foto: NTB Scanpix

Selv om reglene for å kle seg på tennisbanen er svært strenge, kan man heldigvis senke skuldrene om man planlegger å bruke plagget under feriemånedene. Ser man mot Instagram, er tennisskjørtet å se i ulike materialer, stylet sammen med alt fra dressjakker og kardigans, til sommerlige topper. At den sporty moten fortsatt regjerer gjør ikke tennisskjørtet mindre aktuelt. Behagelige klær ser ut til å være en slager uansett sportsgren. 

Preppy

Ballsporten som mange forbinder med vestkanten, er ikke vanskelig å beskrive som preppy. Ser man mot catwalken, har flere store motehus latt seg inspirere av sporten som en gang tilhørte overklassen. 

Man kommer ikke unna krager, eksklusive materialer og pene snitt, selv på tennisbanen. Hermès ønsket til og med å kle sine kunder i svettebånd, korte plisséskjørt og elegante tennisracketer for en tid tilbake, en stil man ikke forbinder med det tradisjonelle motehuset. Hermès' visning fra 2010 er like aktuell i dagens motebilde.

TENNISINSPIRERT: Luksushuset Hermés ut av komfortsonen i 2010 - tydelig inspirert av sportsuniverset. Foto: NTB Scanpix

At de fleste forbinder tennisskjørt med fargen hvit kommer ikke uten grunn. Fargen har vært en del av sporten siden den viktorianske tiden, da den ofte ble assosiert med overklassen. Det ble også sagt at svette ikke kom så lett til syne om man gikk for hvit. Det tok ikke lang tid før fargen ble synonymt med sporten, og fikk navnet «tennis white». 

Wimbledon-turneringen innførte strenge krav om den hvite uniformen på banen, regler som fortsatt gjelder den dag i dag. De korte skjørtene derimot, har ikke alltid vært å se. Da kvinner fikk lov til å konkurrere med ballen, brukte de klærne de gikk med til hverdags på banen. Korsetter og lange skjørt i hvitt var det som gjaldt. Det ble sagt at ettersom uniformene var såpass pertentlige, var dette et tegn på at tennis bikket mer mot mote enn sport på 1800-tallet. 

Mer eller mindre formelt

Tennisspiller Charlotte Dod var bare 15 år første gang hun vant en Wimbledon-tittel. Grunnet sin lave alder fikk hun lov til å kle seg mindre formelt under kampene. Hun gikk ofte i klær som minnet mer om skoleuniformer, noe som vekket oppsikt. De eldre mente hun hadde en fordel, da hun valgte klær som var mer bevegelige, og som ofte resulterte i seier. Dette var på mange måter starten på klær som var smidige i sportssammenheng. 

En annen spiller, Suzanne Lenglen, ble også kjent for antrekkene sine. Hun byttet ut korsett og gulvlange skjørt med bandana, topper som viste mye hud og et kort plisséskjørt det var lett å bevege seg i. Hun sies å være en av de første idrettsutøverne som ble kjendis utenfor banen. Lenglen viste tidlig at kvinner hadde en mulighet til å få stjernestatus på grunn av måten man kledde seg på, ikke bare for prestasjonene på tennisbanen.

PÅ BANEN: Tennisspiller Gertrud Moran iført design av Ted Tinling 1949. De korte skjørtene hadde nettopp kommet på banen, noe som var både feminint og lekent. Foto: NTB Scanpix

Ettersom sporten økte i popularitet, ble også klærne på banen mindre formelle. Korsettet ble byttet ut med noe mer komfortabelt, mye på grunn av spillere som Lenglen og Dod. Regelen om at alt skulle være hvitt ble strøket flere steder, dette av kommersielle fordeler. Farger på draktene gjorde dessuten sporten mer interessant – og tiltrakk seg flere seere og fans. 

René Lacoste er for mange mannen bak tennisuniformen slik vi kjenner den i dag. Han lanserte fleksible og brukervennlige tennisskjørt, og startet masseproduksjonen i 1933. Skjørtene ble kortere, og fungerte bedre som treningsklær. Den amerikanske tennisspilleren Gertrud Moran spilte i 1949 i et antrekk designet av Ted Tinling, en tidligere tennisspiller og designer, som regnes som den fremste innen tenniskjoler på den tiden. 

Nye tider

På grunn av blondeshortsen under det korte skjørtet, samt det lette materialet ble antrekket sett på som moteriktig, og markerte en ny tid. Selv om enkelte mente Moran brakte vulgære klær og unødvendig oppmerksomhet på banen, ble den nye skjørtelengden tatt imot med åpne armer. På 1970-tallet, da kvinner begynte å konkurrere på samme nivå som mennene, måtte de også se presentable ut på banen. En rekke store atleter samarbeidet derfor med Tinling, som lot kvinnene opptre glamorøst og meget fasjonabelt når de spilte.

ENDA MER TENNISINSPIRASJON: Vårkolleksjonen til Lacoste i 2009. Foto: NTB Scanpix

De seneste 20 årene har blant annet Maria Sharapova og Williams-søstrene satt standarden når det kommer til uniform under kamp og trening. Førstnevnte ble blant annet sett i en smoking-aktig drakt på banen i 2000, mens Venus Williams er kjent for dristige klesvalg. 

Serena Williams er på mange måter frontfiguren i sporten, en omtalt motedronning, og har bevist at hun kan kle seg i alt til kamp. Hun har stilt opp i blant annet batikkskjørt fra Puma, dongeriskjørt med matchende overdel, og en minnerik drakt designet av Virgil Abloh, som står bak merkevaren Off-White. I tillegg velger hun ofte eksklusivt tilbehør, som klokker og egendesignede øredobber. 

Siste skrik

Med kjendisstempelet kommer også tyn og kritikk. Williams har måtte tåle tilbakemeldinger for både å ha vært for mye påkledd og for å vise brystvorter under gjennomsiktige topper på banen. Den helsorte drakten fra Nike under French Open i 2018, som dekket både armer og ben, skulle likevel vise seg å være noe av det folk husker best, da den skapte stor blest på sosiale medier grunnet for lite hud. 

Man kan uansett være sikker på at det man ser på Serena Williams er siste skrik innenfor tennismote. Hun beviser at skjørtet fortsatt stiller sterkest, i sommer også utenfor turneringene.

Premium
Mote