+ mer
THRILLER: Filmen «The Talented Mr. Ripley» fra 1999 viser idyll, men er også en skremmende psykologisk thriller. Fra venstre skuespillerne Gwyneth Paltrow, Jude Law og Matt Damon. Law er kledd i den strikkede skjorten som nå har fått nytt liv.  Foto: NTB Scanpix

Kle deg som amerikansk overklasseungdom i eksil

En britisk herreekvipør har gjenopplivet en av filmverdenens lekreste plagg for sommeren. 

«The Talented Mr. Ripley» (1999) er en av tidenes lekreste filmer. 50-tallet. Middelhavskysten. Seilbåter i tre. Jazz. Røde Alfa Romeoer. Roma. Klirrende mynt. Nonchalant klesvei.  

Du skjønner tegninga. 

Nå har et britisk klesmerke gjort det mulig å ikle seg noe av filmens magiske aura. Gullet kommer i form av det din bestemor ville kalt en strikket «jumper» med korte ermer. 

RESULTAT AV EN BESETTELSE: Mannen bak The Scott Fraser Collection, som nå gjenskaper skjortene fra filmen, forteller at han har samlet på vintage italienske plagg så lenge han kan huske. Foto: The Scott Fraser Collection

Handgemacht

For å gjøre en lang film kort: Plottet er at en ung og fattig amerikansk pianospiller ved navn Tom Ripley (Matt Damon) ender opp med et oppdrag om å hente hjem en bortskjemt overklassegutt fra slaraffenlivet i Italia. Det hele på bestilling fra sistnevntes søkkrik far. Tom flyr fra en sliten tilværelse i New York til idyll ved Middelhavskysten. Der finner han sønnen, Dickie Greenleaf (foredbilledlig spilt av Jude Law), solbadende sammen med kjæresten (Gwyneth Paltrow). 

Og for nå er dette det viktige: Dickie har på seg en perfekt knyttet, kortermet skjorte i ekte 50-tallsmønster. Og det er dette plagget det britiske merket The Scott Fraser Collection nå har gjenopplivet. 

Foto: The Scott Fraser Collection

– Jeg har samlet på vintage italienske klær så lenge jeg kan huske, og har bygd opp en samling av mer enn 400 plagg. Det er blitt en besettelse, sier mannen bak merket, Scott Fraser. 

På spørsmål om hvorfor det var akkurat denne skjorten fra «The Talented Mr. Ripley» som han lagde, svarer Fraser at han lenge har vært fan av både filmen og klærne karakterene har på seg. 

– Etter å ha sett filmen igjen og igjen var det bare et spørsmål om tid før vi samlet sammen alt vi visste om disse skjortene og gjorde dem en realitet. Vi analyserte hver eneste detalj – sømmene, knappene, fargene og den spesielle kragen – for å gjenskape de to forskjellige knyttede ullskjortene Jude Laws karakter, Dicke Greenleaf, har på seg i denne kultfilmen, utbroderer Fraser. 

Følgelig

Naturligvis er prisen litt stiv (pålydende 310 pund), men det burde ikke sette en stopper for merket som i kjennernes sirkler er kjent for å lage klær av svært høy kvalitet, med inspirasjon fra svunne tider. 

FRA FILMEN: Fraser tar inspirasjon fra to plagg fra karakteren Dickies klesskap. Foto: The Scott Fraser Collection

Skjorten er strikket i 100 prosent merinoull av håndverksfolk i Milan, og lages på bestilling. 

Dette er definitivt verdt din oppmerksomhet i klesveien – med mindre du er tilfreds med logo-t-skjorter fra Jack & Jones på stranden. Da kan dessverre ingen redde deg. 

Premium
Mote