+ mer
KLASSISK SNEAKER: New Movements ÅPNE Low er testet i denne utgaven av Finansavisen Premiums skospalte.  Foto: Nicolai Giil

Snill sneaker

Norske New Movements ypper seg mot Common Projects, med en klassisk hvit sneaker. 

Velkommen etter. Den hvite luksussneakerens storhetstid er nå. 

Skoens popularitet kan nokså fast tillegges den amerikansk-italienske hjørnesteinen Common Projects, en kostbar og subtil joggesko med påsydd gummisåle – fri fra store logoer, blinkelys, rappersamarbeid eller annet viss-vass. Ja, du har nok sett den på menn og kvinner i din lokale «jeg vet å kle meg»-sjappe, kombinert med dressbukser og t-skjorte. 

Denne uken: En klassiske sneaker med miljøfokus fra New Movements 

Premium vil i hver utgave presentere et merke eller en sko, basert på redaksjonens egne vurderinger. 

Men med Common Projects økende popularitet steg også prisen. Deres mest kjente modell, Achilles Low, koster for øyeblikket rundt 3.600 kroner. Det er mye for en joggesko, selv med den intetsigende merkelappen «Made in Italy».

NORSK: New Movements er et norsk skomerke, startet i 2018. ÅPNE Low er blant deres første sko og spiller stort på miljøvennlig materialvalg. Foto: Nicolai Giil

Det har gjort at mang en annen ambisiøs skoprodusent har kommet opp med egne versjoner av den subtile luksussneakeren. En av dem som rir på bølgen er New Movements. Det norske merket ble startet i 2018 av tredjegenerasjons skomaker Martin Evensen.

Etikk og skoteknikk

New Movements henter utvilsomt designinspirasjon fra nevnte hjørnesteinssneaker. ÅPNE Low er en hvit sko i lær med en solid, påsydd gummisåle. I tillegg har den elementer fra vintage joggesko brukt av det tyske forsvaret (såkalte «german army trainers» – GAT), med semsket skinn på tåboksen og hælen. Det gjør ÅPNE hakket mer casual enn stereotypiske luksussneakere. Skotøyet skiller seg også ut med prisen: 1.800 kroner. 

Imidlertid har New Movement et minst like utvilsomt proklama for miljøvennlig og snill produksjon. For hvert par som selges lover merket at det ryddes 200 plastflasker fra havet. Skoene, som produseres i Portugal, består også av resirkulert plast, gummi, samt sertifisert lær. Selv lissene skal være gjort i snill plast. Med andre ord: Dette er sneakers som ønsker å fremstå som grønne.

GAT-INSPIRERT: New Movements låner elementer fra eldre joggesko brukt av den tyske hæren på 70- og 80-tallet, med semsket skinn på hæl og tå. Foto: Nicolai Giil

Prisverdig?

Nå er det ikke slik at produkter er lovet en plass i himmelen kun fordi de er snille mot miljøet. Hvis det hadde vært slik, hadde alle kjørt førstegenerasjon av plastbaljen Think City og kledd seg i aspeløv. 

Litt komfort og stil må det være lov å be om. 

ÅPNE Low prøver seg på det. Den både ser bra ut og er komfortabel (etter at du har gått skoen inn naturligvis). Stilen er skuddsikker – det er noe av det beste ved denne typen sko, om de er gjort riktig. 

Kvaliteten virker også å være tilstede. Detaljene, eksempelvis sømmene, er fine – prisen tatt i betraktning. Av irritasjonsmomenter kan det nevnes at skinnet knirker noe i starten, og at lissene virker å være litt kortere enn det som er vanlig om du har store føtter. 

Sneakeren er høyere i konstruksjonen enn typisk for kategorien. Det er sårt trengt for dem med høy rist, hvis føtter ikke nødvendigvis passer som fot i hose i lavt fottøy. 

Samtidig gjør en høyere profil at noe av det sleeke stuket mistes, men at komfort trumfer stil i en såpass liten detalj kan vi leve med. ÅPNE Low er lett å like, sånn sett. Dette er en sneaker som ser bra ut, spesielt om du ikke bryr deg om å ha det aller mest unike på føttene. 

Slik skal sneakeren brukes

Appellen til den enkle, hvite sneakeren er dens brede bruksområde. Den er god til stygge shorts og t-skjorte, men også til skreddersydde bukser, en button-down-skjorte og caps. Og alt i mellom.

Premium
Mote